Exposities en musea
Uitgegeven op 24-07-2011 om 20:04  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve maandag

'Omdat het zo hoorde' in Wieringer Eiland Museum Jan Lont

STROE - 'Omdat het zo hoorde' is het motto van de nieuwe zomertentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. De expositie is dagelijks, behalve maandag, geopend.

Onder bovenstaand motto houdt het Wieringer Eiland Museum “Jan Lont” dit jaar haar traditionele zomertentoonstelling.
Rond 1900 kende men op Wieringen nog vele tradities en gebruiken waar iedereen, jong en oud, zich aan te houden had. Daarom ook: 'Omdat het zo hoorde'.

In de boerderij zal aandacht besteed worden aan de beleving van de belangrijkste momenten in een mensenleven rond 1900, zoals, geboorte, huwelijk, dood. Daarnaast zullen oude Wieringer spreuken in de boerderij opgehangen worden. Buiten zal er een originele sammelkeskuul te zien zijn. Inclusief zijn bewoners!!


Het museum is dagelijks open van 13.00 tot 17.00 uur, behalve ‘s maandags.
Die dag is gereserveerd voor de vrijwilligers om het museum reilend en zeilend te houden. “Jan Lont” is en blijft altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Wanneer u wat tijd over heeft en dit stukje cultureel erfgoed een goed hart toedraagt en ook nog denkt dat het iets voor u is kom dan eens naar de koffieochtend op maandag vanaf 9.30 uur. Bellen kan ook, 0227-211553.

Klik HIER voor een fotoimpressie van de tentoonstellingdagelijks, behalve maandag

Zomerexpositie in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - De drie maanden lange zomertentoonstelling die de kunstcommissie van de Stichting Culturele Kring Wieringen van zaterdag 25 juni tot en met 5 september 2011 in de Michaëlskerk in Oosterland organiseert, is van een uitzonderlijk karakter. Het gaat om schilderijen van kunstenaars met een beperking.

De schilderijen in de Michaëlskerk zijn gemaakt door kunstenaars van Amerpoort in Amersfoort. Amerpoort is een organisatie die diensten verleent aan mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht en 't Gooi. Onlangs nog was hun werk te zien tijdens de expositie 'Wonder boven Wonder' (gewijd aan verhalen uit de bijbel) in het Bijbels Museum in Amsterdam. De Evangelische Omroep en de NCRV maakten er televisieprogramma's van. Ook in de Michaëlskerk staat dit thema centraal.

De kunstenaars van Amerpoort hebben hun atelier in Jans Pakhuys, gelegen aan de Grote Sint Jansstraat 4 in de binnenstad van Amersfoort. Daarin zijn tevens een winkel en een galerie gevestigd. Veelbelovende talenten zijn onder anderen Piet Schopping, Monica Dierikx en Caroline Sterkman. Vooral het werk van Schopping trok in het Bijbels Museum veel aandacht. Hij heeft een opvallende eigen stijl ontwikkeld, waarbij schildering en tekening op dynamische wijze in elkaar overvloeien en menselijke figuren in ruimtelijke kleurvlakken worden geplaatst. Van één van zijn topstukken ('Maria met Kind') is inmiddels een bord van porselein gemaakt. Caroline Sterkman bedacht de aartsengel Gabriël in de gedaante van een jong meisje. Dicht bij de kinderlijke belevingswereld ligt het werk van Monica Dierikx, dat door haar veelvormige stijl en sprekende kleuren een grote zeggingskracht heeft meegekregen. Maar er zijn meer talenten in Jans Pakhuys van wie schilderijen te zien zullen zijn in de Michaëlskerk.

Amerpoort heeft van schilderijen van diverse kunstenaars een speciale serie van verschillende diner- of onderborden, gebaksborden en mokken laten maken. Bovendien is de 'porseleinlijn' vorig jaar uitgebreid met twee nieuwe afbeeldingen. Ook verschijnt elk jaar een prachtige kunstagenda. Deze artikelen (en nog veel meer) zijn te koop op de expositie.

Voor kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking bestaat eigenlijk geen duidelijke naam. Een veel gebruikte term is 'outsiderkunst'. Daarmee wordt evenwel benadrukt dat het werk van hen een aparte plek inneemt binnen de (gangbare) kunstwereld. Het Cobra Museum in Amstelveen organiseerde twee jaar geleden een tentoonstelling van 'outsiders'- kunst. Niet toevallig als men bedenkt dat juist kunstenaars van de Cobragroep (onder wie Karel Appel, Constant en Corneille) in de jaren vijftig en zestig teruggrepen op tekeningen en schilderingen van mensen met een verstandelijke beperking.

