Drumstick of Kipfileetje?
Door: Kees Zwaan

Uitgegeven op 17-08-2018 om 11:25

Grote industriële slachtkippenbedrijven zoals er ook enkele in Hollands Kroon gevestigd zijn, houden kippen in grote, raamloze loodsen. De kippen staan daar opeengepakt op een veel te klein oppervlak van ongeveer 650 vierkante centimeter per kip. Dat komt grofweg overeen met een A4-tje, nog te weinig ruimte om één vleugel uit te strekken.

Zulke kippenfabrieken geven duizenden kippen onderdak in één gebouw. De extreme overbevolking weerhoudt de dieren ervan hun natuurlijke gedrag te vertonen. Scharrelen is voor de gevederden niet aan de orde. Een zandbad nemen ook niet. Zelfs een stukje lopen is onmogelijk zonder op andere kippen te stappen. Een extreem dieronvriendelijke manier om kippen te houden.

Hoge concentraties ammonia uit de uitwerpselen zorgen voor een zeer slechte luchtkwaliteit in het gebouw en veroorzaken pijnlijke zweren aan de pootjes van de dieren. De verlichting wordt door de kippenboer (kun je nog wel van 'boer' spreken?) op een laag pitje gezet. Door de schuur schaars te verlichten wordt het agressiepeil en de activiteit van de kippen gereduceerd, waardoor ze sneller in gewicht aankomen.


Kippenfabriek Meerkip te Middenmeer

De kippen zijn dan ook speciaal gefokt om zo snel mogelijk te groeien, maar dat doen ze zó snel dat hun lichaam dat niet kan bijhouden (plofkippen). Als ze na zeven weken naar het slachthuis gaan is het met het kippen bijzonder slecht gesteld. Veel van hen hebben dan al gebroken pootjes en gescheurde organen. Sommigen zijn tijdens het vervoer naar de slachterij al overleden door een hartstilstand.

Op de meeste verpakkingen kippenvlees staat te lezen: "Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terechtkomen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen." Door de grootschalige, intensieve manier waarop de kippen worden gehouden zijn er allerlei risico's ontstaan voor de consument. Je moet er volgens deze waarschuwing bij voorbaat al van uitgaan dat je stukje kip vol zit met -resistente- bacteriën. Te vergelijken met de zwartomrande waarschuwingen met illustatie op de pakjes -dodelijke- sigaretten die nog steeds overal worden verkocht...

Kees Zwaan

Reacties (24)
Dolf van der Wap
@2018-08-17 11:59:48
 Gewoon die kip niet kopen. Verbieden? Dan verhuizen de bedrijvennaar andere landen.
 
andre
@2018-08-17 13:10:45
 de legbatterij is ook verboden maar weer opgebouwd in het
oostblok moet eens navragen hoeveel eieren we daar vandaan krijgen.
 
Co kostwinder
@2018-08-17 15:16:29
 In en in triest hoe met deze dieren word omgegaan ..Mensen ik zeg .. nooit meer kip kopen .
 
S.R.
@2018-08-17 16:37:26
 Het zijn dieren gelijk onze poes, onze hond enz. Nee, bestemd voor eierleg en moordpartijen in de slachthuizen. Zie ook de varkens die regelmatig letterlijk in vlammen opgaan. Dit zijn geen boeren meer maar mensen die geen mededogen hebben. En dát in een christelijke polder met de naam Wieringermeer. De betrokken wethouder van Hollands Kroon (de) Groot - zelf uit die polder - had schijt aan mensen die tegen deze gevangenis bezwaar maakten.
 
jan kraai
@2018-08-17 17:10:54
 Met de flora bij de gegrilde kippenboer is er geen haan die er naar kraait
 
Jan
@2018-08-17 17:22:46
 @Andre, dat er veel misgaat is duidelijk, maarwe weten idd niet hoe het er in het oostblok met dieren word om gegaan, laat staan hoe die "kippenfabrieken"worden schoongemaakt, en waar mee.
 
lars
@2018-08-17 17:30:31
 het is te walgelijk voor woorden. maar laten we vooral 'onze' gemeente Hollands Kroon (vooral bij monde van heerschap de Groot) niet vergeten. Zij maken dit mogelijk. Stimuleren dit zelfs... alles onder het mom van vooruitgang want wat zíjn we trots op al deze bedrijven in 'onze' gemeente: hoe groter hoe beter... oog voor de menselijke maat, welzijn (voor mens én dier) zijn totaal niet van belang...
 
