Activiteiten op en in de omgeving van Wieringen
Uitgegeven op 11-07-2011 om 18:25  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Alle activiteiten op Wieringen en in de omgeving zijn gebundeld op deze pagina.
De activiteiten staan in chronologische volgorde. Dag en datum staan er boven.
Activiteiten a.u.b. mailen aan Bert Loos.
Kijk ook eens HIER voor tips op en rondom Wieringen!


Voor een overzicht van exposities en musea: KLIK HIER


maandag 18 juli

Zomercursus Geschiedenis van de Westerse filosofie

WIERINGEN – Vanaf maandag 18 juli wordt op de Hoelm een cursus filosofie gegeven. In acht lessen wordt de geschiedenis van het westerse denken in overzichtelijke eenheden behandeld.

Wat was het belang van filosofen als Plato, Kant en Nietzche? Wat voor vragen stellen hedendaagse filosofen als Nussbaum en Sloterdijk? Wat wordt bedoeld met de werkelijkheid?
In de zomercursus ‘Geschiedenis van de Westerse filosofie’ wordt duidelijk dat we altijd een tekortschietend beeld van de werkelijkheid hebben. Maar filosofie-beoefening kan er wel voor zorgen, dat je je goed uitdrukt en je richtinggevende idealen formuleert, die haalbaar zijn. Filosofie is niet moeilijk, het leven is ingewikkeld.

De acht lessen over de geschiedenis van het westerse denken worden gegeven op de Varkensgrasdwarsweg 2 in Westerland, zo mogelijk buiten. Gré Schutte zal de lunch verzorgen. De cursus is elke maandag van 12.00 tot 14.30 uur van 18 juli t/m 5 september. De lessen omvatten een inleiding, discussie, kleine werkopdrachten en ruimte voor vragen. De cursusprijs is € 150,-, inclusief lunch, te voldoen bij de eerste les.
Inlichtingen en opgave bij de docente, mevrouw Drs. Henriette Velu. Telefoon 072-5331644, e-mail h.velu@quicknet.nl.


woensdag 20 juli

Wadstokworkshops ouder en kind met aansluitend een expositie

WIERINGEN - Wil jij ook kunst maken en exposeren? Kinderen vanaf 10 jaar of kinderen met een ouder of oma of opa, kunnen woensdagmiddag 20 juli op Wieringen meedoen met een workshop schilderen of het maken van een kunstobject met als thema’s visserij en de zee.

De kunstenaars Marianne van Beek, Constance Wegewijs, Ina Buisman en Geertje Tjalma ontvangen voor de Wadstokworkshop in het kader van het meerdaagse Wieringer Festival Wadstok van Wonderlijk Wieringen de deelnemers in hun atelier of op locatie.

Ina Buisman ontvangt jullie in Het huis van de Wadden in Den Oever. Daar vergroot zij met een microscoop van de stichting Kunstmest kleine zeedieren, schelpen en planten van ’t Wad die op een computerscherm uitvergroot worden. Zo duik je in de onzichtbare onderwaterwereld op de bodem van de zee. Op grote veel papier mag iedereen zijn eigen onderwaterwereld maken. ,,Ik heb verschillende preparaten waaruit ze zelf kunnen kiezen wat ze willen maken’’, vertelt Ina. Zij noemt het Huis van de Wadden ook wel het huis van de kunsten.
Constance Wegewijs heeft haar atelier en lesruimte in het Art-Depôt in Den Oever. Ook hier wordt je omringd door kunst in verschillende vormen. Zelf maakt Constance vooral portretten, maar voor haar lessen aan zowel beginnende als gevorderde schilders zet ze ook stillevens als voorbeeld neer en laat zij haar cursisten ook eigen ideeën op papier zetten. Voor de Wadstokworkshop heeft zij iets leuks in gedachten.
Marianne van Beek van de Vatropse school heeft zelf heel veel werk waarvoor zij door de Waddenzee en het droogvallende Wad werd geïnspireerd. Zij wil iedereen al schilderend zijn of haar fantasie laten gebruiken om iets sprookjesachtigs van de bodem van de zee te maken.
Bij Geertje Tjalma ga je niet tekenen of schilderen, bij haar moet je met je handen aan de slag en wordt de schilderskwast alleen gebruikt om bijvoorbeeld de kunstboei die je gaat maken een mooie kleur te geven. Uiteindelijk zullen er aan het einde van de middag verschillende Wadstokbakens klaar staan.
Bijzonder is dat van de kunstwerken een expositie wordt ingericht die 23 en 24 juli te bezichtigen is bij Recreatiepark Wiringherlant op Stroe, Noordstroërweg 1-5 Hippolytushoef. Dus, wil jij wel een kunstwerk maken en deze ook exposeren? Geef je op. Natuurlijk mag je het kunstwerk na de expositie ophalen om mee naar huis te nemen. Wil je helemaal niet exposeren? Dat kan ook.
Deelname is inclusief materialen en iets te drinken met wat lekkers 6 euro voor kinderen en 10 euro voor volwassenen.
Informatie: www.hetgeheimewaddeneiland.nl, info@wonderlijkwieringen.nl, tel: Marion Lont: 06-20010072.


woensdag 20 juli

Waterbeestjes vangen in de duinen

DEN HELDER - De gidsen van Landschap Noord-Holland staan op woensdag 20 juli van 13.30-16.00 uur klaar met schepnetjes en potjes voor jou en je vriendjes en vriendinnetjes. We gaan in de Grafelijkheidsduinen lekker aan het ‘werk’. We zoeken poelen op in de duinen en dan maar lekker scheppen. Kijken wat jij en alle andere kinderen vangen. De vangsten worden in een loep-potje gedaan, zodat jullie alles rustig kunnen bekijken.

De vorige keer zagen we padden, salamanders, watermijten en bootsmannetjes. In de lucht vlogen mooie vlinders en libellen. Vind je sommige soorten een beetje eng? Misschien ga je er anders over denken als je wat meer van deze bijzondere dieren af weet. En het wemelt nu van de jonge rugstreeppadjes.
Deze excursie is uitermate geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Uiteraard mogen er volwassenen als begeleider mee. Er kunnen 25 kinderen mee. Op woensdag 17 augustus van 13.30 – 16.00 uur gaan we nog eens waterbeestjes vangen.


Ga je mee waterbeestjes vangen? Foto Frits Boerwinkel

Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar € 2,50. Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of telefonisch via 088-0064455. Eventueel is ook ter plaatse aansluiten mogelijk, maar vol is vol. We vertrekken vanaf de parkeerplaats voor het fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein, Huisduinen.


donderdag 21 juli

Zomeravondbingo in Dorpshuis Hippolytushoef

HIPPOLYTUSHOEF - De Dörper Activiteiten Sociëteit (de D.A.S.) zit ook in de zomer niet stil. In de vakantieperiode is er iedere twee weken zomeravondbingo in Dorpshuis Hippolytushoef.

