Schooltje bouwen, kan ook goedkoper...
Door: Dolf van der Wap

Uitgegeven op 13-06-2017 om 01:50

Henk-Jan heeft wel een punt....

OHK ziet kans op enorme besparing bouw brede school Hippolytushoef


HIPPOLYTUSHOEF - De gemeenteraadsfractie Onafhankelijk Hollands Kroon ziet financieel voordeel bij bouw nieuwe school aan de Elft. Oude karakterastieke pand blijft behouden. Gemeenteraadslid De Herder (S.H.K.) gelooft ook in deze opzet.

Fractievoorzitter Henk-Jan Wittink heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van de gemeente Hollands Kroon. Wittink ziet mogelijkheden om honderdduizenden Euro's te besparen als zijn plan wordt meegenomen bij de bouw van de nieuwe school. Als het parkeerterrein gedeeltelijk verlegd wordt parallel aan de N99 dan ontstaat er volgens Wittink en De Herder voldoende ruimte om een nieuwe vleugel aan de school te bouwen in dezelfde stijl als het bestaande gedeelte.

In een poll op Wieringernieuws geeft een meerderheid van de stemmers aan dit ook te willen. Wittink: "Zo hoeft er geen noodvoorziening te worden geplaatst op het terrein van het gemeentehuis. Dit geld zou zomaar in het zwembad geïnvesteerd kunnen worden, ik noem maar een dwarsstraat... Bovendien is er in het korte verleden al veel geld onnodig uitgegeven. Met dit plan kan ik het college weer een beetje credit verlenen. Het huidige pand van De Kei is dorpsbeeldbepalend in de ogen van veel inwoners. Het huidige gebouw voldoet prima is mij verteld door ervaringsdeskundigen. De sportzaal zal wel aangepast moeten worden."

De vragen zoals zondag zijn verstuurd leest u hier:

Geacht college,

De gemeenteraad heeft besloten om een nieuwe school in Hippolytushoef te bouwen aan de Elft, op het terrein van De Kei. Ik heb onderzoek gedaan naar dit plan en veel reacties vanuit de lokale bevolking gekregen. Hieruit blijkt dat een meerderheid het oude karakteristieke pand wenst te behouden in het dorpsbeeld. Zo blijkt ruim 57 procent te kiezen voor een nieuwe aanbouw aan het bestaande pand. 11 procent voor gedeeltelijke nieuwbouw en 30 procent voor sloop van het gebouw.

Ik heb hierover gesproken met een bevriend raadslid, tevens architect in ruste, de heer De Herder. Wij zijn tot de conclusie gekomen nadat wij ter plaatse de afmetingen en de mogelijkheden te hebben bekeken dat er naast de school voldoende ruimte is om een extra vleugel te bouwen zonder het bestaande pand (exclusief de sportzaal) op te offeren. De sportzaal zal wel verbouwd moeten worden.

Een simpele ingreep is om de parkeerstrook (kiss and ride) te verleggen parallel aan de N99. Daar is voldoende ruimte aanwezig.

Groot voordeel van dit idee in deze vraag is dat er honderdduizenden Euro’s bespaard kunnen worden omdat er geen tijdelijke voorziening op het terrein van het gemeentehuis van Wieringen gebouwd hoeft te worden.

Vraag: Wilt u dit voorstel/idee in de plannen meenemen ?

Met vriendelijke groet,

Henk-Jan Wittink

Reacties (16)
Jannie
@2017-06-13 02:28:00
 Ik stem dus weer op Henk-Jan. Mensen, het kan zo simpel zijn. Wat denken ze wel niet daar in Anna Paulowna. Las ook al dat de provincie gaat ingrijpen t.a.v. de uitgaven van het bestuur.
 
anoniem
@2017-06-13 02:43:40
 En dan ook nog een waddenbelevingsding midden in de schuilhaven voor een half miljoen? Wat-een beleving....

50.000 euro naar Sail Den-Helder?

Ik snap het allemaal niet meer. Konden we maar terug naar vroeger, lekker badderen in De Venne enzo.
 
Wim van Hest
@2017-06-13 16:59:14
 Gelijk heb je Henk-Jan
En na de verbouwing de naam ook weer terug geven zoals het hoort namelijk "De Alvitloschool" en geen Kei of steentje
 
Kees 2
@2017-06-21 01:25:58
 En, al een reactie ontvangen?
 
