Activiteiten op en in de omgeving van Wieringen
Uitgegeven op 24-07-2011 om 20:09  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Alle activiteiten op Wieringen en in de omgeving zijn gebundeld op deze pagina.
De activiteiten staan in chronologische volgorde. Dag en datum staan er boven.
Activiteiten a.u.b. mailen aan Bert Loos.
Kijk ook eens HIER voor tips op en rondom Wieringen!


Voor een overzicht van exposities en musea: KLIK HIER


donderdag 4 augustus

Zomeravondbingo in Dorpshuis Hippolytushoef

HIPPOLYTUSHOEF - De Dörper Activiteiten Sociëteit (de D.A.S.) zit ook in de zomer niet stil. In de vakantieperiode is er iedere twee weken zomeravondbingo in Dorpshuis Hippolytushoef.

De eerstvolgende bingo is op donderdag 4 augustus. Volwassenen kunnen van 20.00 tot 22.30 uur bingo spelen. Er zijn vele mooie prijzen. Deelnemers kunnen zich helemaal op de bingo concentreren, want in de zaal is bediening en niemand hoeft op een droogje te zitten. Wie niet op vakantie gaat, hoeft zich dus niet te vervelen. Ook toeristen zijn natuurlijk van harte welkom.

De laatste zomerbingo is op de donderdagavond 18 augustus. De eerste zaterdagavondbingo van het nieuwe seizoen is op 10 september.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Dorpshuis: www.dorpshuis-hippolytushoef.nl of via de mail: dedas@quicknet.nl.


vrijdag 5 augustus

Salsadansen in Brandend Zand

WESTERLAND - Ze gaan weer salsadansen in Brandend Zand. De organisatie is in handen van Dansen bij Jansen uit Den Helder. Iedere vrijdag in augustus. Aanvang 20.00 uur. Eerst twee keer een uur les/workshop, daarna vrij dansen. Hou www.brandendzand.net en www.dansenbijjansen.com in de gaten voor meer informatie.

Salsa is een zeer populaire dans van hoofdzakelijk Cubaanse oorsprong. De naam komt van een populair radioprogramma gesponsord door een fabrikant van pikante tomatensaus. Het is ook mooi meegenomen dat de dans meer sensueel - pikanter - is dan de meeste andere Latijns-Amerikaanse dansen en ten onrechte denkt men dikwijls dat de naam daar vandaan komt. Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. Er wordt niet over de vloer bewogen maar alles wordt ter plaatse gedanst. Ingewikkelde figuren met de armen zijn typisch voor de salsa. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten.


vrijdag 5 augustus

Beleef een spannende avond in de eendenkooi van ’t Zand

't ZAND - Op zomeravonden fladderen ze af en toe langs. Voor je ’t weet zijn ze weer verdwenen: Vleermuizen. Op vrijdag 5 augustus komt u van 21.00-23.30 uur van alles aan de weet over deze bijzondere zoogdieren. In de eendenkooi ’t Zand laat de gids van Landschap Noord-Holland ze zien en horen.

Vleermuizen zijn niet zo eng als het lijkt. In werkelijkheid zijn het kleine, kwestbare dieren. In Nederland komen zeven soorten algemeen voor, over de hele wereld leven er 1.100 soorten.
In Nederland overwinteren vleermuizen op plaatsen waar het niet vriest, zoals grotten of bunkers die speciaal voor deze dieren zijn ingericht. In het voorjaar als het warmer wordt vliegen de dieren uit. Overdag houden ze zich schuil, bijvoorbeeld in holle bomen of in spouwmuren. In de eendenkooi hangen speciale vleermuiskasten. In juni krijgen de vrouwtjes een jong en na ongeveer een maand gaat die zelf op jacht naar insecten.
Daarbij laten ze een geluid horen dat weerkaatst op voorwerpen en insecten die rondvliegen. Zo kunnen ze hun prooi localiseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor ons hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kunnen we ze op naam brengen. Met wat geluk zullen we deze avond meerdere soorten vleermuizen ontmoeten. Ook voor kinderen een indrukwekkende ervaring om mee te maken!
U kunt ook deelnemen aan deze excursie op 20 en 26 augustus van 21.00 – 23.30 uur en op 16 september van 20.00-22.30 uur.


