Wadstok festival moet Wieringen op de Nederlandse kaart zetten
Uitgegeven op 18-07-2011 om 05:28  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Met het verlenen van Waddengoud aan de eerste editie van het Wadstok festival heeft Stichting Waddengroep voor het eerst Waddengoud gegeven aan een cultureel evenement in het Waddengebied. Met het Wadstok festival hoopt gebiedspromotor Wonderlijk Wieringen een goede slag te slaan om Wieringen nu ook buiten de eigen grenzen op de kaart te zetten. Wadstok vindt van 20 tot en met 24 juli plaats op diverse locaties bij de Waddenzee met diverse muzikale en culturele activiteiten voor jong en oud.

Wieringen heeft een sterke binding met het Wad. Niet alleen door de ligging aan de Waddenzee, maar juist ook omdat Wieringen tot de jaren twintig nog gewoon tot één van de Waddeneilanden behoorde. Het glooiende landschap, de kronkelige zeedijk, de bochtige weggetjes en de cultuur van dit gebied heeft nog altijd veel weg van een Waddeneiland. Wadstok, de naam zegt het al, wordt een heus Waddenfestival. Keurmerk Waddengoud versterkt de connectie met het Waddengebied. In een jaar tijd hebben diverse vaar-, fiets- en wandelarrangementen, een vakantiepark, een fotograaf en twee restaurants Waddengoud gekregen. Op de Zee Verse Vismarkt op zaterdagochtend in Den Oever zijn ook diverse Waddengoud gecertificeerde streekproducten uit de Waddenzee en het Amstelmeer te krijgen. „Het Wadstok festival en het feit dat we daarvoor Waddengoud hebben gekregen, moet de brug buiten de grenzen van ons geheime Waddeneiland leggen en onze streekcultuur verder vormgeven”, aldus Marion Lont van Wonderlijk Wieringen.

Regionale impulsen
Waddengoud is niet zomaar een keurmerk voor activiteiten en streekproducten uit de Waddenregio. Stichting Waddengroep wil met het door haar ontwikkelde keurmerk de regionale economie stimuleren. Door de certificering en stimulering van streekproducten, streekeigen toeristische diensten, activiteiten, diverse horeca en nu ook het eerst Waddenevenement is dit goed te bereiken. „Evenementen als Wadstok zijn bij uitstek geschikt om een gebied te promoten. Kijk maar naar Oerol op Terschelling. Duizenden toeristen geven tijdens dat evenement geld uit bij lokale horeca, accommodaties en winkels. Ook al zou Wadstok maar een deel van dit effect te weeg brengen, het zou in ieder geval een enorme impuls voor de economie op Wieringen betekenen”, noemt Henk Pilat van Stichting Waddengroep. Een evenement dat in aanmerking wil komen voor Waddengoud moet een duidelijke inhoudelijke relatie hebben met het Waddengebied, bijdragen aan gebiedspromotie, een regionale economische impuls te weegbrengen en gebruik maken van streekproducten.

Wadstok festival
Het Wadstok festival is een vierdaags evenement waar diverse muzikanten, kunstenaars en toeristische bedrijven aan deel nemen. Centraal staat het muziekfestival op 23 en 24 juli waarvoor de op Wieringen geboren tekstschrijver, trompettist en bandleider Jeroen Zijlstra het muziekprogramma heeft samengesteld met ‘muzikale’ vrienden, met een groot aandeel voor Wieringer muzikanten, componisten en bands. Het festivalterrein is ingericht onder aan de Waddenzeedijk tegenover het Wieringer Eiland Museum Jan Lont op Stroe bij Hippolytushoef. Afsluiter van het evenement is de première ‘Samen in Zee’ van de nieuwe landelijke theatertour van Zijlstra en Lydia van Dam.
Op de overige dagen vinden ondermeer creatieve kunstworkshops voor jeugd, een poëzieroute met gedichten en liedteksten over de Waddenzee en zijn er diverse streekproducten te krijgen zoals diverse gerookte vis uit de Waddenzee. Op vrijdagavond varen vier kotters van het Wadvissersgilde uit voor poëzie op het Wad. Kijk op www.hetgeheimewaddeneiland.nl voor meer informatie.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Duke Wille over de kop - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...