Bert
@2017-06-22 15:28:15
 Hebben de bedenkers van de plannen voor de brede school ook geïnformeerd bij de mensen, die er straks moeten werken?
Ik heb er bijna 40 jaar gewerkt en kan je verzekeren: Het gebouw voldoet echt niet aan de eisen van deze tijd.
Je kunt het niet met een paar 'kunstgrepen' zo aanpassen, dat er volgens de huidige maatstaven onderwijs kan worden gegeven.
Helemaal slopen is dé oplossing.
 
SON
@2017-06-22 19:17:09
 Helemaal slopen, zegt Bert, onbegrijpelijk! Je kunt dat wel roepen,maar geef dan ook eens aan waarom dat schoolgebouw niet meer functioneert en er een nieuwe moet komen? Aan de eisen van deze tijd, schrijft Bert, pffff, nou, daar moeten we toch eens vanaf, een klaslokaal is een klaslokaal, gewoon lesgeven, dat geteut van moderne tijd!
 
SON
@2017-06-22 19:27:50
 En ik ben het helemaal eens met Wim van Hest, gewoon de naam Alvitlo aanhouden, die onzin om steeds namen te veranderen, wat een belachelijk gedoe iedere keer. Wat was de reden dat de naam veranderd moest worden?

 
SON
@2017-06-22 19:34:41
 Het historisch schoolgebouw behouden en nogmaals een goede architect kan oud en nieuwbouw wel samenvoegen tot een mooi geheel.
 
Bert
@2017-06-22 20:25:56
 Zo maar een greep uit de beperkingen van het huidige gebouw:
- Computers zijn niet meer weg te denken uit het moderne onderwijs. Op De Kei staan die bijna allemaal in de gangen en de hal, omdat er in de klaslokalen geen ruimte is. Dat is storend, omdat er voortdurend beweging is in die ruimten: Klassen, die van en naar de gymzaal gaan, leerlingen, die naar de printer moeten om een werkstuk af te drukken, enzovoort.
- Het onderwijs is al lang niet meer klassikaal, maar kindgericht. Dat betekent dat kinderen dikwijls in groepjes of individueel instructie krijgen. Ook daarvoor is nu geen ruimte in de lokalen.
- Al vele jaren zitten de kleuters in een lokaal, dat nog uit de prehistorie stamt. Er is een vide gebouwd om meer ruimte te maken. Wat denk je wie er op wordt aangesproken als een kleuter van de trap naar die vide valt?
- De directie en de IB’er zitten in kantoortjes, waar je je kont nauwelijks kunt keren.
- Er is geen aparte ruimte voor hulpverleners of leerlingen, die extra begeleiding krijgen. Dat moet dikwijls gebeuren in de personeelskamer of zelfs in het halletje bij de ingang aan de Elft. De schoolarts is al eens onder gebracht in een kleedkamer van de gymzaal.
- Er is geen aparte ruimte voor het afnemen van toetsen.
- Er is geen aparte ruimte voor kleinere subgroepen, zoals de Kangoeroegroep.

Als je het gebouw wilt behouden met de grote raampartijen aan de kant van het schoolplein, dan zie ik niet hoe je de ruimte kunt herverdelen.
Het is jammer van het prachtige gebouw (het is inmiddels 90 jaar oud), waar ik altijd met plezier in heb gewerkt. Het zou mooi geweest zijn als er een andere bestemming voor kon worden gevonden.

O ja, nog een vraagje tot slot: Son en Wim, hebben jullie kinderen op De Kei?
 
SON
@2017-06-22 20:56:18
 Nee, ik heb geen kinderen op de Kei. Maar Bert, dat weet je toch, wat is dat nou voor een vraag! Waar wil je heen met die vraag? Het bovenste stukje zal ik nog eens met aandacht gaan lezen, maar mijn eerste reactie is ach, ach wat zielig allemaal!
 
bert
@2017-06-22 21:22:26
 Ik denk, dat de meeste mensen (misschien jij ook wel) in de poll gestemd hebben met een nostalgisch gevoel van 'zonde van het mooie gebouw' en niet hebben nagedacht over het onderwijs. Ik hoop, dat de gemeenteraad dat wel doet. Soms zijn gebouwen nu eenmaal door de tijd achterhaald, hoe jammer dat ook is.
 
