Antiheld
Door: Frank Ottens

Uitgegeven op 14-07-2014 om 15:59

Het grootste succes van Louis van Gaal tijdens het WK in Brazili is het ontdekken van een speler die zondag de finale speelde. We zullen het even uitleggen.

Na het behalen van de landstitel met AZ in 2009 verkaste Van Gaal naar Beieren. In het tweede elftal van Bayern Mnchen speelde een slungelige bonenstaak, waar de clubleiding maar wat graag vanaf wilde. Er was zelfs enige belangstelling. Zo wilde Hoffenheim hem wel overnemen. Voor vijf miljoen euro zelfs.

Van Gaal had weleens gehoord van deze jeugdspeler. Alvorens over te gaan op verkoop wilde hij deze lelijke voetballer eerst zelf in actie zien. Hetgeen geschiedde. Tien maanden later speelde Thomas Mller want over hem hebben we het met Bayern de Champions-Leaguefinale. Als nummer tien.

Hij rent met zwaaiende armen en een voortdurend verbeten grimas op het gelaat. Geen gezicht. Hij goochelt ook niet met de bal. Dubbele scharen en subtiele hakballetjes zul je hem niet zien uitvoeren. Maar wat is deze Mller slim! Wat is hij balvast, wat staat hij telkens op de goede plaats, wat doet hij telkens goede dingen. Dat heet nou om met Van Gaal te spreken gogme.

En dat allemaal met half afgezakte kousen. De ultieme antiheld.

Dan Robin van Persie. Hij heeft het allemaal wl. Een mooi hoofd, sierlijke dribbels, gave passeerbewegingen, schitterende passing. Duiken als een dolfijn doet hij zelfs. Maar wat heeft hij desalniettemin een matig WK achter de rug. Alwr. Talent in overvloed, maar nog nooit n knap WK-duel gespeeld.

Wat al veel eerder opviel: de matige chemie tussen spelmaker Sneijder en Van Persie. In zijn toptijd bij Internazionale zette Sneijdertje de Argentijnse spits Diego Milito een keer of vijf, zes per wedstrijd alleen voor de keeper. Bij Oranje heeft hij Van Persie in al die interlands nog geen drie keer weten te bereiken, laat staan lanceren. Een wisselwerking die totaal niet functioneert. Ze zijn duidelijk geen fan van elkaar. En dat is zacht uitgedrukt.

Dat gedweep met Van Gaal de voorbije maanden heeft Van Persie's populariteit onder de andere spelers ook geen goed gedaan. Zie de beelden voor de warming-up tegen de Argentijnen. Kom, lijkt Van Persie te zeggen, we gaan het veld op. Maar terwijl de aanvoerder weg beent, wacht de rest op de echte leider n sterspeler van Oranje: Arjen Robben. Zodoende loopt Robin van Persie helemaal alleen over de gang. Een zielige vertoning.

Dat de oefenmeester die het Totale Mens Principe aanhangt, deze frictie tussen zijn aanvoerder en de andere topspelers niet heeft kunnen waarnemen (en dus voorkomen), is echt een zwaktebod.

Achteraf heeft Willem van Hanegem toch weer gelijk gekregen. Niet Nigel de Jong maar Jordi Clasie had in de basis moeten staan. De Jong breekt af, Clasie vetbalt. Je zag het tijdens de halve finale: hij kwam erin tegen de Argentijnen en prompt begon het Nederlands elftal weer een beetje normaal te voetballen.

Dat was na vijf schertsvertoningen wel een beetje laat. Laten we daarom blij zijn met Duitsland. Met d ontdekking van Van Gaal: Thomas Mller.

Reacties (13)
Henk-Jan
@2014-07-14 22:07:37
 Mooi! Maar wat was die Wennemers ooit dolblij met een bronzen Olympische plak! En het zilver van Ykema? Binnen nu en vier jaar pakt Nederland eindelijk een keer goud, hoop ik.
 
Henk-Jan
@2014-07-14 22:09:15
 Met voetballen dus. Korfballen is een zekerheidje.
 
Bart
@2014-07-15 12:47:38
 Zeikstukje, hallo, ons kikkerlandje is DERDE vd wereld geworden hoor!!
 
Remco
@2014-07-15 13:11:19
 Als Feyenoorder (toch???)ben je toch trots?
 
boerjan
@2014-07-15 15:36:19
 Als de scheidsrechter had gedaan wat moest gebeuren, dan had de bal op de stip gegaan na de kamikaze van Neuer, en dan was de einduitslag met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid anders ge eindigd. En als Louis de regie in handen had genomen, dan had Robben de eerste strafschop genomen tegen de Argentijnen, als zijnde de grote ster en was het verloop zeer waarschijnlijk anders verlopen. Van de perfectionist, Louis, had je dit mogen verwachten. Even goed een prachtige prestatie, want ik had ze in de eerste ronde er al uit voorspelt.
 
Zwarte Piet
@2014-07-16 08:38:36
 De beste stuurlui staan wederom aan wal
 
observeerder
@2014-07-18 12:49:12
 Topprestatie!!! 3e
 
link building
@2014-07-19 08:28:11
 E6viW2 Really appreciate you sharing this blog article.Really thank you! Great.
 
eogyhkvrmr
@2016-06-16 03:11:20
 vX47RZ tjjmyxyeytze, [url=http://yrhlulipafxn.com/]yrhlulipafxn[/url], [link=http://hdmtuwiffvsy.com/]hdmtuwiffvsy[/link], http://rgqpmmzduant.com/
 
asdypentaemn
@2016-10-07 22:57:12
 [url=http://bupropionhcl.date/]bupropion[/url] [url=http://tamoxifen-citrate.cricket/]tamoxifen buy online[/url] [url=http://cephalexin500mgcapsules.date/]cephalexin 500mg capsule[/url] [url=http://buyrobaxin.men/]buy robaxin[/url] [url=http://allopurinol-online.gdn/]purchase allopurinol online[/url] [url=http://fluoxetineonline.trade/]fluoxetine tablets[/url]
 
etyvpbowf
@2019-03-24 22:10:22
 oOXKYr ywnwtmrlqixh, [url=http://djbcqolqzqng.com/]djbcqolqzqng[/url], [link=http://ixqpicjzdwnd.com/]ixqpicjzdwnd[/link], http://ehofkiozyuxk.com/
 
tjjfkbdzrq
@2019-03-24 22:31:40
 TvPSDg zohvlekkqzep, [url=http://asyfsrbnnprf.com/]asyfsrbnnprf[/url], [link=http://jmyledjvkqup.com/]jmyledjvkqup[/link], http://gkiyhpidgutj.com/
 
mmuwecdtqs
@2019-03-25 20:07:36
 6p34se dsmtrlbsuwpf, [url=http://wfqwfckksitn.com/]wfqwfckksitn[/url], [link=http://xjjwezucglfm.com/]xjjwezucglfm[/link], http://veyryswjaexu.com/
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jaap Holst - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...