De eerstvolgende bingo is op donderdag 21 juli. Volwassenen kunnen van 20.00 tot 22.30 uur bingo spelen. Er zijn vele mooie prijzen. Deelnemers kunnen zich helemaal op de bingo concentreren, want in de zaal is bediening en niemand hoeft op een droogje te zitten. Wie niet op vakantie gaat, hoeft zich dus niet te vervelen. Ook toeristen zijn natuurlijk van harte welkom.

De volgende zomerbingo’s zijn op de donderdagavonden 4 en 18 augustus. De eerste zaterdagavondbingo van het nieuwe seizoen is op 10 september.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Dorpshuis: www.dorpshuis-hippolytushoef.nl of via de mail: dassecret@quicknet.nl.


vrijdag 22 juli

Wadstok

Vandaag start Wadstok met de volgende activiteiten:
Vanaf 11.00 uur: Wadstokpoëzieroute tussen Den Oever en Stroe, start VVV Den Oever.
19.00 uur: Afvaart vier kotters Wadvissersgilde voor Poëzie op 't Wad.


vrijdag 22 juli

Vleermuizen in eendenkooi 't Zand

't ZAND - Op zomeravonden fladderen ze af en toe langs. Voor je ’t weet zijn ze weer verdwenen: Vleermuizen. Op vrijdag 22 juli komt u van 21.00-23.30 uur van alles aan de weet over deze bijzondere zoogdieren. In de eendenkooi ’t Zand laat de gids van Landschap Noord-Holland ze zien en horen.

Over vleermuizen worden enge verhalen verteld. Maar het zijn in werkelijkheid kwetsbare dieren, waarover veel leuks is te vertellen.
In de schemering verlaten ze hun schuilplaats en gaan op jacht naar insecten. Omdat vleermuizen dagelijks een kwart tot een derde van hun lichaamgewicht moeten aanvullen maken ze veel vlieguren. Ze vangen soms wel 300 muggen en andere insecten in een nacht. Daarbij laten ze een geluid horen dat weerkaatst op voorwerpen en insecten die rondvliegen. Zo kunnen ze hun prooi localiseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor ons hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kunnen we ze op naam brengen. Met wat geluk zullen we deze avond meerdere soorten vleermuizen ontmoeten. Ook voor kinderen een indrukwekkende ervaring om mee te maken!
U kunt ook deelnemen aan deze excursie op 5 en 20 augustus van 21.00 – 23.30 uur en op 16 september van 20.00-22.30 uur.

Een ruige dwergvleermuis met een ring op de vleugel. Foto Landschap Noord-Holland

Ook zin in een bijzondere avond? Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of telefonisch via de InformatieWinkel 088-0064455. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten, maar vol is vol. Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar € 2,50.
Vertrekpunt: Eendenkooi ’t Zand, Korte Bosweg 47a, 1756 CA ’t Zand
Voor onderzoek worden vleermuizen ook geringd.


zaterdag 23 juli

Tweede Wieringer VIStival

DEN OEVER - Het Wieringer VIStival is een evenement ter promotie van zeeverse vis, georganiseerd door drie organisaties. Met Wieringer kotters als decor valt er volop te genieten van culinaire verrassingen op de haven. De 2e editie van het Wieringer VIStival is op zaterdag 23 juli van 10.00 tot 20.00 uur op het haventerrein van Den Oever. Wouter Klootwijk, viskenner, journalist en tv-maker (’Klootwijk aan Zee’), is te gast.

Vanaf 10 uur start het VIStival met een gezellige markt waar meerdere bedrijven van Wieringen en daarbuiten zich presenteren met o.a. woondecoraties, delicatessen en andere koopwaren. Lijkt het u leuk om een stand in te nemen tijdens de gezellige jaarmarkt, meld u dan nu aan via bobenjose@quicknet.nl

In het middelpunt van deze dag staat de visserij van Wieringen en de vis die zij vangen. U kunt een kijkje nemen aan boord van de mosselkotter WR 10, waar u alles te weten komt over de mosselvangst. Op de garnalenkotter WR 181 ziet u hoe garnalen gekookt worden aan boord. De plaatselijke KNRM is aanwezig om u meer te vertellen over hun belangrijke werk en u kunt een rondje lopen langs nostalgische, oude motoren. Op de markt zijn er meerdere kramen waar u een visspecialiteit kunt proeven, waaronder gerookte vis. Het visbakteam Den Oever is aanwezig voor de gebakken vis!In het hart van de markt is een gezellig terras, waar u het Kooktheater van Culinair Centrum Beverwijk vindt. Hier kunt u zelf aan meewerken! Heeft u het ultieme recept voor Schol, Langoustines of Garnalen?? Mail het ons voor 1 juli en u maakt kans om u recept te laten proeven tijdens het VIStival! Wij zorgen voor de ingrediënten, u hoeft het alleen nog maar te bereiden! Laat u het liever aan de professionals over, dan kunt u het met een gerust hart aan tv-kok Robert Verweij overlaten. Het beste recept wordt beloond met een dinerbon van een restaurant op ons mooie eiland Wieringen!
U kunt uw recept mailen naar info@versevis.nl.

Nieuw dit jaar is onze website, www.vistival.nl, waarop u alle ins en outs van het VIStival kunt vinden. Zo vind u er informatie over de receptenwedstrijd, kunt u zich er inschrijven voor de markt en nuttige informatie zoals openingstijden en de route. Ook aan de kinderen is gedacht met een kleurplatenwedstrijd. De kinderen kunnen de tekening downloaden, inkleuren en tijdens het VIStival inleveren bij het grote zee-aquarium in de visafslag. Hiermee valt een leuke prijs te winnen in het kader van de visserij. De mooiste tekeningen winnen een avontuurlijke tocht naar zeehonden en andere zeedieren, beschikbaar gesteld door het Wadvissersgilde.


zaterdag 23 juli

Wadstok

Op de tweede dag van Wadstok staan de volgende activiteiten op het programma:
Vanaf 11.00 uur: Wadstokpoëzieroute tussen Den Oever en Stroe, start VVV Den Oever.
Vanaf 11.00 uur: Expositie jeugdkunst bij recreatiepark Wiringherlant Stroe.
18.00 - 22.00 uur: Muziekfestival - Vandaag spelen de Noeverse Bietband, Powertrip, Bigband Miss Jones en Zijlstra.

De kaartverkoop voor het tweedaagse muziekfestival Wadstok met Zijlstra als grote trekker is gestart. De optredens staan gepland onder aan de Waddenzeedijk tegenover Wieringer Eiland Museum Jan Lont op Stroe.Wonderlijk Wieringen kan door de toezegging van subsidie uit het Europees Visserijfonds om visserijgemeenschappen een economische impuls te geven en een bijdrage van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, de eerste editie gestalte geven.


Noeverse Bietbent

Jeroen Zijlstra is verantwoordelijk voor de muzikale invulling, waarbij hij veel ‘vrienden’ heeft uitgenodigd. Waaronder veel muzikale Wieringers als The Chief (Henk Haanraads), Dirk Keijzer en zijn koor Min2Plus1, Geert Schoonbeek, de Noeverse Bietbent, en de bands waarin jonge Wieringers spelen: Neslo, Powertrip en Backyard.