In deze boom hangt links een vleermuizenkast en rechts een nestkast voor een broedvogel. Foto Jan Zijp

Ook zin in een bijzondere avond? Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of telefonisch via de InformatieWinkel 088-0064455. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten, maar vol is vol. Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar € 2,50.
Vertrekpunt: Eendenkooi ’t Zand, Korte Bosweg 47a, 1756 CA ’t Zand


zaterdag 6 augustus


Bent u een visliefhebber? En kan de vis u niet vers genoeg zijn?
Kom dan naar de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. Deze wordt zaterdagochtend van 09:00 – 12:30 uur gehouden. Op onze markt vindt u allerlei verrassende vissoorten en schaal- en schelpdieren. Van schol, tong, kabeljauw, bot en wijting tot garnalen, langoustines, poon, zeeduivel en mosselen! Op de ZeeVerse Vismarkt verkopen we vis die rechtstreeks van de vissersschepen komt.
De vissers hebben de vis in de voorafgaande week gevangen en bieden de vangsten op onze Vismarkt aan. Op het moment dat u de vis koopt, is het dus ZeeVers!

Bestellen kan met het bestelformulier.


zaterdag 6 augustus

Wandelexcursie in de buurt van Kolhorn

KOLHORN - De naam Waardkanaal zal de meeste natuurliefhebbers in Noord-Holland weinig zeggen. Toch is dit kanaal in de buurt van Kolhorn zeker de moeite van een bezoek waard. Ervaar het zelf met de gids van Landschap Noord-Holland op zaterdag 6 augustus van 13.30 – 16.00 uur. Deze keer besteedt hij vooral aandacht aan mooie insecten, zoals libellen, vlinders en andere gevleugelden. U komt zeker enthousiast thuis!

Landschap Noord-Holland heeft in het verleden drassige plekken langs het Waardkanaal gemaakt. Daar is momenteel van alles te zien. We letten tijdens de excursie speciaal op libellen en vlinders. Het zijn de mooiste insecten die in ons land leven. Libelles brengen de eerste periode van hun leven als larf in het water door. Na verloop van tijd veranderen ze van waterdier in een vliegend insect. Libellen zijn woeste vliegers die hun prooi tijdens de vlucht vangen. Hoewel ze er gevaarlijk uitzien hoeven we niet bang te zijn. Ze kunnen ons niet steken of bijten.


Langs de oevers van het Waardkanaal zijn regelmatig libelles te zien. Foto Henk van Bruggen

In de bloemrijke ruigten van het Waardkanaal kan het wemelen van de vlinders. Soorten als dagpauwoog, distelvlinder, groot koolwitje en kleine vos vliegen hier dikwijls rond. Ook voor de vogelliefhebbers is het zaak de oren en ogen open te houden. Regelmatig zweeft de bruine kiekendief boven het riet en langs de oevers van het water is er kans op doortrekkende witgatjes en oeverlopers.

Aanmelden voor deze excursie kan op www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of bel 088 - 0064455. De kosten bedragen € 6,50, Beschermers betalen € 3,50 en kinderen tot 12 jaar € 2,50. Terplekke aanmelden is ook mogelijk, maar om zeker van deelname te zijn raden wij aan vooraf te reserveren, want vol is vol.
Wij raden u aan stevig schoeisel te dragen en een verrekijker mee te nemen.
We vertrekken bij het Van de Stergemaal. Neem op de Waarderpolderhoofdweg bij boerderij Waterloo (nr. 25) de Van de Sterweg. Dit is ten noorden van Kolhorn.


zondag 7 augustus
zondag 7 augustus

Vlinderexcursie Robbenoordbos

ROBBENOORDBOS - Natuurvereniging Wierhaven organiseert de jaarlijkse Vlinderexcursie op het Wierholt nabij het Robbenoordbos. Tijdens de wandeling zullen we stilstaan bij de ontwikkeling van het gebied en de voorkomende vlinders.

Het Wierholt is een zeer gevarieerd stukje natuur waar de meeste soorten uit onze omgeving voorkomen. Tevens zullen we aandacht besteden aan voorkomende libellen, vogels en alle overige zaken die we tegen komen tijdens onze wandeling.We starten om 14:00 vanaf de parkeerplaats Robbenoordbos aan de Sluitgatweg. De wandeling duurt zo’n 2 uur, zodat we rond 16:00 uur weer terug bij de parkeerplaats zijn. De wandeling is grotendeels over verhard pad en een klein stuk over een graspad.

Voor meer informatie kan contact op worden genomen met Bob Woets op 06-20603071 of op info@wierhaven.nl.

Aanmelding is niet nodig en aan de excursie zijn geen kosten verbonden.
Bij slecht weer staat uiterlijk om 12:00 uur op www.wierhaven.nl vermeld of de excursie doorgang vindt of kan telefonisch contact worden gezocht.


zondag 7 augustus

Concert van Sequenza String Trio in Michaëlskerk

OOSTERLAND - The International Holland Music Sessions organissert voor de 24e keer haar zomerfestival met gevarieerde klassieke muziek. Op zondag 7 augustus geeft het Sequenza String Trio een concert in de Michaëlskerk.

