Tijd is geld volgens Noordkopvoorelkaar (Pixabay)
Door: Kees Zwaan

Uitgegeven op 14-12-2018 om 14:53

Noordkopvoorelkaar, een organisatie die vraag en aanbod van vrijwilligerswerk aan elkaar koppelt, meldde met trots in de Schager Courant dat er dit jaar is gezorgd voor de inzet van 40.000 vrijwilligers-uren en rekende dat meteen om in een rond bedrag, namelijk 2,4 miljoen keiharde euro€s.

Wat ik me afvraag is of vrijwilligerswerk wel om te rekenen is in geld. Vragen vrijwilligers zich af hoeveel zij met hun werk zouden verdienen als zij ervoor betaald zouden worden? Dat geld komt in ieder geval niet bij deze mensen terecht. Zij doen het werk veelal gratis en voor niets, uitgezonderd misschien wat reis- of onkosten. Waarom drukt Noordkopvoorelkaar dit dan uit in geld? De allesoverheersende geldeconomie lijkt de samenleving te dwingen om alles in geld te waarderen.

Cohesie
In de Schager Courant stond ook een ingezonden stuk van Florian Mol. Iemand vroeg aan hem wat voor werk hij deed. Mol antwoordde dat hij nadacht over zichzelf en deed aan zelfstudie. Dat was niet het antwoord dat de vraagsteller had verwacht. Hij bedoelde natuurlijk betáálde arbeid. Mol maakt een uitdrukkelijk onderscheid tussen werk en arbeid. Arbeid verricht je tegen betaling in de (geld)economie terwijl werk een veel grotere reikwijdte heeft. Met (vrijwilligers)werk lever je een bijdrage aan de cohesie van de samenleving. Bovendien heeft het een gunstige invloed op je persoonlijke ontwikkeling. Je doet wat jij zelf belangrijk vindt en je laat je niet leiden door een zo hoog mogelijk salaris. "Laten we eindelijk eens het werk gaan belonen met een basisinkomen" besluit Mol zijn betoog.

(Vrijwilligers)werk is onbetaalbaar en kán niet herleid worden tot een rekensom met een uitkomst in euro€s. Werk is in de interpretatie van Mol de opmaat naar een ander soort samenleving waarin de geldeconomie van ondergeschikt belang is...

Kees Zwaan, Hollands Kroon

Reacties (2)
CP
@2018-12-15 09:19:00
 Mol heeft gelijk, geld is er zat, een basisinkomen om te kunnen leven zal een samenleving creëren die op menselijke waarde is gebaseerd. Een ieder kan zich persoonlijk ontwikkelen en creëren vanuit zijn passies. Een samenleving daar kan je nu nog nauwelijks meer van spreken omdat alles in kapitaal uitgedrukt wordt, dan spreek je over een maatschappij. Kapitaal is wat anders dan geld. Geld is een ruilmiddel in contante vorm (tevens het enige wettige betaalmiddel). Kapitaal is slechts een digitaal iets, waar alleen een reële waarde aan gehangen kan worden zolang mensen er vertrouwen in hebben. Laat de maatschappij (waarin alles geprivatiseerd is) maar failliet gaan zodat we een samenleving kunnen bouwen die op menselijke waarde is gebaseerd. De huidige maatschappij dient alleen de elite, en de kliek die ingezet wordt om de belangen van die elite te behartigen, zoals de politiek, het bestuurlijk academisch complex (o.a. ambtenaren, NGO's, onderzoeksinstituten). De massa mag letterlijk bloeden voor deze richting fascisme afglijdende structuur in Nederland die aangestuurd wordt vanuit de EU.
 
Anoniem
@2018-12-15 09:49:21
 Als vrijwilligers-uren worden uitbetaald, hebben ze een volgens deze organisatie een goed uurloon. 6x het minimumloon. Echter is dat niets met wat het de samenleving oplevert.

Werken er trouwens ook vrijwilligers bij deze organisatie?
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Juliana arriveert bij Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...