Dirk Kort
@2018-08-17 17:39:11
 Als iedereen€18,- voor een kilootje kipfilet wil gaan betalen i.p.v. €8,50 gaan de kippenboeren daar graag op inspelen .maar ja.......
 
T.h
@2018-08-17 17:51:00
 Juist Dirk Kort .
Wij mensen regelen het welzijn van dieren, door er zo min mogelijk voor te betalen
 
Gemeente Hollands Doornenkroon
@2018-08-17 20:54:13
 Dat het probleem door de consument veroorzaakt en opgelost te worden is te kort door de bocht.

De overheid, lokale politiek en gemeente steekt wel de nodige energie om bijvoorbeeld de auto duurzamer te maken door elektrisch rijden te promoten en alternatieve energie zoals zonne-energie te promoten. Door middel van subsidie en andere regelgeving zoals de Diesel auto zwaarder te belasten wordt de consument gestuurd om te kijken naar andere oplossing behalve fossiele brandstoffen zoals diesel, kolen etc.

Zonder een wijziging in dit beleid gaat de plofkip nooit uit de schappen verdwijnen. De gemeente Hollands Kroon heeft als beleid een groene gemeente te zijn (of wordt daar het onkruid beleid mee bedoeld). Daar horen dit soort plofkip boerderijen totaal niet in thuis, en dhr. Groot (CDA) heeft enorme oogkleppen of kijkt in een totaal andere richting of het is weer het bekende vriendjespolitiek of financieel gewin wat dit beeld van de desbetreffende ambtenaar vertroebeld.

Zolang de overheid, lokale politiek en gemeente hier geen aandacht aan geven zal dit op kort termijn niet veranderen.
 
boer jan
@2018-08-17 21:54:14
 als de heer zwaan zeker weet dat er gebeurtenissen plaats vinden in de stal welke getoond wordt dan verbaast het me dat er geen aanklacht wordt ingediend bij de betreffende organisatie's. dit had hij allang kunnen doen zonder anderen met een column lastig te vallen. Als je zo begaan bent met de kippen in dit gebouw had je dit allang kunnen doen. Niemand die je weerhoud. Als de boer omgaat zoals beschreven komen er nooit genoeg gezond bij de slachterij en was de boel om economische reden allang gesloten. Of je neemt actie, of je zwijgt voor altijd.
 
DR Kooy
@2018-08-18 00:34:56
 Maar tóch: de kip is "de lul". Elke boer kan vertellen wat hij vertellen wil maar bij hem gaat het uitsluitend om de euro's. En de buurman stukt in het stof !
 
Marco
@2018-08-18 17:40:50
 Wat een schandelijk en misselijkmakend stuk is dit. Deze man Kees zwaan zittend op zijn luie kont. Schrijvend en bedenkend hoe hij deze sector onderuit kan halen. Nog nooit harder gewerkt dan menig boer doet. Wees blij dat er zulke boeren zijn die willen en durven te investeren in een bedrijf waarbij de winstmarge minimaal zijn. waarbij dierenwelzijn mee word genomen.we moeten trots zijn op deze boeren en vissers die ondanks alle negatieve aandacht toch doorgaan. De controle hier in Nederland is streng en anders komt onze producten uit een land waar het er niet zo diervriendelijk aan toe gaat
 
Gemeente Hollands Doornenkroon
@2018-08-19 10:39:29
 @Marco
Zo streng zijn de controles niet in Nederland, het blijft nog steeds steekproef gewijs. Waardoor onderstaande praktijken in Nederland ook nog steeds aanwezig zijn, zoals slachthuis in Tielt.

https://www.animalrights.nl/animal-rights-filmt-mishandeling-van-varkens-slachthuis-tielt
 
Bert
@2018-08-19 12:41:53
 @ Marco: Ik zit ook op mijn luie reet, want ik ben gepensioneerd. Mag ik dan geen mening meer hebben?
Voor het overige vind ik de discussie interessant: Geen persoonlijke aanvallen, maar argumenten en daar gaat het om!
 