Het Sequenza String Trio bestaat Cécile Gouder de Beauregard, viool (Nederland), Judith Wijzenbeek, altviool (Nederland) en Örs Köszeghy, cello (Hongarije) Het trio speelt de volgende werken:
- Johann Sebastian Bach/Dmitry Sitkovetsky: Goldberg Variaties BWV 988 (selectie)
- György Kurtág: Signs, Games and Messages
- Ludwig van Beethoven: Strijktrio in c opus 9 nr. 3

Het concert in de Michaëlskerk begint om 12.00 uur.

The International Holland Music Sessions beoogt talentvolle musici tot 27 jaar te begeleiden op hun weg naar het internationale concertpodium.
Voor het laatste nieuws over het zomerfestival en de concertpodia kijkt u op www.tihms.com. Vanaf 15 juli a.s. is op de site ook het complete concertprogramma te vinden met de mogelijkheid om kaarten te bestellen of de uitgebreide brochure aan te vragen.


zondag 7 augustus

Op excursie naar het Wad tussen Den Helder en Wieringen

DEN HELDER - U kunt op stap met de gids van Landschap Noord-Holland. Van 13.30-16.00 uur bekijken we de vogels die op het Balgzand zitten. Omdat de najaarstrek is begonnen kunnen we leuke soorten verwachten.

Zijn lepelaars de mooiste vogels die nu op het Balgzand zitten? Door hun grootte en roomwitte kleur zien ze in ieder geval heel bijzonder uit. De broedtijd van de vogels zit er op en soms zijn er meer dan honderd te zien. Het is leuk om de jongen te tellen die er tussen zitten. Die zijn nog witter dan hun ouders. In de loop van de herfst trekken de lepelaars naar Afrika en zullen we weer tot de lente moeten wachten voor ze terugkeren.
Het is altijd weer spannend om te ontdekken welke soorten het Balgzand bezoeken. Groenpootruiter, lachstern en oeverloper zijn trekvogels die we nu kunnen verwachten. Maar de natuur zorgt altijd weer voor verrassingen die het “spotten”’van vogels zo leuk maken. Komt er misschien een visarend langs of een slechtvalk? Algemene soorten zoals wulp, tureluur en kluut zien we vast wel. Niet bijzonder misschien, maar met een verrekijker komen er altijd prachtige details in beeld. Vogels zijn zo mooi!
Ook voor beginnende vogelaars en kinderen is dit een leuke excursie. Als u op tijd aanwezig bent staat de koffie en thee klaar.


Er zitten in augustus vaak grote aantallen lepelaars op het Balgzand. Foto Sylvia Leentvaar

Het vervoermiddel dat we gebruiken, kiezen we ter plaatse en is afhankelijk van het weer. Er is een aantal fietsen beschikbaar, maar het is ook mogelijk dat we gaan wandelen.
Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar € 2,50. Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of door te bellen met 088-0064455. Eventueel is ook ter plaatse aansluiten mogelijk, maar vol is vol.
Neem een verrekijker mee als u die heeft en trek stevige schoenen aan.
We verzamelen bij informatiepunt ‘t Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven.


zaterdag 13 en zondag 14 augustus.

Tim Knol, Jacqueline Govaert en the Opposites op Zandstock

’t ZAND - Traditiegetrouw heeft Zandstock Festival met de finale van de popprijs ’t Zand een groot deel van het programma bekendgemaakt. Op 13 en 14 augustus zullen niemand minder dan Jacqueline Govaert, Tim Knol en the Opposites hun opwachting maken in ’t Zand.Naast deze headliners zullen ook Only Seven Left, Krystl, the Hype, A Silent Express, Handsome Poets en Jah6 het festival aandoen. Ook zal dit jaar regionaal talent weer ruimschoots aandacht krijgen op Zandstock. Tevens zal op gebied van dance nog een aantal gerenommeerde namen binnenkort bevestigd worden en zal de tributeband niet ontbreken.


Tim Knol


Tim Knol
Tim Knol, het Westfriese wonderkind, heeft een wervelend jaar achter de rug. Een zeer goed ontvangen debuutplaat, megahit, nominaties voor verschillende 3FM awards en hij zal spelen op Pinkpop. Op 14 augustus dus ook te zien in ’t Zand!

Zandstock viert jubileum en geeft kaarten weg
Zandstock wordt dit jaar voor de 15e keer georganiseerd en dat wordt gevierd. Niet alleen hebben er nog nooit zoveel bands op de zaterdag gestaan, ook worden bij de eerste 50 zaterdagkaarten die verkocht worden een gratis zondagkaart bijgevoegd. Vier dus twee dagen Zandstock voor de prijs van één!*
Koop je kaarten vanaf nu op www.zandstock.nl of via de fanpage van Zandstock Festival op facebook.