Powertrip

Maar eveneens beleeft Wieringen de première van de nieuwe theatertour van Zijlstra: ‘Samen in zee’, van Zijlstra samen met Lydia van Dam. En zal Jeroen samen met Big Band Miss Jones met leden uit de Wieringermeer en Wieringen optreden. Speciaal voor Wadstok wordt een Wadstok Bluesband geformeerd.

Kaarten kosten 10 euro per dag en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Burghout in Hippolytushoef en bij de VVV Wieringen in Den Oever. Voor informatie info@wonderlijkwieringen.nl of kijk op www.hetgeheimewaddeneiland.nl en www.zijlstraweb.com


zaterdag 23 en zondag 24 juli
zaterdag 23 juli

Wandelexcursie in de Grafelijkheidsduinen

DEN HELDER - Van 10.00 – 12.30 uur gaat de gids van Landschap Noord-Holland weer op stap in de Grafelijkheidsduinen. Nu de broedtijd voor de meeste soorten voorbij is, lijkt het stil. Maar schijn bedriegt, want het leeft volop. Insecten, maar ook padden en met wat geluk een duinhagedis die ligt te zonnen. Ook planten komen tijdens de wandeling volop aan bod.

In het duin krioelt het van de leuke diertjes. Vlinders en libelles zijn de mooiste die er leven. Libellen brengen de eerste fase van hun leven door in het water. De afgelopen jaren is de waterkwaliteit in ons land beter geworden met positieve gevolgen voor libellen. We krijgen ze tijdens de excursie dan ook zeker te zien Grappig zijn de jonge rugstreeppadjes die op vochtige plaatsen zijn te vinden. Soms zijn ze niet veel groter dan vliegen. We komen ook leuke planten tegen zoals het duizend guldenkruid dat momenteel bloeit. Het werd vroeger veel gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.
Tussen de kleine dieren en planten vallen de Hooglanders enorm op. Altijd imponerend en nu extra leuk omdat ze jongen hebben.


De keizerlibel komt in de Grafelijkheidsduinen regelmatig voor. Foto Henk van Bruggen

Zin om mee te gaan? Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of door te bellen met 088-0064455. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten, maar vol is vol. Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar € 2,50.
We vertrekken vanaf het bezoekerscentrum De Helderse Vallei, Jan Verfailleweg 11, 1793 BW Den Helder.


zondag 24 juli

Wadstok

Op de laatste dag van Wadstok staan de volgende activiteiten op het programma:
Vanaf 11.00 uur: Wadstokpoëzieroute tussen Den Oever en Stroe, start VVV Den Oever.
Vanaf 11.00 uur: Expositie jeugdkunst bij recreatiepark Wiringherlant Stroe.
Vanaf 13.00 uur: Taandag Wieringer Eiland Museum Jan Lont met om 13.00 en 15.00 uur muziektheatervoorstelling Zaanse kermis en om 14.00 uur muziekgroep Waterwijs2
16.00 - 22.00 uur: Muziekfestival - Vandaag spelen The Chief, Neslo, Backyard, Dirk Keijzer/Geert Schoonbeel, Wadstok Bluesband, Zijlstra met Lydia van Dam.

De kaartverkoop voor het tweedaagse muziekfestival Wadstok met Zijlstra als grote trekker is gestart. De optredens staan gepland onder aan de Waddenzeedijk tegenover Wieringer Eiland Museum Jan Lont op Stroe.


Baclyard

Wonderlijk Wieringen kan door de toezegging van subsidie uit het Europees Visserijfonds om visserijgemeenschappen een economische impuls te geven en een bijdrage van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, de eerste editie gestalte geven.

Jeroen Zijlstra is verantwoordelijk voor de muzikale invulling, waarbij hij veel ‘vrienden’ heeft uitgenodigd. Waaronder veel muzikale Wieringers als The Chief (Henk Haanraads), Dirk Keijzer en zijn koor Min2Plus1, Geert Schoonbeek, de Noeverse Bietbent, en de bands waarin jonge Wieringers spelen: Neslo, Powertrip en Backyard.Maar eveneens beleeft Wieringen de première van de nieuwe theatertour van Zijlstra: ‘Samen in zee’, van Zijlstra samen met Lydia van Dam. En zal Jeroen samen met Big Band Miss Jones met leden uit de Wieringermeer en Wieringen optreden. Speciaal voor Wadstok wordt een Wadstok Bluesband geformeerd.

Kaarten kosten 10 euro per dag en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Burghout in Hippolytushoef en bij de VVV Wieringen in Den Oever. Voor informatie info@wonderlijkwieringen.nl of kijk op www.hetgeheimewaddeneiland.nl en www.zijlstraweb.com


zondag 24 juli

Concert van Maurice Trio in Michaëlskerk

OOSTERLAND - The International Holland Music Sessions organissert voor de 24e keer haar zomerfestival met gevarieerde klassieke muziek. Op zondag 24 juli geeft het Maurice Trio een concert in de Michaëlskerk.

Het Maurice Trio bestaat uit Eduardo Paredes, viool (Brazilië), Nikolay Shugaev, cello (Rusland) en Zlata Chochieva, piano (Rusland). Het trio speelt de volgende werken:
- Pianotrio in D opus 70 nr. 1 'Geistertrio' van Ludwig van Beethoven.
- Pianotrio élégiaque nr. 1 in g van Sergej Rachmaninov.
- Pianotrio in c opus 8 van Dmitry Sjostakovitsj.

Het concert in de Michaëlskerk begint om 12.00 uur.

The International Holland Music Sessions beoogt talentvolle musici tot 27 jaar te begeleiden op hun weg naar het internationale concertpodium.
Voor het laatste nieuws over het zomerfestival en de concertpodia kijkt u op www.tihms.com. Vanaf 15 juli a.s. is op de site ook het complete concertprogramma te vinden met de mogelijkheid om kaarten te bestellen of de uitgebreide brochure aan te vragen.


zondag 24 juli

Wandelexcursie bij Grote Keeten met Landschap Noord-Holland

GROTE KEEREN - De gids van Landschap Noord-Holland wandelte van 10.00 – 12.30 uur door de Noordduinen bij Grote Keeten. Hij laat mooie dingen zien en vertelt leuke verhalen. Bijvoorbeeld hoe een orchidee een wesp in de luren legt.

In de Noordduinen komen relatief veel konijnen voor. Door het grazen van de konijnen blijft de vegetatie kort en kunnen zeldzame soorten beter overleven. Zo’n zeldzame soort is de moeraswespenorchis, een orchidee die veel door wespen wordt bezocht. De plant maakt lokstoffen waardoor wespen met de bloem proberen te paren. Ze krijgen daarbij stuifmeel op hun kop die ze weer kwijt raken bij de volgende bloem. Zo profiteren wesp en orchidee van elkaar. Er staan trouwens nog meer bijzondere planten in deze duinen. Het rondbladig wintergroen is er eentje van. Ook in de winter blijft het blad van deze plant prachtig groen.
Voorheen zwaaide Defensie in deze duinen de scepter en was het oefengebied. Landschap Noord-Holland beheert het nu en gaat het de komende tijd nog aantrekkelijker maken. De gids vertelt er tijdens de excursie van alles over!