Openingstijden: dagelijks van 13.30 – 16.30 uur. 's Maandags gesloten. Toegangsprijs: € 2,50.


dagelijks, behalve maandag

'Vlinders en Libellen' in de Hippolytuskerk

WIERINGEN - De Protestantse Gemeente Wieringen stelt voor de vierde achtereenvolgende maal de kerkdeuren van de Hippolytuskerk open tijden de zomermaanden. De monumentale kerk aan het Kerkplein is te bezichtigen van 2 juli t/m 28 augustus, elke middag van 13.30 – 17.00 uur, behalve op de maandagen.

Naast informatie over het gebouw zijn er prachtige foto's te zien van de Wieringer amateur fotograaf Dirk Lont. Zo'n veertig vlinders en libellen, waarvan de meesten in de loop van acht jaar vereeuwigd zijn in de tuin van de familie Lont aan de Hollebalgweg op Wieringen, verfraaien de muren van de kerk. Bezoekers zijn van harte welkom: de entree is gratis.
Info: www.hippolytuskerk.nl of tel. 0227 595204.

dagelijks

Kunst en Kippensoep met Anneke van der Made

VAN EWIJCKSLUIS - Anneke van der Made exposeert haar schilderijen in Pension van Ewijcksluis.

Anneke van der Made is geboren en getogen in de Wieringermeer en woont in Wieringerwerf. Dertien jaar geleden heeft ze voor het eerst een penseel gepakt. Door de jaren heen is haar werk steeds verandert en heel divers geworden qua stijl, materiaal, kleurgebruik en techniek. Qua stijl wil ze zich niet in een hokje laten duwen, maar gewoon doen waar ze op dat moment zin in heeft.
Ze schildert sterk uitvergrote vrij realistische tulpen op grote doeken, het strand en het Wad met een verstilde uitstraling in rustige tinten. Daarnaast is de polder waarin ze woont eveneens een inspiratiebron. Verder ziet ze het als een uitdaging om af en toe iets nieuws uit te proberen. Soms is er de behoefte om wat meer los te gaan en maakt ze geabstraheerde doeken in gemengde technieken. ‘Ik ben gaan schilderen omdat het me leuk leek. Ik las over een schilderclub in Kreileroord en ben daar op af gegaan. In 1999 is dit de Kunstkring Meerkunst geworden. Ik ben voornamelijk autodidact, heb wel hier en daar een paar lessen of een workshop gevolgd maar daar is het bij gebleven. Een poosje heb ik nog aan beeldhouwen gedaan maar doordat ik last kreeg van een tenniselleboog en ben ik voorlopig gestopt want dat kan ik in mijn werk niet gebruiken’, vertelt Anneke. Nu de kinderen de deur uit zijn heeft ze boven een klein atelier ingericht. Heerlijk vindt ze zelf, de spullen kunnen blijven staan en het is gewoon fijn een eigen ruimte te hebben. ‘De expositie laat een overzicht zien van de afgelopen dertien jaar. Dat zijn ook de jaren dat ik echt met de schilderkunst bezig ben. Daarvoor was ik niet zo creatief, al was ik wel altijd bij de kinderen op school met van alles bezig. Het exposeren met mijn kunst is wisselvalling, het is net hoe het komt. Dit jaar heeft mijn werk gehangen bij Psya Zorg in Medemblik en heb ik meegedaan met het Schager Kunstplein en in de oude Ursulakerk in Warmenhuizen heeft mijn werk gehangen. In oktober hebben we ons tweejaarlijkse groepsexpositie van Kunstkring Meerkunst en er doen twee werkstukken mee met de Kunstroute Zijpe. Mijn werk is te koop al is het soms wel moeilijk om van iets afstand te doen. Maar aan de andere kant is het prachtig dat anderen je werk mooi vinden en het daarom willen kopen’.
De expositie is dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur te zien tot 13 augustus. Locatie Pension van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, 1761 JN Anna Paulowna, www.ewijcksluis.nl.


dagelijks

Tasjesverzameling

HIPPOLYTUSHOEF - In de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht in Hippolytushoef is een expositie ingericht met de tasjes-verzameling van Inge Toering.

Inge Toering uit Hippolytushoef verzamelt al 25 jaar tasjes uit de gehele wereld.
De traditioneel handgemaakte tasjes, buideltjes en beursjes zijn gemaakt in verschillende handwerktechnieken, o.a.: weven-breien-borduren-kralen-bewerkt leer enz.
De expositie is iedere dag, ook in het weekeinde, vrij te bezichtigen.De kleine vitrine bevindt zich in de hal, de dubbele vitrine staat in de grote zaal.