Bright Young Lights winnen popprijs ’t Zand en openen Zandstock Zondag
In een tsjokvolle WBO in ’t Zand hebben Bright Young Lights afgelopen zaterdag de popprijs ’t Zand gewonnen. De Band uit Schagen wisten met een strakke set niet alleen de jury, maar ook het publiek te overtuigen en bleven wat betreft punten de Dress Up Dolls nipt voor. Door het winnen van de Popprijs, zal de band Zandstock op zondag openen en ontvangen zij vier uur studioruimte bij Big River Studio.

Met het vastleggen van een U2 Tributeband uit Italië en de Memphis Maniacs als afsluiter op zondag is het programma van Zandstock compleet gemaakt. Zandstock, dat dit jaar zijn vijftiende editie beleeft, is er wederom in geslaagd een combinatie van de Nederlandse top en aanstormend talent vast te leggen.

Ook is Basterd, als winnaar van de dj-contest ’t Zand, te zien op het festival en zal Zandtemer draaitalent DJ Bakero een guest appearence verzorgen tijdens de set van Jaap Ligthart. Met daarnaast gerenommeerde namen als Erick E en DJ Marcella komt dus ook de danceliefhebber aan zijn trekken.

Programma:

Zaterdag Main Stage Zondag Main Stage
Krystl Bright Young Lights
The Hype Handsome Poets
A Silent Express Tim Knol
The Opposites U2 Tribute (it.)
Jacqueline Govaert
Memphis Maniacs

Zaterdag 2nd Stage Zondag 2nd Stage
Only Seven Left Fill Bloom
DJ Basterd Jantine Mak
DJ Marcella Hondsbossche Rhythm & Blues Defenders
DJ Emiel Tamis Bootsman 2 Bootsman
Erick E
Jaap Ligthart (feat. DJ Bakero)


zondag 14 augustus.

Classic Demo Race voor klassieke motoren

DEN HELDER - De inmiddels traditionele CRT Classic Demorace op het Kooypunt circuit in Den Helder werd altijd in het begin van de maand mei verreden. Jammer genoeg hebben we een aantal malen minder goed weer getroffen en dat heeft meteen invloed op het aantal deelnemers en de bezoekers. Daarom zijn de Demoraces dit jaar in augustus.

Vanuit de deelnemersgroep kregen we te horen dat het altijd zo hard waait in Den Helder en het meestal ook nogal koud en nat is. Nou blijkt dat Den Helder één van de plaatsen in Nederland is waar de meeste uren zonneschijn valt te genieten. Maar dat was tijdens de laatste gehouden evenementen helaas niet het geval. De wens van MIOS was om het later in het seizoen te organiseren
Omdat er veel belangstelling is voor het organiseren van de Classic Demoraces, zat de agenda van het CRT voor 2011 al behoorlijk vol met meestal vaste data van deze evenementen. Maar in goed overleg met de landelijke CRT organisatie hebben we een nieuwe datum kunnen vaststellen en wel op zondag 14 augustus. We denken dat het dan beslist warmer en waarschijnlijk ook droger zal zijn.
Inmiddels zijn de voorbereidingen door de motorclub MIOS al weer van start gegaan. Het is nu voor de vijfde maal dat het grote ééndaagse evenement door de actieve leden van de motorclub wordt georganiseerd. Veel leden voelen zich betrokken bij hun club en werken graag als vrijwilliger mee om het festijn zo goed mogelijk te laten verlopen. Zonder de inzet van al deze mensen is het niet mogelijk om zo iets te organiseren.

Zaterdagochtend wordt begonnen om het industrieterrein geschikt te maken als een zo veilig mogelijk circuit voor deelnemers en bezoekers. Want de veiligheid staat voorop bij dit soort evenementen.
Met bouw- en dranghekken langs het circuit en strobalen in de bochten, probeert de organisatie het allemaal in goede banen te leiden. Er zijn bemande oversteekplaatsen om het publiek tussen de races door veilig te kunnen laten oversteken om ook andere gedeelten van het circuit te bezoeken. Want oversteken tijdens de races is erg gevaarlijk en moet worden voorkomen. Het streven is dat na een geslaagde dag iedereen weer veilig naar huis kan gaan.
Om 10 uur wordt begonnen met de training en kunnen de deelnemers in alle klassen het circuit verkennen. Dit duurt tot ca 11.40 uur en volgt de pauze van een uur. Om circa 12.40 uur worden de races geopend door niemand minder dan Wil Hartog die met zijn Suzuki een aantal ronden op het circuit zal rijden. De organisatie is erg blij met de medewerking van Wil Hartog. Hij is nog altijd erg betrokken bij dit soort evenementen en een graag geziene gast. Veel mensen hebben nu na ruim dertig jaar nog steeds prettige herinneringen aan de succesvolle raceperiode van Wil. Hierna starten de deelnemers in de 500 cc klasse en gedurende ruim 10 minuten rijden ze hun ronden. Gelijk er achteraan rijden de klassen: 125, 50, 350, Oldtimers, Zijspannen en 250 cc. Rond 15.00 uur is er een kwartier pauze en daarna gaan de klassen in dezelfde volgorde opnieuw van start in de 2e manche.