De moeraswespenorchis groeit in valleien in de Noordduinen. Foto Sylvia Leentvaar

Zin om mee te gaan? Aanmelden kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of door te bellen: 088-0064455. Ter plaatse aanmelden is ook mogelijk, maar vol is vol! We verzamelen op het grote parkeerterrein aan de Duinweg, pal ten zuiden van Groote Keeten. De kosten bedragen € 6,50 per persoon (Beschermers Landschap Noord-Holland € 3,50, kinderen tot 12 jaar € 2,50).


maandag 25 t/m donderdag 28 juli

Huttendorp in Hippolytushoef

HIPPOLYTUSHOEF – Buurtvereniging Klufterkrogt organiseert in de eerste week van de zomervakantie het traditionele Huttendorp.

Het thema is dit jaar Circus. Kinderen van 5 t/m 12 jaar kunnen zich aanmelden bij ingridknapen.hippo@hotmail.com of telefoon nummer: 06-15822030maandag 25 t/m woensdag 27 juli

’t Zand drie dagen lang een bouwput met timmerdorp

't ZAND - De spanning bij de Zandtemer schooljeugd neemt toe. Maandag 25 juli start het derde timmerdorp en wordt er tot en met woensdag 27 juli gebouwd aan hutten. Liefst 193 kinderen hebben zich opgegeven om op het ijsbaanterrein aan de Koning Willem-II weg in groepjes te timmeren aan een hut. Het thema van het derde timmerdorp in ’t Zand is ‘kermis’.

De officiële opening wordt maandag om half één verzorgd door Piet Schouten van de ondernemer van het jaar café De Jonge Prins. De kinderen bouwen op de eerste dag tot half vier. Na de eerste dag – en vanwege de Zomermarkt op de dinsdag – is de bonte avond ’s avonds in het WBO gebouw. Met muziek van Zandtemer DJ Jo van de VRO feesten de kinderen uit groep 3 en 4 van half zes tot zeven uur en de timmerlieden uit groep 5, 6 en 7 en 8 van acht uur tot half tien. Tussendoor is er een kijkmoment en laten de bouwvakkers de gemaakte hutten zien.

Dinsdagmorgen gaat het timmerdorpterrein om half tien weer open. De hele dag zijn er activiteiten die te maken hebben met het thema ‘kermis’. Op de slotdag (woensdag) worden de laatste handelingen aan de hutten verricht van half tien tot half twee, waarna de hutten worden opgeleverd. Rob Dekker van Houtbouw ’t Zand reikt vervolgens de prijzen uit voor de beste hutten en de origineelste hutnaam, waarna het tweede timmerdorp in ’t Zand wordt afgesloten.Het Timmerdorp ’t Zand is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zijpe en de bijdragen van de ondernemers uit ’t Zand. De kredietcrisis lijkt wel aan ’t Zand voorbij te zijn gegaan getuige de medewerking van de ondernemers. Voor de bouwlieden en vrijwilligers ontbreekt het gedurende de drie dagen niks.

Het Timmerdorp wordt georganiseerd vanuit jongerenvereniging WBO de Bayes. Houd voor het laatste nieuws www.debayes.nl en klik op timmerdorp in de gaten.


dinsdag 26 juli

Ricciotti Ensemble met een spetterend optreden op Wieringen

OOSTERLAND - Het 40 man en vrouw sterke Ricciotti Ensemble komt op dinsdag 26 juli om 20.00 uur - als de zomervakantie nèt begonnen is - naar Wieringen voor een eenmalig optreden in de Michaëlskerk van Oosterland. Het Ricciotti-Ensemble is een straatsymfonie-orkest waar alleen jongeren in meespelen. Een knotsgek orkest dat populaire-, klassieke- en filmmuziek speelt op pleinen, markten, schepen, maar ook in ziekenhuizen, gevangenissen, tbs-klinieken, fabrieken en kerken. Overal waar maar publiek is.
En nu komen ze dus in de Michaëlskerk van Oosterland (omdat ze weten dat het daar zo mooi klinkt) Een buitenkansje, want het optreden is GRATIS. Aan het eind van het concert mag men uiteraard wel wat in de pet gooien, want Ricciotti moet natuurlijk ook leven.


Het Ricciotti ensemble is dus geen gewoon orkest. Bij het Ricciotti hoef je niet eindeloos lang stil te zitten. Ook het orkest zit niet stil: ze hebben niet eens een stoel! Muziek moet bewegen: van het orkest naar het publiek en weer terug. Het publiek is zelf óók een onderdeel van het concert. Zonder publiek geen muziek!
Ook het repertoire van het Ricciotti is anders dan van de meeste orkesten. Natuurlijk speelt het klassieke muziek (te mooi om te laten liggen), maar daarnaast speelt het ook een heel ander repertoire: jazz, latin, hiphop, pop... het Ricciotti speelt alles.
Klinkt op het ene moment nog muziek uit Star Wars, even later dirigeert een kind het symfonieorkest! Tijdens dit optreden klinkt ook regelmatig Poolse muziek, omdat Ricciotti binnenkort naar dat land op tournee gaat.

Een optreden van het Ricciotti ensemble staat bol van de spanning. Wat gaat er komen? Niets is voorspelbaar. Het orkest maakt vóór elk optreden een keuze uit een lange lijst zeer divers repertoire. Vier eeuwen muziek trekken voorbij. Johann Sebastian Bach gaat hand in hand met Ricky Martin. En zong de solist zojuist de Maanaria, even later gaat zij een gevecht aan met twee saxofoons of zingt ze over een stekelvarken. De contrasten in een Ricciotti-optreden zijn talrijk. Het publiek heeft geen moment rust.

Bij het Ricciotti behoef men niets te leren. Veel belangrijker is het om tijdens een concert plezier te hebben, je niet te vervelen of ongemakkelijk te voelen. Daarom stelt het Ricciotti dat het publiek (wie dat ook is) zich thuis moet voelen bij een concert. Pas als je je thuis voelt, op je gemak bent, dan pas kun je werkelijk naar muziek luisteren en ervaren wat er allemaal gebeurt. Dus: kom en geniet!

Dit concert wordt georganiseerd door Stichting Culturele Kring Wieringen.


dinsdag 26 juli

Zomermarkt

't ZAND - Ook dit jaar heeft de Zomermarkt van `t Zand weer een grote diversiteit aan kramen te bieden.

De meeste kramen zullen op de Keinsmerweg/Irenestraat staan, op het dorpsplein kunnen kinderen hun spulletjes verkopen en in de Irenestraat/Kanaalkade is aansluitend een grote kofferbakmarkt voor volwassenen. Kinderen kunnen daar tevens heerlijk pony rijden, op het springkussen of zich laten schminken.

Oude ambachten mogen natuurlijk niet ontbreken, men kan dan ook genieten van het ouderwetse schapenscheren door dhr. Slijkerman, het verse vis roken en eten met de meester roker uit Callantsoog en het ouderwets paarden beslaan door onze alom geprezen dorpshoefsmid Ton de Wit. De imker is dit jaar natuurlijk weer aanwezig met zijn bijenvolk en hun heerlijke honingprodukten.