Graag willen de expositiesamenstellers in contact komen met mensen die een leuke/grappige/bijzondere verzameling bezitten en deze wel willen exposeren in de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht in Hippolytushoef.
Je kunt dan contact opnemen met: Ineke Laernoes, g.laernoes@ziggo.nl.
Marijke Riemersma, tel. 0227-592077, riemvis@multiweb.nl.


De gedroomde reis

DEN OEVER - De gedroomde reis is een spontaan initiatief van Ina Buisman. Door een geschenk van een doos vol met onbeschreven kaarten vanuit vele verschillende landen is er het idee ontstaan om daar iets mee te doen.

Ina vraagt mensen hun adres op te geven, dan ontvangen ze een kaart van een bepaald vakantie adres. Op deze kaart vertellen ze kort wat ze “denken” daar meegemaakt te hebben.
Een reis die ze daar in gedachten gemaakt zouden hebben. Dit kan gek, eng, wonderschoon of romantisch geweest zijn.

Deze kaart waar al een postzegel op zit doet men dan op de bus. Als er zo’n tweehonderd kaarten zijn, wordt daar een expositie aan gewijd. Ina mocht er al 50 ontvangen.
Heeft u vrienden, vriendinnen die ook mee willen doen, mail hun adres onder vermelding van de gedroomde reis en ze ontvangen een kaart.

e-mail: inabuis@xs4all.nl, tel. 0227-511926


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 1 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


23 mei t/m 31 juli

Kunstenaars exposeren samen in Kunstuitleen Den Helder

DEN HELDER - In de Kunstuitleen Den Helder exposeren kunstenaars die door beeldend kunstenaar Co van Gasteren zijn verzameld op de website www.coltd.nl. Uit de digitale wereld stappen de kunstenaars over naar de Artroom van de Kunstuitleen voor een eenmalige grote groepstentoonstelling.

Openingstijden: woensdag – vrijdag 13.00 – 17.00 uur, zaterdag 11.00 – 15.00 uur, koopzondag 13.00 – 16.00 uur. Info: www.kunstuitleen-denhelder.nl
De deelnemende kunstenaars die voor het eerst samen in de Kunstuitleen in Den Helder exposeren met schilderijen, tekeningen, aquarellen, beelden en objecten, zijn:

Aad Berlijn
Uitgaande van duidelijk herkenbare dagelijkse voorwerpen en beelden speelt hij in zijn tekeningen en schilderijen een spel met perspectief en ruimte, met figuratie en abstractie, met metrum en ritme, met beweging en stilstand. Hoewel ze er spontaan en los uitzien, zijn de meeste van zijn werken gebaseerd op vele schetsen en voorstudies. Het resultaat werkt krachtig, fascinerend en vaak vervreemdend, en is steeds duidelijk van de hand van Aad Berlijn.

Peter Bes
De houtskooltekeningen van Peter Bes (Den Helder, 1945) zijn buitengewoon rijk aan nuances, zelfs binnen een enkele licht- of schaduwpartij. Door de soort houtskool (lekker vettig of juist wat korreliger) en de met de tekenhand uitgeoefende druk is er sprake van bijzonder geraffineerde, fijnzinnige overgangstinten, die binnen de vrij vors opgezette voorstellingen bijdragen aan de vervreemdende, verontrustende sfeer.

Marinus Fuit
Hij maakt schilderijen in gemengde technieken op papier, doorgaans op zeer grote formaten en daarnaast grafiek (litho’s, zeefdrukken, piëzografieën). Zijn werk wordt in de kunstkritiek wel omschreven als een volstrekt eigen uiting van het absurde in de nieuwe figuratie, dit vanaf l964. Waren er in de jaren zestig nog mens-figuren in zijn werk te vinden, inmiddels zijn deze verdwenen. Het accent is geleidelijk aan verlegd naar gave details van objecten op zichzelf, zodanig verbeeld dat ze een eigen leven lijken te leiden, als het ware afgesloten van de tijd. Onder staalblauwe luchten bevinden zich muren van keihard geprefabriceerd beton, stalen hekken, olietanks, verkeerspalen, borden, fragmenten van schepen , trappen (naar het strand?), architectuur-details die in badplaatsen te vinden zijn. De zee moet vlakbij zijn, soms krijg je die even te zien. Fuit verwoordt zijn existentiële ervaringen als volgt: ‘Ik probeer vorm te geven aan een vreemd aandoende, in mezelf levende en tevens ver weg liggende, glasharde objectiviteit.” En “In mijn visie op de werkelijkheid streef ik naar bestaansverheldering. Daarbij is het doen van sommige picturale vondsten in het schilderij zelf belangrijk, maar uiteindelijk ondergeschikt aan de poging allesomvattend te zijn.”