Rond 18.00 uur is de prijsuitreiking aan de renners die in hun klasse de meest constante rondetijden hebben gereden. Het gaat dus niet om wie als snelste het eerst wordt afgevlagd aan de finish. Maar de deelnemers proberen toch wel op een verantwoorde wijze zo snel mogelijk rond te gaan. Voorop staat het plezier aan de sport en het heel houden van man en machine. Ja, het is altijd een mannenwereld in de motorsport geweest. De meeste rijders sleutelen zelf aan de motoren en als het nodig is worden ook de onderdelen in eigen beheer gemaakt. Want er zijn zeldzame motoren bij en daar zijn de onderdelen meestal niet zo maar van voorradig. Toch gaan de liefhebbers heel ver om hun motor kompleet te maken en daarna doen ze er alles aan om die in perfecte conditie te houden.

Het hele gebeuren mag gezien worden als een rijdend museum en ze zijn allemaal ook nog eens te bezichtigen in het rennerskwartier. Ook dit jaar mogen we weer gebruik maken van het ruime grasveld van Franks International en daar vinden alle deelnemers een plekje. Een aantal komen al op zaterdagmiddag en overnachten er dan. Ze kunnen ’s avonds gebruik maken van de catering in de grote tent van Haantje de Voorste die ook op het rennerskwartier staat opgesteld. Zondag zorgen deze enthousiaste mensen, nu al voor de derde maal, dat bezoekers en deelnemers op die dag daar terecht kunnen voor eten en drinken.

Ook dit jaar worden er weer klassieke motoren van MIOS leden en andere bezitters in een tent tentoongesteld. De afgelopen jaren hebben de bezoekers hier ook veel belangstelling voor getoond. Veel mensen hebben toch wel iets met die oude motoren en dan komen de nostalgische gevoelens weer boven. Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan de motoren die jaren geleden indruk heeft gemaakt. Je ziet soms dat de mensen heel even stilvallen om het op hun te laten inwerken. Het is dan een soort weerzien van een oude bekende en dan lijkt het even dat de tijd heeft stilgestaan.
Zo probeert de motorclub MIOS in samenwerking met de landelijke CRT organisatie de deelnemers en bezoekers weer van een prachtige dag vol met klassieke (race)motoren te laten genieten.

zaterdag 20 augustus

Rondje IJsselmeer met Wieringernieuws

WIERINGEN - Op zaterdag 20 augustus gaan er een aantal Wieringernieuws lezers op de fiets een rondje IJsselmeer doen. Na het succes van vorig jaar hebben de mannen er weer zin in! De fietsers gaan eerst richting Enkhuizen. Een prima manier om het laatste Kermis vocht uit het lichaam te zweten.


Een foto gemaakt door Wouter Keppel op de dijk richting Lelystad. Vorig jaar fietsten de rijders onder prima omstandigheden. Dit jaar fietst Wouter zelf mee. De organisatie is dan ook nog op zoek naar een aantal begeleiders.

Het wordt de zogenaamde "korte" route via de dijk Enkhuizen-Lelystad. Dit is overigens nog steeds zo'n 200 kilometer. Als je mee wilt fietsen moet je zeker een beetje getraind zijn. Het tempo zal zo ongeveer rond de 25 km. per uur liggen. Uiteraard wordt er onderweg wel gepauzeerd, de rit op de fiets zal in zo'n acht uur voltooid worden. Het vertrek is 's ochtends rond zeven uur achter café de Kasteleen in Hippolytushoef, hier is ook de finish, deze wordt rond vier uur 's middags verwacht. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers, vol is vol! De rijders van vorig jaar hebben al een plekje in het peloton te pakken.

Net als vorig jaar heeft Keppel Bouw aangeboden om de groep met een bestelbus onderweg te begeleiden. De firma Luijt heeft reserve materiaal beschikbaar gesteld. Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u een mail sturen naar de redactie t.a.v. La Petite Boucle du lac d'IJssel.. Meedoen is gratis.


Wouter Keppel rijdt geheel belangeloos mee met zijn bestelbus.