Henk de Groot,(beter bekend als meneer de Groot) houdt open huis in zijn mooie fuchsiatuin met weer vele nieuwe exemplaren, hij wil u graag iets vertellen over zijn groeiende en bloeiende hobby.

Gezellig zal het zeker zijn want de gehele braderie zal de Steel & Drumband ``Tropical Steelpans `` samen met good old Jo van de Vro het geheel van tropische muziek voorzien.

De zomermarkt is van 14.00 - 21.00 uur.
Voor informatie over de markt of evt. kraamhuur kan men bellen met marktmeester Dirk Hagendijk 0612882472 of Email zomermarkt@zakenclub-tzand.nl.


zaterdag 30 juli


Bent u een visliefhebber? En kan de vis u niet vers genoeg zijn?
Kom dan naar de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. Deze wordt zaterdagochtend van 09:00 – 12:30 uur gehouden. Op onze markt vindt u allerlei

verrassende vissoorten en schaal- en schelpdieren. Van schol, tong, kabeljauw, bot en wijting tot garnalen, langoustines, poon, zeeduivel

en mosselen! Op de ZeeVerse Vismarkt verkopen we vis die rechtstreeks van de vissersschepen komt.
De vissers hebben de vis in de voorafgaande week gevangen en bieden de vangsten op onze Vismarkt aan. Op het moment dat u de vis koopt, is

het dus ZeeVers!

Bestellen kan met het bestelformulier.


woensdag 27 juli
woensdag 3 augustus

ANBO bus rijdt weer

WIERINGEN - De ANBO-bus rijdt t.b.v. Mobiliteitsverbetering voor senioren naar Schagen.

De ANBO-bus rijdt op woensdag 3 augustus naar Schagen. In de stad aangekomen wordt u in de buurt van het centrum afgezet en kunt u op eigen gelegenheid uw activiteiten ondernemen. Rond 10:30 uur wordt u van huis opgehaald, daarna vertrekken we richting Schagen, waar we plusminus 11:30 uur aankomen. Ongeveer 13:30 uur vertrekt de bus weer richting Wieringen.

Kosten (een retour) € 6,- dit bedrag kunt u bij de bus betalen.

U kunt zich opgeven bij: Ab Metselaar. Ab is elke werkdag bereikbaar op telefoonnummer: 0227-592398.

U hoeft geen lid van de ANBO te zijn om met ons mee te gaan.

Houd de onderstaande data vrij in uw agenda:
- Woensdag 7 september
- Woensdag 5 oktober
- Woensdag 2 november
- Woensdag 7 december


vrijdag 6 t/m zondag 8 augustus

Grand Prix of the Sea the Netherlands

DEN HELDER - In augustus 2011 zal Den Helder in het teken staan van de Powerboatraces. Op 5,6 & 7 augustus worden de wereldkampioenschappen Powerboatraces in diverse klassen gehouden op het Marsdiep. Langs het Marsdiep ligt een 3 kilometer lange dijk die gedurende het evenement zal figureren als tribune. Nog nooit heeft het (Internationale en Nationale) publiek een Powerboatrace van zo dichtbij ervaren. Een ware belevenis op het water met een afwisselend programma op Willemsoord.

Het deelnemersveld
De Grand Prix of the Sea the Netherlands zal tijdens dit unieke event gastheer zijn van de Ocean Grand Prix (OGP). Dit is de hoogste internationale motorsportserie op nautisch gebied. Er wordt door diverse internationale teams geracet in ‘s werelds snelste monohull high performance prototypen en productieboten. Met motorvermogens oplopend tot 1800 pk worden snelheden behaald van ver boven de 200 km p/u.
Daarnaast worden er races gevaren in de even zo snelle Formule 2 klasse en in zeer snelle race RIB’s. Wij hopen dat de huidige Nederlandse wereldkampioen F2, Johan Coenradi, tijdens de Grand Prix of the Sea zijn titel zal kunnen verdedigen.


Foto Karel Overlaet

De Grand Prix of the Sea is meer dan racen alleen.
Het event biedt meer dan races op het allerhoogste niveau. Het is een compleet driedaags belevenisevent. Naast de races die worden gevaren zullen er ook vele andere items op het programma staan.
Tussen de races door vinden diverse demonstraties plaats waaronder waterlandingen door
parachutisten.
Op Willemsoord, dat voor het grootste gedeelte is ingericht als evenemententerrein voor de Grand Prix of the Sea, staan ook diverse activiteiten op het programma. Er wordt een Business & Lifestyle beurs ingericht met diverse stands. De Roadshow van de Koninklijke Marine en de Formule 1 simulator van Bleekemolens Race Planet zijn onder meer aanwezig. Verder zullen er demonstraties zijn met radiografisch bestuurbare raceboten. Radio Veronica zal het evenement muzikaal omlijsten met haar drive-in show.

Ticketverkoop
De standaard dagtickets worden online verkocht via de website www.grandprixofthesea.nl. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 35,00 p/st voor de vrijdag, oplopend tot € 55,00 voor de
finaledag op zondag. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Bovendien zijn er
speciale VIP-tickets te verkrijgen. Een VIP bekijkt de race exclusief vanaf het water.


zondag 7 augustus
zondag 7 augustus

Concert van Sequenza String Trio in Michaëlskerk

OOSTERLAND - The International Holland Music Sessions organissert voor de 24e keer haar zomerfestival met gevarieerde klassieke muziek. Op zondag 7 augustus geeft het Sequenza String Trio een concert in de Michaëlskerk.

Het Sequenza String Trio bestaat Cécile Gouder de Beauregard, viool (Nederland), Judith Wijzenbeek, altviool (Nederland) en Örs Köszeghy, cello (Hongarije) Het trio speelt de volgende werken:
- Johann Sebastian Bach/Dmitry Sitkovetsky: Goldberg Variaties BWV 988 (selectie)
- György Kurtág: Signs, Games and Messages
- Ludwig van Beethoven: Strijktrio in c opus 9 nr. 3

Het concert in de Michaëlskerk begint om 12.00 uur.

The International Holland Music Sessions beoogt talentvolle musici tot 27 jaar te begeleiden op hun weg naar het internationale concertpodium.
Voor het laatste nieuws over het zomerfestival en de concertpodia kijkt u op www.tihms.com. Vanaf 15 juli a.s. is op de site ook het complete concertprogramma te vinden met de mogelijkheid om kaarten te bestellen of de uitgebreide brochure aan te vragen.


zaterdag 13 en zondag 14 augustus.

Tim Knol, Jacqueline Govaert en the Opposites op Zandstock

’t ZAND - Traditiegetrouw heeft Zandstock Festival met de finale van de popprijs ’t Zand een groot deel van het programma bekendgemaakt. Op 13 en 14 augustus zullen niemand minder dan Jacqueline Govaert, Tim Knol en the Opposites hun opwachting maken in ’t Zand.Naast deze headliners zullen ook Only Seven Left, Krystl, the Hype, A Silent Express, Handsome Poets en Jah6 het festival aandoen. Ook zal dit jaar regionaal talent weer ruimschoots aandacht krijgen op Zandstock. Tevens zal op gebied van dance nog een aantal gerenommeerde namen binnenkort bevestigd worden en zal de tributeband niet ontbreken.


