5G. Nee, bedankt
Door: Gerdien Ottens, Hippolytushoef

Uitgegeven op 27-01-2020 om 12:02

Mijn eerste bewustwording van straling, elektrosmog en elektrostress kwam door het lezen van het boek van Jolanda van Dam 'Gezondheidsklachten door straling'. De subtitel van het boek is Elektro Hyper Sensitiviteit (EHS), een milieuaandoening in opmars. De schrijfster doet haar verslag van haar eigen moeizame zoektocht en bewustwordingsproces van de impact die elektromagnetische straling op je leven kan hebben. En zij is niet de enige, naar schatting hebben 800.000 mensen in Nederland er last van, in meer of mindere mate. Toen ik het boek uit had, was ik zeer aangeslagen. Deze mensen hebben geen plek meer om te leven!

En dan lijkt er wel van alles op je weg te komen wat daarmee te maken heeft. Een berichtje hier, een oproep daar.
We hadden al 1G, 2G, 3G, 4G; allemaal draadloze techniek die ons laat doen wat we nu al doen: bellen appen, mailen, internetten etc. Maar 5G ( 5e generatie draadloze technologie) wordt sneller en kan veel meer data verzenden. Met kunstmatige intelligentie kunnen door 5G ingewikkelde processen geautomatiseerd worden. Velen zeggen 'Slim, zo zal het leven efficiënter, gemakkelijker en ook leuker worden', maar is dat wel zo? Hoe veilig is 5G? Wat is daarover bekend? Wat zijn de risico's voor onze gezondheid? Beschermt de overheid ons wel? Wordt de economie zonder enige schroom boven de gezondheid gesteld? Aan de indringende oproep van honderden artsen en wetenschappers over de hele wereld tot voorzichtigheid, wordt geen gehoor gegeven. Er zijn duizenden onderzoeken die effecten van straling op de gezondheid, maar ook op flora en fauna laten zien.

"Het echte venijn van 5G zit in het effect van de verwachte gigantische toename in stralingsblootstelling", zegt Dr. Rob Verkerk in het blad Medisch Dossier. "Wat de risico's betreft kunt u het zien als 4G in het kwadraat."
Er is natuurlijk heel veel meer over te vertellen. Het is veel ingewikkelder dan hier even geschetst wordt. Maar voor mij voelt het niet goed. Niet dat ik last van elektrostress heb, maar weet nu van mensen die ik gehoord en gesproken heb tijdens demonstraties in Den Haag en Eindhoven, dat het een drama is als je er aan lijdt en niet weet waar je leven kan zonder ziek te zijn. Een moeder van een jong gezin vertelde dat haar echtgenoot op een camping in Duitsland woonde waar de straling nog minimaal is. De kindertjes zagen papa één keer in de veertien dagen, meer was niet op te brengen door hem. Een vrouw liep mee in de stoet demonstrerende mensen in een heel raar pak, ik dacht dat het overdreven aandachttrekkerij was. Helaas kon zij niet zonder deze beschermende kledij, vertelde zij aan de toehoorders. Meerdere mensen hadden beschermende kleding. Iemand draaide zich om en verliet de stoet: er stond een zender op het dak van het stadhuis, hij kon er niet tegen. Vele namen op de demonstratieborden: 'zij kunnen er niet bij zijn'.

Let wel, ik ben niet tegen vooruitgang, ik typ mijn verhaal op mijn laptopje en geniet van bepaalde verworvenheden. Maar bij de komende uitrol van 5G (verwacht tussen 2020 en 2023) zet ik zeker mijn vraagtekens en velen met mij. Is er wel genoeg onderzoek gedaan naar de gevolgen? Laten we toch voorzichtig zijn en alert blijven! Als voorbeeld: bij het aanbieden van een nieuw telefoon-abonnement met de keus tussen 4G en 5G, wordt er al een behoefte gekweekt bij keuze voor 5G.

Gerdien Ottens, Hippolytushoef

Reacties (5)
Jan kraai
@2020-01-27 18:03:19
 Deze vooruitgang is niet meer te stoppen ,wat mensen er van vinden doed er ook niet toe,de gevolgen zullen pas over 25/30 jaar zichtbaar zijn.
 
Piet
@2020-01-27 20:01:18
 Een ieder die begrijpt wat de frequenties van 5G doen met de cellen van het menselijk lichaam weet voldoende. Als de cellen van het menselijk lichaam ernstig aangetast worden vermindert de sterkte van ons eigen immuunsysteem. De resultaten zien we terug in allerlei kwalen, aandoeningen en ziekten. In Wuhan was de eerste roll out van 5G al een tijdje actief. Toeval?
 
gerdien ottens
@2020-01-30 18:42:28
 Piet, ik zou graag contact met je willen maken n.a.v. je reactie op 5G. Wil je dit en hoe doen we dat dan? Gerdien Ottens-Osinga, Hippolytushoef.
 
Nynke
@2020-01-30 20:02:28
 Goede column! We zouden ons hier veel meer bewust van moeten worden. Wat heeft 5G voor invloed op de gezondheid van mens, dier en plant?
 
Erik de Groene
@2020-02-21 10:48:44
 Kom in actie tegen 5G! Het is niet langer te ontkennen dat electromagnetische straling negatieve effecten heeft op de gezondheid van mensen. Iedereen die een paar uur achereen achter de pc zit of veel belt weet dat je op den duur misselijk wordt en hoofdpijn krijgt. Krijg je van deze blootstelling op den duur kanker? De (r)overheid heeft geen interesse in uw gezondheid, alleen geld speelt een rol.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Mulo Perklaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...