SON
@2017-06-22 21:54:30
 Ik heb dat in de poll inderdaad gestemd.
Heb het stukje van je nog een keer gelezen, er tegenin gaan, dat doe ik niet, want jij bent daar werkzaam en weet waar jullie tegenaan lopen.
Maar ik ga er wel vanuit, dat een goede architect, laatste keer dat ik het zeg, oud en nieuw best wel tot een mooi 1 geheel kan ontwerpen naar ieders tevredenheid.
 
Wim van Hest
@2017-06-23 07:08:45
 Bert,
Ik heb geen kinderen meer op de Alvitloschool maar wel gehad.
ik heb 6jaar in de ouderraad gezeten aldaar en ik ben de grondlegger van het schoolplein zoals het nu is vele zaterdagen aan het werk geweest zandbak geplaatst en het al die 84 fietsen rekken geplaatst met omheining speeltoestellen geplaatst en een(dat had je toen nog)telefoon kabel van uit de directie kamer tot aan de peuterschoolnoodgebouw aangelegd.
De directie kamer en dat andere vertrek kan als computerkamer gebruikt worden en met de nieuwbouw eraan een nieuwe directie kamer maken, en wat denk je van die grote kelder daar kun ook het ene of andere mee doen, en als je je kont niet kunt keren in een ruimte moet je opruimen, en ook ik heb gestemd op de poll
 
Bert
@2017-06-23 15:08:16
 Wim,
Het IB-kantoortje en het directiekantoor zijn keurig opgeruimd. Maar de ruimtes zijn slechts 2x3 en 3x3 meter groot.
Die kleine vertrekken dragen nauwelijks bij aan de oplossing van het ruimtegebrek.
De kelder is lek en wordt al jaren niet meer gebruikt, want het is er zeiknat. Herstel is onbegonnen werk en kost heel veel geld. Je zou hem alleen kunnen gebruiken voor opslag (zoals in het verleden). Er zijn geen ramen, dus geen ventilatie, en het blijft een bedompte ruimte, die niet geschikt is om in te werken.
Het schoolplein moet hoe dan ook worden aangepast; er komen immer twee scholen onder één dak. Gelukkig is er voldoende ruimte.
 
Roel Klaassen
@2017-07-05 15:24:00
 Als een van de naaste buurtbewoners voel ik mij ernstig te kort gedaan door de bedenkers en "toekomstige" uitvoerders (SURPLUS/SARCOM) voor de bouw van De Brede School. Er zou overleg zijn met de buurtbewoners, mij is tot op heden nog nooit iets gevraagd. Alles moeten vernemen uit de media. Een wethouder die verkondigt dat de bewoners van het inpandige woonhuis bij de school niet wil verkopen. Wat een larie. Het huis staat al 13 jaar te koop (Funda). Dus niet erg geloofwaardig deze wethouder lijkt mij.

Ook de verkeersoverlast en de geluidsoverlast met het oog op de vergroting van het leerlingenaantal lijkt mij niet bevorderlijk voor de buurtbewoners. Zelf ondervind ik nu al met regelmaat overlast van de herrie van buitenspelende kinderen onder schooltijd wanneer ik mij in de tuin bevind op ongeveer 40 meter hemelsbreed van het speelplein.
Ook worden de in/uitritten met regelmaat geblokkeerd door ouders/verzorgers van halende en brengende leerlingen.
Zelf zou ik het college van B&W en de voltallige gemeenteraad nog eens in overweging willen laten nemen of de gekozen plek wel de juiste is nog afgezien van de kosten die verbouw of nieuwbouw met zich meebrengt.
Voor de modernisering en aanpassingen in het hedendaagse onderwijs ben ik het met Bert eens dat het huidige gebouw absoluut niet meer voldoet aan de eisen die gesteld mogen worden aan een schoolgebouw.
Verder is het misschien een goed idee om toch uit te zien naar een andere locatie in Hippolytushoef.
Het zou te overwegen zijn voor het college en de raad, om eens te gaan bestuderen of de inmiddels aardig opgeruimde locatie, waar voorheen Lont-Vet zijn agrarische activiteiten had, geschikter zou zijn. Tevens een kortere afstand voor de kinderen van Westerland en De Haukes.
 

@2017-10-17 19:11:07
 
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Forellen kweken door Gert Lont - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...