Tim Knol


Tim Knol
Tim Knol, het Westfriese wonderkind, heeft een wervelend jaar achter de rug. Een zeer goed ontvangen debuutplaat, megahit, nominaties voor verschillende 3FM awards en hij zal spelen op Pinkpop. Op 14 augustus dus ook te zien in ’t Zand!

Zandstock viert jubileum en geeft kaarten weg
Zandstock wordt dit jaar voor de 15e keer georganiseerd en dat wordt gevierd. Niet alleen hebben er nog nooit zoveel bands op de zaterdag gestaan, ook worden bij de eerste 50 zaterdagkaarten die verkocht worden een gratis zondagkaart bijgevoegd. Vier dus twee dagen Zandstock voor de prijs van één!*
Koop je kaarten vanaf nu op www.zandstock.nl of via de fanpage van Zandstock Festival op facebook.

Bright Young Lights winnen popprijs ’t Zand en openen Zandstock Zondag
In een tsjokvolle WBO in ’t Zand hebben Bright Young Lights afgelopen zaterdag de popprijs ’t Zand gewonnen. De Band uit Schagen wisten met een strakke set niet alleen de jury, maar ook het publiek te overtuigen en bleven wat betreft punten de Dress Up Dolls nipt voor. Door het winnen van de Popprijs, zal de band Zandstock op zondag openen en ontvangen zij vier uur studioruimte bij Big River Studio.

Met het vastleggen van een U2 Tributeband uit Italië en de Memphis Maniacs als afsluiter op zondag is het programma van Zandstock compleet gemaakt. Zandstock, dat dit jaar zijn vijftiende editie beleeft, is er wederom in geslaagd een combinatie van de Nederlandse top en aanstormend talent vast te leggen.

Ook is Basterd, als winnaar van de dj-contest ’t Zand, te zien op het festival en zal Zandtemer draaitalent DJ Bakero een guest appearence verzorgen tijdens de set van Jaap Ligthart. Met daarnaast gerenommeerde namen als Erick E en DJ Marcella komt dus ook de danceliefhebber aan zijn trekken.

Programma:

Zaterdag Main Stage Zondag Main Stage
Krystl Bright Young Lights
The Hype Handsome Poets
A Silent Express Tim Knol
The Opposites U2 Tribute (it.)
Jacqueline Govaert
Memphis Maniacs

Zaterdag 2nd Stage Zondag 2nd Stage
Only Seven Left Fill Bloom
DJ Basterd Jantine Mak
DJ Marcella Hondsbossche Rhythm & Blues Defenders
DJ Emiel Tamis Bootsman 2 Bootsman
Erick E
Jaap Ligthart (feat. DJ Bakero)


zondag 14 augustus.

Classic Demo Race voor klassieke motoren

DEN HELDER - De inmiddels traditionele CRT Classic Demorace op het Kooypunt circuit in Den Helder werd altijd in het begin van de maand mei verreden. Jammer genoeg hebben we een aantal malen minder goed weer getroffen en dat heeft meteen invloed op het aantal deelnemers en de bezoekers. Daarom zijn de Demoraces dit jaar in augustus.

Vanuit de deelnemersgroep kregen we te horen dat het altijd zo hard waait in Den Helder en het meestal ook nogal koud en nat is. Nou blijkt dat Den Helder één van de plaatsen in Nederland is waar de meeste uren zonneschijn valt te genieten. Maar dat was tijdens de laatste gehouden evenementen helaas niet het geval. De wens van MIOS was om het later in het seizoen te organiseren
Omdat er veel belangstelling is voor het organiseren van de Classic Demoraces, zat de agenda van het CRT voor 2011 al behoorlijk vol met meestal vaste data van deze evenementen. Maar in goed overleg met de landelijke CRT organisatie hebben we een nieuwe datum kunnen vaststellen en wel op zondag 14 augustus. We denken dat het dan beslist warmer en waarschijnlijk ook droger zal zijn.
Inmiddels zijn de voorbereidingen door de motorclub MIOS al weer van start gegaan. Het is nu voor de vijfde maal dat het grote ééndaagse evenement door de actieve leden van de motorclub wordt georganiseerd. Veel leden voelen zich betrokken bij hun club en werken graag als vrijwilliger mee om het festijn zo goed mogelijk te laten verlopen. Zonder de inzet van al deze mensen is het niet mogelijk om zo iets te organiseren.

Zaterdagochtend wordt begonnen om het industrieterrein geschikt te maken als een zo veilig mogelijk circuit voor deelnemers en bezoekers. Want de veiligheid staat voorop bij dit soort evenementen.
Met bouw- en dranghekken langs het circuit en strobalen in de bochten, probeert de organisatie het allemaal in goede banen te leiden. Er zijn bemande oversteekplaatsen om het publiek tussen de races door veilig te kunnen laten oversteken om ook andere gedeelten van het circuit te bezoeken. Want oversteken tijdens de races is erg gevaarlijk en moet worden voorkomen. Het streven is dat na een geslaagde dag iedereen weer veilig naar huis kan gaan.
Om 10 uur wordt begonnen met de training en kunnen de deelnemers in alle klassen het circuit verkennen. Dit duurt tot ca 11.40 uur en volgt de pauze van een uur. Om circa 12.40 uur worden de races geopend door niemand minder dan Wil Hartog die met zijn Suzuki een aantal ronden op het circuit zal rijden. De organisatie is erg blij met de medewerking van Wil Hartog. Hij is nog altijd erg betrokken bij dit soort evenementen en een graag geziene gast. Veel mensen hebben nu na ruim dertig jaar nog steeds prettige herinneringen aan de succesvolle raceperiode van Wil. Hierna starten de deelnemers in de 500 cc klasse en gedurende ruim 10 minuten rijden ze hun ronden. Gelijk er achteraan rijden de klassen: 125, 50, 350, Oldtimers, Zijspannen en 250 cc. Rond 15.00 uur is er een kwartier pauze en daarna gaan de klassen in dezelfde volgorde opnieuw van start in de 2e manche.

Rond 18.00 uur is de prijsuitreiking aan de renners die in hun klasse de meest constante rondetijden hebben gereden. Het gaat dus niet om wie als snelste het eerst wordt afgevlagd aan de finish. Maar de deelnemers proberen toch wel op een verantwoorde wijze zo snel mogelijk rond te gaan. Voorop staat het plezier aan de sport en het heel houden van man en machine. Ja, het is altijd een mannenwereld in de motorsport geweest. De meeste rijders sleutelen zelf aan de motoren en als het nodig is worden ook de onderdelen in eigen beheer gemaakt. Want er zijn zeldzame motoren bij en daar zijn de onderdelen meestal niet zo maar van voorradig. Toch gaan de liefhebbers heel ver om hun motor kompleet te maken en daarna doen ze er alles aan om die in perfecte conditie te houden.