De familie Luijt zorgt voor reserve materiaal, deelnemers kunnen voor de tour hun fiets nog even laten nakijken bij Gerard Luijt in de werkplaats.

Het vertrek is om zeven uur bij Henk-Jan Wittink in de Kremersweg 25. Verzamelen vanaf half zeven. Een tas met persoonlijke spullen en drinken en eten kan hier in de bus geladen worden. Uiteraard wordt er onderweg ook gestopt voor een lunch. Na afloop is het even afkoelen in café De Kasteleen.


zaterdag 20 augustus

Barbeque in de Houtzolder met live muziek

DEN OEVER - Iedereen is zaterdag 20 augustus uitgenodigd voor de BBQ in de Houtzolder met live muziek!

Vanaf 17.30 staan de hapjes en salades klaar en wordt de BBQ op het buitenterras warm gestookt, om 19.00 is er live muziek van Jan Selie en Sabine Selie.


zondag 21 augustus

Concert van Dalia Dedinskaite en Gleb Pysniak in Michaëlskerk

OOSTERLAND - The International Holland Music Sessions organissert voor de 24e keer haar zomerfestival met gevarieerde klassieke muziek. Op zondag 21 augustus geven Dalia Dedinskaite en Gleb Pysniak een concert in de Michaëlskerk.

Dalia Dedinskaite, viool (Litouwen) en Gleb Pysniak, cello (Litouwen) spelen werken van Händel, Sollima, Ysa˙e en Šenderovas.

Het concert in de Michaëlskerk begint om 12.00 uur.

The International Holland Music Sessions beoogt talentvolle musici tot 27 jaar te begeleiden op hun weg naar het internationale concertpodium.
Voor het laatste nieuws over het zomerfestival en de concertpodia kijkt u op www.tihms.com. Vanaf 15 juli a.s. is op de site ook het complete concertprogramma te vinden met de mogelijkheid om kaarten te bestellen of de uitgebreide brochure aan te vragen.


zondag 28 augustus

Wieringer Cup

DEN OEVER - Zondag 28 Augustus is het de eerste keer dat de elftallen van Wiron en Succes om de Wieringerbokaal gaan strijden. Helaas doen de eerste elftallen dit jaar niet mee vanwege bekervoetbal.De wisselbokaal is geschonken door Jan en Magreet Filius die de winkel "Bij de Kade" beheren, te Den Oever.

Degene die de meeste punten vergaren als vereniging heeft de wisselbokaal, als dat drie keer gelukt is mag de betreffende vereniging hem houden.

De wedstrijden zijn:
Succes 2 – Wiron 2
Succes 3 – Wiron zat 2
Succes 4/5 combinatie – Wiron 3
Succes A2 – Wiron A1
Succesdames 1 – Wirondames 1

De aanvangstijden worden aan de leiders op tijd vermeld.
Al zijn er nog vragen dan kun je Rein Vogel bellen.
Tel: 0227-512173 of 06-20932417
Succesleden kunnen beter Marcel van Dijk benaderen.
De wisselbokaal is "Bij de Kade" te bewonderen.


maandag 29 augustus t/m zaterdag 3 september

Activiteitenweek 2011 voor de jeugd

WIERINGEN & WIERINGERMEER - Tijdens de laatste week van de zomervakantie, wordt ook dit jaar (voor de vijfde keer) een activiteitenweek voor tieners en jongeren georganiseerd. De Activiteitenweek 2011 vind plaats in de week van 29 augustus t/m 3 september 2011.Het is een week vol sportieve, spannende maar vooral ook leuke activiteiten en is bedoeld voor de jeugd van 10 t/m 24 jaar. De activiteiten vinden plaats op diverse locaties, verspreid in de gemeente Wieringen en Wieringermeer en zijn stuk voor stuk gratis toegankelijk. Vanaf nu is de inschrijving gestart en je kan je opgeven tot 19 augustus voor onderstaande activiteiten:
Dag        Tijd	        Wat         Locatie
Maandag 29 aug 10.00 - 11.30 uur Kanovaren Haven Middenmeer
18.30 - 20.30 uur Viswedstrijd Geheim
Dinsdag 30 aug 10.00 – 12.00 uur Soapacteren onbekend
19.00 – 21.00 uur Boogschieten De Weel Hippo
Woensdag 31 aug 09.30 – 16.00 uur Fasion 2011 Café de Harmonie
Donderdag 1 sept 10.00 – 11.30 uur Raften Haven Middenmeer
14.00 – 16.00 uur Brinkgames Brink Slootdorp
Vrijdag 2 sept 16.00 – 18.00 uur Vlotbouwen & varen Lutjestrand
Zaterdag 3 sept 13.00 - 15.00 uur Speurtocht Dijkgatbos
Inschrijven voor een activiteit doe je door je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en activiteit te mailen naar: jongerenwerk@wieringen.nl. Wees er snel bij want VOL = VOL!!! Heb je verder nog vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met de jongerenwerker: Marleen: marleen.poot@kern8.nl.


vrijdag 2 t/m dinsdag 6 september.