Co van Gasteren
De schilderijen en tekeningen van Co van gasteren laten zich nog het best omschrijven als een constructief spel met beeld, vorm en inhoud. Alle betekenis die men hierin meent te kunnen zien berust op toeval en is geheel voor rekening van de beschouwer. Zoals vaker met kunst het geval is zijn ze volkomen nutteloos , maar bijzonder zinvol voor wie er voor open staat. In zijn schetsen en kleine aquarellen verkent van Gasteren de mogelijkheden voor zijn grotere werk. Een selectie hieruit wordt echter ook als zelfstandig werk gepresenteerd. Op de website van Coltd. verschijnen regelmatig nieuwe delen onder de naam Co&Zo.


Irene Grijzenhout
Bij de keramische objecten van Irene Grijzenhout (Amsterdam, 1945) spelen de structuur van het oppervlak en het gebruikte glazuur een voorname rol. Dat laten niet alleen haar prachtig gestileerde fantasievogels duidelijk zien, maar vooral ook de beide op de plantenwereld geënte exemplaren, waarbij het tegengestelde extra wordt geaccentueerd door het aangebrachte bladmotief.
Gerard van der Horst
In de westerse filosofie worden wel drie verschillende niveaus van beleven onderscheiden: het esthetische, het ethische en het spirituele. Ik probeer in het schilderen een antwoord te vinden op deze drie niveaus. Het esthetische niveau neemt het concreet zichtbare als uitgangspunt. Er is niets anders dan wat we zien: verf op een drager, een kleurvlak, een lijn. Het esthetische maakt dat we kunnen praten over een concrete kunst die zichzelf is, in plaats van een abstractie van iets anders. Het ethische niveau is van belang omdat het bepaalt of je als kunstenaar werk maakt dat eerlijk is en het publiek niet dingen voorspiegelt die onwaar zijn of misleidend. Het spirituele niveau is het domein van de geest, van een openheid die verder gaat dan de woorden. Die meer subtiele werkelijkheid is te ervaren door het zichtbare als gevoel toe te laten en dat een moment bewust op te nemen.

Evert Koopman
Evert Koopman is een constructivistische beeld(b)houwer, die intrigerende en boeiende beelden maakt van verschillende materialen zoals hout, staal en steen. Er is in zijn werk een bepaalde dramatiek aanwezig, ondanks zijn formele opvattingen. Beweging en kleur zijn ook in het oog lopende aspecten


Beth Namenwirth
Beth Namenwirth schildert intieme ruimtes waarin vrouwenfiguren zich bewegen in een eigen wondere wereld, die soms aan het bizarre grenst, maar soms ook heel gewoon en alledaags is. Wat steeds opvalt, is dat het werk op het eerste gezicht naief en bijna kinderlijk aandoet, maar bij nadere beschouwing geraffineerd geschilderd blijkt te zijn en een diepere emotionele ondertoon blijkt te bevatten. In haar meest recente werk, zoals in "mondportretten" en de fruitseries uit 2011 verlaat ze het vertrouwde terrein van de door vrouwfiguren bevolkte virtuele ruimte en stort ze zich op het licht uitvergroot schilderen van organische details. Alhoewel het onderwerp en de vorm anders zijn, wordt het opnieuw uitgebeeld op die onbevangen en directe manier, desalniettemin de kijker achterlatend met een ongemakkelijk en vervreemdend gevoel. ,,Gedurende 2 maanden heb ik van iedereen waar ik contact mee had, een "mondportret" geschilderd. Door me te verdiepen in al de rimpels, plooitjes en welvingen die elk van deze monden uniek maken, heb ik deze mensen op een zeer speciale manier mogen portretteren.’’Bob Nieuwenhuysen
Een belangrijk kenmerk van zijn recente werk is de verkenning van de ruimtelijkheid van het beeldvlak. Op subtiele wijze worden beelden gecomponeerd d.m.v. vormen die soms plastisch dan weer plat lijken.
Terwijl ze bezig waren het kader af te tasten worden ze vastgezet. Hun grenzen liggen vaak buiten het beeldvlak en kunnen een gevoel van beklemming veroorzaken.
Sommige vormen hebben zelfs geen kader meer en worden object.
Ook is het landschap met zijn begrenzingen nog steeds een belangrijk terugkerend thema.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ ,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...