Het hele gebeuren mag gezien worden als een rijdend museum en ze zijn allemaal ook nog eens te bezichtigen in het rennerskwartier. Ook dit jaar mogen we weer gebruik maken van het ruime grasveld van Franks International en daar vinden alle deelnemers een plekje. Een aantal komen al op zaterdagmiddag en overnachten er dan. Ze kunnen ’s avonds gebruik maken van de catering in de grote tent van Haantje de Voorste die ook op het rennerskwartier staat opgesteld. Zondag zorgen deze enthousiaste mensen, nu al voor de derde maal, dat bezoekers en deelnemers op die dag daar terecht kunnen voor eten en drinken.

Ook dit jaar worden er weer klassieke motoren van MIOS leden en andere bezitters in een tent tentoongesteld. De afgelopen jaren hebben de bezoekers hier ook veel belangstelling voor getoond. Veel mensen hebben toch wel iets met die oude motoren en dan komen de nostalgische gevoelens weer boven. Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan de motoren die jaren geleden indruk heeft gemaakt. Je ziet soms dat de mensen heel even stilvallen om het op hun te laten inwerken. Het is dan een soort weerzien van een oude bekende en dan lijkt het even dat de tijd heeft stilgestaan.
Zo probeert de motorclub MIOS in samenwerking met de landelijke CRT organisatie de deelnemers en bezoekers weer van een prachtige dag vol met klassieke (race)motoren te laten genieten.

zaterdag 20 augustus

Rondje IJsselmeer met Wieringernieuws

WIERINGEN - Op zaterdag 20 augustus gaan er een aantal Wieringernieuws lezers op de fiets een rondje IJsselmeer doen. Na het succes van vorig jaar hebben de mannen er weer zin in! De fietsers gaan eerst richting Enkhuizen. Een prima manier om het laatste Kermis vocht uit het lichaam te zweten.


Een foto gemaakt door Wouter Keppel op de dijk richting Lelystad. Vorig jaar fietsten de rijders onder prima omstandigheden. Dit jaar fietst Wouter zelf mee. De organisatie is dan ook nog op zoek naar een aantal begeleiders.

Het wordt de zogenaamde "korte" route via de dijk Enkhuizen-Lelystad. Dit is overigens nog steeds zo'n 200 kilometer. Als je mee wilt fietsen moet je zeker een beetje getraind zijn. Het tempo zal zo ongeveer rond de 25 km. per uur liggen. Uiteraard wordt er onderweg wel gepauzeerd, de rit op de fiets zal in zo'n acht uur voltooid worden. Het vertrek is 's ochtends rond zeven uur achter café de Kasteleen in Hippolytushoef, hier is ook de finish, deze wordt rond vier uur 's middags verwacht. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers, vol is vol! De rijders van vorig jaar hebben al een plekje in het peloton te pakken.

Net als vorig jaar heeft Keppel Bouw aangeboden om de groep met een bestelbus onderweg te begeleiden. De firma Luijt heeft reserve materiaal beschikbaar gesteld. Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u een mail sturen naar de redactie t.a.v. La Petite Boucle du lac d'IJssel.. Meedoen is gratis.


Wouter Keppel rijdt geheel belangeloos mee met zijn bestelbus.

De familie Luijt zorgt voor reserve materiaal, deelnemers kunnen voor de tour hun fiets nog even laten nakijken bij Gerard Luijt in de werkplaats.

Het vertrek is om zeven uur bij Henk-Jan Wittink in de Kremersweg 25. Verzamelen vanaf half zeven. Een tas met persoonlijke spullen en drinken en eten kan hier in de bus geladen worden. Uiteraard wordt er onderweg ook gestopt voor een lunch. Na afloop is het even afkoelen in café De Kasteleen.


zaterdag 20 augustus

Barbeque in de Houtzolder met live muziek

DEN OEVER - Iedereen is zaterdag 20 augustus uitgenodigd voor de BBQ in de Houtzolder met live muziek!

Vanaf 17.30 staan de hapjes en salades klaar en wordt de BBQ op het buitenterras warm gestookt, om 19.00 is er live muziek van Jan Selie en Sabine Selie.


zondag 21 augustus

Concert van Dalia Dedinskaite en Gleb Pysniak in Michaëlskerk

OOSTERLAND - The International Holland Music Sessions organissert voor de 24e keer haar zomerfestival met gevarieerde klassieke muziek. Op zondag 21 augustus geven Dalia Dedinskaite en Gleb Pysniak een concert in de Michaëlskerk.

Dalia Dedinskaite, viool (Litouwen) en Gleb Pysniak, cello (Litouwen) spelen werken van Händel, Sollima, Ysaÿe en Šenderovas.

Het concert in de Michaëlskerk begint om 12.00 uur.

The International Holland Music Sessions beoogt talentvolle musici tot 27 jaar te begeleiden op hun weg naar het internationale concertpodium.
Voor het laatste nieuws over het zomerfestival en de concertpodia kijkt u op www.tihms.com. Vanaf 15 juli a.s. is op de site ook het complete concertprogramma te vinden met de mogelijkheid om kaarten te bestellen of de uitgebreide brochure aan te vragen.


zondag 28 augustus

Wieringer Cup

DEN OEVER - Zondag 28 Augustus is het de eerste keer dat de elftallen van Wiron en Succes om de Wieringerbokaal gaan strijden. Helaas doen de eerste elftallen dit jaar niet mee vanwege bekervoetbal.De wisselbokaal is geschonken door Jan en Magreet Filius die de winkel "Bij de Kade" beheren, te Den Oever.

Degene die de meeste punten vergaren als vereniging heeft de wisselbokaal, als dat drie keer gelukt is mag de betreffende vereniging hem houden.

De wedstrijden zijn:
Succes 2 – Wiron 2
Succes 3 – Wiron zat 2
Succes 4/5 combinatie – Wiron 3
Succes A2 – Wiron A1
Succesdames 1 – Wirondames 1

De aanvangstijden worden aan de leiders op tijd vermeld.
Al zijn er nog vragen dan kun je Rein Vogel bellen.
Tel: 0227-512173 of 06-20932417
Succesleden kunnen beter Marcel van Dijk benaderen.
De wisselbokaal is "Bij de Kade" te bewonderen.