Flora- en Visserijdagen

DEN OEVER - Het duurt weliswaar nog even, maar noteer de data al vast maar.Van vrijdag 2 t/m dinsdag 6 september zijn de jaarlijkse Flora- en Visserijdagen in Den Oever.

Het (voorlopige) programma ziet er als volgt uit:
Vrijdag 2 september:
16:00 - 19:30 Vlaggenbier, Feest voor genodigden in de tent op de haven.
19:00 - 20:00 Feestelijke opening van de Flora & Visserijdagen 2011, met
optocht, een drumband en toespraak van de Burgemeester.
20:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever.
20:30 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven, Café Tante Pietje,
Tent op de Kermis en de Bloementent.

Zaterdag 3 september:
09:30 – 03:00 Vlaggenbier voor niet genodigden bij Café Tante Pietje.
10:00 - 17:00 Diverse activiteiten op het haventerrein en in de afslag.
14:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever.
14:00 - 21:30 Diverse activiteiten in de bloementent.
14:00 - 03.00 Diverse optredens in de tent op de kermis.
20:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven.

Zondag 4 september:
10:00 - 17:00 Diverse activiteiten op het haventerrein en in de afslag.
11:00 - 16:00 Jaarmarkt in het centrum van Den Oever.
13:00 - 21:30 Diverse activiteiten in de bloementent.
13:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever.
14:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven.
14:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de kermis.
14:00 - 03:00 Diverse optredens in Café Tante Pietje.

Maandag 5 september:
09:00 - 10:00 Roeiwedstrijden in de haven van Den Oever
10:00 - 17:00 Diverse activiteiten op het haventerrein en in de afslag.
10:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven
10:00 - 03:00 Diverse optredens in Café Tante Pietje
12:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever
13:00 - 21:30 Diverse activiteiten in de bloementent
13:00 - 14:30 Vlootschouw, vertrek vanaf de haven
14:00 - 03:00 Diverse activiteiten in de tent op de kermis

Dinsdag 6 september:
15:00 - 20:00 Diverse activiteiten in de bloementent
15:00 - 21:00 Kermis in Centrum van Den Oever
20:00 Sluiting van Flora & Visserijdagen bij de bloemententwoensdag 7 september

ANBO bus rijdt weer

WIERINGEN - De ANBO-bus rijdt t.b.v. Mobiliteitsverbetering voor senioren naar Schagen.

De ANBO-bus rijdt op woensdag 7 september naar Schagen. In de stad aangekomen wordt u in de buurt van het centrum afgezet en kunt u op eigen gelegenheid uw activiteiten ondernemen. Rond 10:30 uur wordt u van huis opgehaald, daarna vertrekken we richting Schagen, waar we plusminus 11:30 uur aankomen. Ongeveer 13:30 uur vertrekt de bus weer richting Wieringen.

Kosten (een retour) € 6,- dit bedrag kunt u bij de bus betalen.

U kunt zich opgeven bij: Ab Metselaar. Ab is elke werkdag bereikbaar op telefoonnummer: 0227-592398.

U hoeft geen lid van de ANBO te zijn om mee te gaan.

Houdt de onderstaande data vrij in uw agenda:
- Woensdag 5 oktober
- Woensdag 2 november
- Woensdag 7 december


maandag 12 en dinsdag 13 september

Openstelling archief Historische Vereniging


HIPPOLYTUSHOEF - Het archief van de Historische Vereniging Wieringen is van 19.00 tot 21.00 uur geopend.

Het archief is te vinden in de Glazenzaal van het "Parkzicht" (bij binnenkomst rechtsaf).

De volgende openstellingsavonden zijn op:
- maandag 3 en dinsdag 4 oktober;
- maandag 7 en dinsdag 8 november;
- maandag 12 en dinsdag 13 december;
- maandag 9 en dinsdag 10 januari.


zaterdag 17 september.

Reünie basisschool De Dentele

WESTERLAND - Het is veertig jaar geleden, dat basisschool De Dentele werd geopend. Reden om in het najaar een reünie te organiseren.

