Iedereen een goed gebit!
Door: Kees Zwaan

Uitgegeven op 12-09-2019 om 21:15

Honderdduizenden kinderen gaan niet naar de tandarts. De tandartsen luiden wat dat betreft de noodklok. Hoe kan het dat zoveel kinderen niet de Zorg krijgen die ze nodig hebben en daar later veel last van zullen ondervinden? Hoe kan het dat de (mond)Zorg in Nederland niet in staat is om de tere kindergebitten periodiek te controleren?

Mijn ouders lieten zich al vroeg een kunstgebit aanmeten. Als je niet gewoon bent je tanden iedere dag te poetsen en je gebit af en toe te laten controleren door een tandarts raak je je echte tanden stuk voor stuk kwijt. Je maakt dan eigenlijk alleen een afspraak om een kies die niet meer te redden is te laten trekken. In mijn jeugd was het uitzonderlijk dat je werd 'opgevoed' met de tandenborstel. Gelukkig ben ik daardoor niet afhankelijk van een kunstgebit geraakt. Bijna ieder jaar zit ik wel een keer in de stoel van de tandarts.

Lange tijd geleden, toen de tandarts nog geheel werd vergoed door het Ziekenfonds, ging ik ieder half jaar naar de tandarts. Al op jonge leeftijd gingen mijn kinderen mee. Tijdens het eerste bezoek maakten ze kennis met de mevrouw in de witte jas en speelden ze met het speelgoed dat de assistente had klaargelegd. Tijdens het tweede bezoek mochten ze even plaatsnemen in de behandelstoel en de derde keer mocht de tandarts even in hun mond kijken. En na afloop van ieder bezoek kregen ze een presentje van de tandarts. Als vanzelf leerden ze dat het heel normaal was naar de tandarts te gaan. De bezoeken werden bijgehouden op een 'preventiekaart' en kostten niets. Alles werd vergoed door het Ziekenfonds.


Foto: Pixabay

Privatisering
Dat veranderde helaas allemaal. De Zorg werd geprivatiseerd. Mijn dochter had een beugel nodig om haar scheve tanden recht te krijgen. Vrij plotseling werd een flinke eigen bijdrage aangekondigd. Het resultaat was dat de maand die voorafging aan de invoering van de bijdrage de wachtkamers stampvol met kinderen zaten. Allemaal wilden ze nog snel even een beugel nu het nog gratis kon.
Totdat je 18 wordt kost de tandarts je niets, maar daarna moet je zelf je soms hoge tandartsrekening gaan betalen. Mondzorg wordt niet meer vergoed door de Zorgverzekering. Tenzij je je daar extra voor verzekert, wat in veel gevallen toch ook niet alle kosten dekt. Voor veel mensen is een behandeling bij de tandarts langzamerhand een 'luxe' besteding geworden. De tandarts wordt dan ook door een zeer grote groep Nederlanders gemeden. En logischerwijs geldt dat dan ook voor hun kroost. Hun slechte mondhygiëne kan tot een grote kostenpost in de toekomst leiden. Bovendien kunnen door een slecht gebit allerlei andere kwalen ontstaan.

Wat moet er gebeuren? De totale Mondzorg (weer) opnemen in het basispakket. Of je nu jonger dan 18 bent of ouder, iedereen heeft recht op een goed gebit en moet zo vroeg mogelijk kennismaken met de tandarts. De laatste keer dat ik in de stoel van de tandarts zat was mijn kleindochter van 2 mee onder het motto: jong geleerd, oud gedaan...

Kees Zwaan

Reacties (1)
CPL
@2019-09-13 18:12:58
 Triest dat het voor een steeds grotere groep Nederlanders niet meer mogelijk is vanwege het financiĆ«le aspect om naar de tandarts of een huisarts te gaan. Verborgen armoede, ook in Hollands Kroon een steeds grotere groep die daartoe behoort. Op papier gaat het goed met de economie, alleen daar merkt de massa niets van, die krijgt steeds minder te besteden. Nu de staatsgreep compleet is met het invoeren van de klimaatwet, en de torenhoge kosten voor inwoners van Nederland die daaraan gekoppeld is zal de groep die niet meer naar de tandarts en de huisarts gaat waarschijnlijk explosief gaan groeien. Een welvarend land, in 25 jaar tijd stapje voor stapje afgebroken ten bate van banken en multinationals. De bevolking heeft het nakijken tenzij er letterlijk een revolutie ontstaat waardoor wat onmogelijk lijkt, mogelijk wordt.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jan Bakker