De Gevangenis
Door: Frank Ottens

Uitgegeven op 24-04-2014 om 20:19

Onlangs bracht ik als vliegende reporter een bezoek aan mijn oude school in Wieringerwerf.

A trip down to memory lane?

Neen, dat werd het niet. Immers, er staat nu - op een geheel andere locatie, aan de Dokter Tamsmalaan - een nagelnieuw gebouw. Toch keek ik op van de architectonische schoonheid van het pand, met name vanbinnen. Niks mis mee, dacht ik al traplopend. Vooral dat ronde dak van glas is imposant.

Volgens Johan Weissenbach van Tromp Partners Architecten is dit glazen dak voorzien van zogeheten solar tubes: “Zeg maar lichtkoepels, waar reflectiemateriaal inzit, waardoor het daglicht heel diep het gebouw binnendringt.”

Duurzaam daglicht. Prachtig. Maar ondanks al deze vernuftige vernieuwing kampt de nieuwe school met een imagoprobleem. De leerlingen blijken hun nieuwe school gekscherend ‘De Gevangenis’ te noemen.

De vraag die mij derhalve bezighield de voorbije weken: hebben de ontwerpers van Tromp Partners ook die afzichtelijke hekken om de school heen bedacht? Voor zover ik me kan herinneren, kwamen we vroeger het schoolplein op fietsen, zetten onze fiets in de stalling, en liepen richting de ingang. Nergens een hek te bekennen. Eerst een peukje, dan naar binnen.

Maar dit zijn andere tijden. Als je bij de nieuwe school arriveert, is het alsof je een voetbalstadion bezoekt. Metershoge hekken (met gekartelde punten), cameratoezicht – je waant je net een supporter die via sluizen van hekwerk het uitvak betreedt.

Wie heeft dit in ’s hemelsnaam verzonnen? Geef die jonge vmbo-gastjes het idee dat ze een hooligan zijn, en ze gaan zich ook als hooligan gedrágen. Als je roken op het schoolplein gaat verbieden, waar krijgen ze dan juist zin in?

Precies, roken.

Wat betreft al dat hekwerk rondom de school: Johan Weissenbach van Tromp Partners beaamt dat de hekken ook onderdeel uitmaakten van het bouwontwerp. Maar ja, stelt hij, als je daartoe opdracht krijgt, dan zul je ze moeten tekenen ook…

Ik sta paf. Waarom? Gaan jongeren uit Wieringerwerf en omstreken zich anders in de avonduren te buiten aan vandalisme? Ja, nu misschien wel. Om – gekleed als hooligan, met bivakmutsen en capuchons – over die hekken heen te klimmen en voor rottigheid te zorgen.

Met andere woorden: R.S.G. Wiringherlant daagt haar leerlingen uit.

Alleen: of dat op de juiste manier gebeurt, waag ik te betwijfelen.
Een kindvriendelijke omgeving kun je dat met Heras Hekwerk omgeven schoolplein
in ieder geval beslist niet noemen.

Reacties (11)
maximus wironi
@2014-04-25 08:36:56
 Niet mee eens Frank. Die maatregelen zijn een gevolg van vandalisme en niet de oorzaak. De oorzaak ligt bij de ouders . Die hebben geen tijd (en zin) in het opvoeden. De basis van elke opvoeding ligt bij de ouders en niet de maatschappij de schuld geven van eigen falen. De rebellerende kids zijn een gevolg van te kort aandacht en corrigerend optreden van ouders .Tuurlijk hebben o.a. de school en vriendjes invloed , maar een oplettende ouder zorgt ervoor dat kinderen het verschil zien tussen goed en kwaad. De zgn. vrije opvoeding is een zachte heelmeester. Iedereen weet wat die maken....
 
Vabraham
@2014-04-25 09:20:29
 Toen ik nog aan de Terpweg zat waren er geen camera's e.d. er werd wel eens wat vernield maar dat was niet noemenswaardig. Roken kon gewoon voor bij de leerlingeningang, als je je peuk netjes in de bak gooide was er geen probleem.
Probleem ligt em bij de opvoeding door de ouders. En als de school dankzij enkele incidenten hekken gaat plaatsen en camera's heeft dat ook geen goede invloed op sommige lieden. Het komt van twee kanten.
 
Bart
@2014-04-25 13:17:45
 het is nu net alsof het in de wieringermeer barst van de vandalen, volgens mij valt dat reuze mee.......
 
marijke
@2014-04-25 14:26:39
 verschrikkelijk idd die hekken
 
@
@2014-04-25 16:26:19
 Hekken zijn niet alleen tegen leerlingen / jeugd, maar eerder tegen criminelen...

Oude gebouw stond ook een hek dat gesloten wordt na sluitingstijd. Het gebouw zal weer genoeg waardevolle ICT apparatuur bevatten?
 
ralph
@2014-04-25 17:21:39
 Ik vrees ook dat de jeugd slecht wordt opgevoed. Kinderen zijn tegenwoordig belangrijker dan de ouders. Als je ze dat gevoel geeft gaan ze het misbruiken. Dat gebeurt dus. Dan maar maatregelen nemen.
 
Zwarte Piet
@2014-04-25 19:34:00
 Vabraham, op de Terpweg hingen wel degelijk camera's, heb zelf een keer de beelden bekeken toen de fiets van mijn zoon uit het fietshok gestolen was
En de gevangenis, dat is het zeker de schoollieren moeten een briefje mee nemen om aan te geven dat ze van hun ouders op school mogen roken, en de eerste 2 klassen mogen in de pauze niet van het schoolplein af, de laatste klassen mogen wel in de pauze Wieringerwerf onveilig maken, en in het gebouw is een beton blok waar niets op de muren opgehangen mag worden
En het opvoeden van de ouders is zo 1980 kijk nu eerst bij de fietsende schoollieren, dit is een ramp inc. de fietsen zelf
 
Witte piet
@2014-04-26 11:02:58
 Mooi stukkie,laat Zwarte Piet maar zeuren ottie
 
zimme
@2014-05-02 02:48:34
 Ben het niet geheel oneens met zwarte piet, maar maakt luyt ook schoollieren tegenwoordig. Vanaf nu zijn ze op tijd thuis!
 
Zwarte Piet
@2014-05-04 07:48:33
 zimme, ik weet niet hoe jij dit leest, maar er zijn een grrot aantal fietsende schollieren en er zijn er een vracht die door hun ouders met de auto gebracht worden omdat ze anders tegen wind hebben, dus ik weet niet wat Luyt ermee te maken heeft of moeten nu ook alle auto's naar Verfaille
 
Zimme
@2014-05-05 11:10:45
 Ik lees het zoals jij het schrijft.........
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Cafetaria Aurora - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...