Wim van Hest
@2018-08-19 12:44:25
 We zullen het maar niet over ganzenlevertjes hebben hoe die tot stand komen, maar Nederland gaat kapot aan regelgeving(lekker die gebraden kippetje op de Flora)
 
Marco
@2018-08-19 14:09:55
 Bert een mening is goed maar wat deze man probeert is een sector onderuit te halen. Voornamelijk door leugens. En ja de regelgeving is streng hier in Nederland en al ga je als boer in de fout heb je al snel controle. Mensen letten op je.

Ik weet dat een familielid van Kees zwaan de varkensboeren probeerde onderuit te halen met leugens over topproductie en dat ze 5 keer per jaar moeten biggen. Als je snel googled weet je hoelang de draagtijd is en dat 5 keer bij lange na nooit kan. Kortom boeren verdienen respect. En wees eerlijk met dingen en vertel geen leugens
 

@2018-08-19 17:22:59
 
 
Lars schrier
@2018-08-20 17:50:27
 En toch knip ik die bon uit van wel 0.50cent korting! met de Flora! (van de kippenboer op de kermis) Dus ik ben medeplichtig... En denk veel mensen onder ons, dus het eenigste die we hier de schuld van kunnen geven is onszelf "De Mens" we kijken allemaal (het merendeel) naar de prijs.. bewustwording is de Sleutel voor mij en voor anderen (de mens) dus wat we kunnen doen om dit te veranderen, is beginnen met het onderliggende probleem te begrijpen. Waarbij we dan uiteindelijk moeten uitkomen om duurdere kip te kopen zodat de marge groter word en een uiteindelijke betere levensomstandigheid zal worden gecreëerd.
 
Jolijn
@2018-08-20 21:21:03
 Walgelijk dit! Boer zijn en geld verdienen is niks mis mee. Maar als boer ben je toch een dieren vriend lijkt mij. Kippen houden ook voor de slacht moet diervriendelijker kunnen. Ik zou snachts niet kunnen slapen als ik mijn geld op deze manier moet verdienen. Voor mij dus met een grote boog om de “flora kippen” heen!!
 
Jolijn
@2018-08-20 21:28:52
 @ Marco: jij als dierenvriend zou dit toch niet goed moeten keuren. En jij beweerd dat Kees nooit hard heeft gewerkt omdat hij geen boer is. Daarmee suggereer je dus dat alleen boeren hard werken. Ik zou zeggen kijk dan eens goed om je heen!
 
Marco
@2018-08-21 15:06:42
 Volgens mij is die Kees zwaan daar nog nooit naar binnen geweest bij die kippenboer. Maar weet haarfijn te vertellen hoe het daar aan toe gaat. Dat is erg knap vind ik.

 
Marco
@2018-08-21 15:11:35
 En jolijn soms zal je groter moeten om te overleven. De kip die je koopt in de supermarkt van 6 euro daar worden een hoop mensen van betaald. Hoeveel winst denk je dat een boer daar uithaalde? 10 tot 20 cent? Hoeveel kippen zijn dat om tot jouw salaris te komen?
 
Anneke
@2018-08-27 16:48:01
 Als ik tijdens een hele warme dag door de Polder langs als die kippenboeren rijdt en ik van verre de stank al ruik dan denk ik wat een stumpers en hoe gezond zal het voor ons zijn dat zij vrijwel hun hele (te korte) leven die amoniak inademen. En helemaal vlees laten liggen dat hoeft voor mij nu ook weer niet maar neem dan 1 of meer sterren vlees en dan 2 of 3 dagen per week helemaal geen vlees. Dat scheelt ook al.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Haukes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...