De school opent op zaterdag 17 september van 14.00 tot 17.00 uur haar deuren voor oud-leerlingen. Bij aankomst ontvangen de reünisten vier consumptiebonnen. De kosten zijn € 5,00. Daarmee kunnen onder het genot van een kopje koffie of thee herinneringen worden opgehaald. In de school zijn de afscheidherinneringen van alle groepen, die de school verlieten, nog te zien.


De oudste reünisten. Zij zaten maar een paar maanden op de nieuwe Dentele.

Er verschijnt ook een DVD met oude musicalfragmenten vanaf 1988 en klassenfoto’s vanaf 1971. Die is verkrijgbaar voor € 10,00.
Wie om vijf uur nog niet is uitgepraat, kan na afloop tijdens een buffet in beachclub Brandend Zand nog gezellig nazitten. Het buffet kost € 17,50, exclusief drankjes.


De vishond van beeldhouwer Paul van Crimpen, is al 40 jaar het uithangbord van de school.

Alle oud-leerlingen, waarvan een adres bekend is, hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Heb je ook op De Dentele gezeten, maar ben je nog niet uitgenodigd? Meld je dan aan bij de reüniecommissie. Dat kan per e-mail (info@obsdedentele.nl) of telefonisch (0227-592981, niet onder schooltijd).
Aanmelden graag voor 1 juni.


zaterdag 17 en zondag 18 september

Vikinginformatiecentrum Den Oever organiseert vikingdagen

DEN OEVER - Het Vikinginformatiecentrum in Den Oever organiseert een weekend vol activiteiten voor het hele gezin onderhet motto “De Vikingen komen!”. In en om het centrum op het voormalige eiland Wieringen zullen die dagen Vikingen hun kampement opslaan om zo de tijden dat Wieringen regelmatig door Scandinavische zeelieden en veroveraars werd bezocht te laten herleven.

Volop activiteiten
Op beide dagen bruist het Informatiecentrum en het naastgelegen terrein van de activiteiten. Bezoekers kunnen in het vikingkamp een indruk krijgen van het leven van alledag zo’n 1200 jaar geleden. Meer dan 40 reenactors kruipen in de huid van Vikingen en Friezen. Ze tonen allerlei ambachten, van mandenvlechten, spinnen, weven, smeden en
houtbewerken tot koken en vertellen over het leven in de Vroege Middeleeuwen. Uiteraard zijn er ook demonstraties van de vechtkunsten van de Vikingen.


Foto Viking Informatie Centrum

Voor de moderne bezoekers, en dan vooral de kleine onder hen, zijn er veel activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. Kinderen kunnen onder andere zelf boogschieten, brood bakken, wol vilten of op de foto als woeste Viking, compleet met maliënkolder, zwaard en schild. Er zijn wedstrijden zoals een puzzeltocht en kinderen die zelf als Viking verkleed komen kunnen een prijs te winnen. Tijdens de Vikingdagen is het ook mogelijk om (gratis!) de tentoonstelling te bekijken, rond te snuffelen bij de marktkramen of van een hapje en drankje te genieten.

De Vikingdagen zijn gratis toegankelijk en duren beide dagen van 12 tot 17 uur.
Het Vikinginformatiecentrum is gelegen aan de rand van Den Oever, vlakbij de N99 op nog geen twee minuten van de A7 en bijna naast het Connexxion busstation.

Over het Vikinginformatiecentrum:
Het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen, in de wandelgangen beter bekend als VIC, is in 2004 gestart als een bezoekerscentrum. De aanleiding voor de bouw is de vondst van drie zilverschatten, toegeschreven aan de Vikingen, nabij Westerklief op Wieringen. In de
vaste tentoonstelling wordt een indruk gegeven van het leven en de cultuur in de regio Noord-Holland Noord ten tijde van de Vikingen, tussen 800 en 1100 AD. Maar ook de periode daarvoor: de ontstaansgeschiedenis van het eiland, de IJstijden en nog veel meer komen aan bod. Pronkstukken van de collectie zijn een replica van de beroemde eerste vikingschat van Wieringen (het origineel ligt in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden), de originele tweede en derde vikingschat en het vroegmiddeleeuwse zwaard dat onlangs is gevonden.

Achtergrondinformatie over het Vikinginformatiecentrum te Den Oever vindt u op www.vikingen.nl.


WIERINGEN - ADVERTENTIE

Trouwreportages Henk-Jan Wittink 06 - 51 333 709 info@fotohenkjan.nl Dit jaar gratis foto's van de feestavond, informeer naar de voorwaarden. Let op! De meeste stelletjes trouwen in de zomer, reserveer op tijd om teleurstelling te voorkomen.


Ook voor studiofotografie (ook bij u thuis!) bent u bij Henk-Jan aan het juiste adres!

Kijk ook eens HIER voor tips op en rondom Wieringen!
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familiebezoek - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...