maandag 29 augustus

Activiteitenweek 2011 voor de jeugd

WIERINGEN & WIERINGERMEER - Tijdens de laatste week van de zomervakantie, wordt ook dit jaar (voor de vijfde keer) een activiteitenweek voor tieners en jongeren georganiseerd. De Activiteitenweek 2011 vind plaats in de week van 29 augustus t/m 3 september 2011.Het is een week vol sportieve, spannende maar vooral ook leuke activiteiten en is bedoeld voor de jeugd van 10 t/m 24 jaar. De activiteiten vinden plaats op diverse locaties, verspreid in de gemeente Wieringen en Wieringermeer en zijn stuk voor stuk gratis toegankelijk. Vanaf nu is de inschrijving gestart en je kan je opgeven tot 19 augustus voor onderstaande activiteiten:
Dag        Tijd	        Wat         Locatie
Maandag 29 aug 10.00 - 11.30 uur Kanovaren Haven Middenmeer
18.30 - 20.30 uur Viswedstrijd Geheim
Dinsdag 30 aug 10.00 – 12.00 uur Soapacteren onbekend
19.00 – 21.00 uur Boogschieten De Weel Hippo
Woensdag 31 aug 09.30 – 16.00 uur Fasion 2011 Café de Harmonie
Donderdag 1 sept 10.00 – 11.30 uur Raften Haven Middenmeer
14.00 – 16.00 uur Brinkgames Brink Slootdorp
Vrijdag 2 sept 16.00 – 18.00 uur Vlotbouwen & varen Lutjestrand
Zaterdag 3 sept 13.00 - 15.00 uur Speurtocht Dijkgatbos
Inschrijven voor een activiteit doe je door je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en activiteit te mailen naar: jongerenwerk@wieringen.nl. Wees er snel bij want VOL = VOL!!! Heb je verder nog vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met de jongerenwerker: Marleen: marleen.poot@kern8.nl.


vrijdag 2 t/m dinsdag 6 september.

Flora- en Visserijdagen

DEN OEVER - Het duurt weliswaar nog even, maar noteer de data al vast maar.Van vrijdag 2 t/m dinsdag 6 september zijn de jaarlijkse Flora- en Visserijdagen in Den Oever.

Het (voorlopige) programma ziet er als volgt uit:
Vrijdag 2 september:
16:00 - 19:30 Vlaggenbier, Feest voor genodigden in de tent op de haven.
19:00 - 20:00 Feestelijke opening van de Flora & Visserijdagen 2011, met
optocht, een drumband en toespraak van de Burgemeester.
20:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever.
20:30 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven, Café Tante Pietje,
Tent op de Kermis en de Bloementent.

Zaterdag 3 september:
09:30 – 03:00 Vlaggenbier voor niet genodigden bij Café Tante Pietje.
10:00 - 17:00 Diverse activiteiten op het haventerrein en in de afslag.
14:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever.
14:00 - 21:30 Diverse activiteiten in de bloementent.
14:00 - 03.00 Diverse optredens in de tent op de kermis.
20:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven.

Zondag 4 september:
10:00 - 17:00 Diverse activiteiten op het haventerrein en in de afslag.
11:00 - 16:00 Jaarmarkt in het centrum van Den Oever.
13:00 - 21:30 Diverse activiteiten in de bloementent.
13:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever.
14:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven.
14:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de kermis.
14:00 - 03:00 Diverse optredens in Café Tante Pietje.

Maandag 5 september:
09:00 - 10:00 Roeiwedstrijden in de haven van Den Oever
10:00 - 17:00 Diverse activiteiten op het haventerrein en in de afslag.
10:00 - 03:00 Diverse optredens in de tent op de haven
10:00 - 03:00 Diverse optredens in Café Tante Pietje
12:00 - 01:00 Kermis in Centrum van Den Oever
13:00 - 21:30 Diverse activiteiten in de bloementent
13:00 - 14:30 Vlootschouw, vertrek vanaf de haven
14:00 - 03:00 Diverse activiteiten in de tent op de kermis

Dinsdag 6 september:
15:00 - 20:00 Diverse activiteiten in de bloementent
15:00 - 21:00 Kermis in Centrum van Den Oever
20:00 Sluiting van Flora & Visserijdagen bij de bloemententmaandag 12 en dinsdag 13 september

Openstelling archief Historische Vereniging


HIPPOLYTUSHOEF - Het archief van de Historische Vereniging Wieringen is van 19.00 tot 21.00 uur geopend.

Het archief is te vinden in de Glazenzaal van het "Parkzicht" (bij binnenkomst rechtsaf).

De volgende openstellingsavonden zijn op:
- maandag 3 en dinsdag 4 oktober;
- maandag 7 en dinsdag 8 november;
- maandag 12 en dinsdag 13 december;
- maandag 9 en dinsdag 10 januari.


zaterdag 17 september.

Reünie basisschool De Dentele

WESTERLAND - Het is veertig jaar geleden, dat basisschool De Dentele werd geopend. Reden om in het najaar een reünie te organiseren.

De school opent op zaterdag 17 september van 14.00 tot 17.00 uur haar deuren voor oud-leerlingen. Bij aankomst ontvangen de reünisten vier consumptiebonnen. De kosten zijn € 5,00. Daarmee kunnen onder het genot van een kopje koffie of thee herinneringen worden opgehaald. In de school zijn de afscheidherinneringen van alle groepen, die de school verlieten, nog te zien.


De oudste reünisten. Zij zaten maar een paar maanden op de nieuwe Dentele.

Er verschijnt ook een DVD met oude musicalfragmenten vanaf 1988 en klassenfoto’s vanaf 1971. Die is verkrijgbaar voor € 10,00.
Wie om vijf uur nog niet is uitgepraat, kan na afloop tijdens een buffet in beachclub Brandend Zand nog gezellig nazitten. Het buffet kost € 17,50, exclusief drankjes.


De vishond van beeldhouwer Paul van Crimpen, is al 40 jaar het uithangbord van de school.

Alle oud-leerlingen, waarvan een adres bekend is, hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Heb je ook op De Dentele gezeten, maar ben je nog niet uitgenodigd? Meld je dan aan bij de reüniecommissie. Dat kan per e-mail (info@obsdedentele.nl) of telefonisch (0227-592981, niet onder schooltijd).
Aanmelden graag voor 1 juni.


zaterdag 17 september.

Vikinginformatiecentrum Den Oever organiseert vikingdagen

DEN OEVER - Het Vikinginformatiecentrum in Den Oever organiseert een weekend vol activiteiten voor het hele gezin onderhet motto “De Vikingen komen!”. In en om het centrum op het voormalige eiland Wieringen zullen die dagen Vikingen hun kampement opslaan om zo de tijden dat Wieringen regelmatig door Scandinavische zeelieden en veroveraars werd bezocht te laten herleven.

Volop activiteiten
Op beide dagen bruist het Informatiecentrum en het naastgelegen terrein van de activiteiten. Bezoekers kunnen in het vikingkamp een indruk krijgen van het leven van alledag zo’n 1200 jaar geleden. Meer dan 40 reenactors kruipen in de huid van Vikingen en Friezen. Ze tonen allerlei ambachten, van mandenvlechten, spinnen, weven, smeden en
houtbewerken tot koken en vertellen over het leven in de Vroege Middeleeuwen. Uiteraard zijn er ook demonstraties van de vechtkunsten van de Vikingen.


Foto Viking Informatie Centrum

Voor de moderne bezoekers, en dan vooral de kleine onder hen, zijn er veel activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. Kinderen kunnen onder andere zelf boogschieten, brood bakken, wol vilten of op de foto als woeste Viking, compleet met maliënkolder, zwaard en schild. Er zijn wedstrijden zoals een puzzeltocht en kinderen die zelf als Viking verkleed komen kunnen een prijs te winnen. Tijdens de Vikingdagen is het ook mogelijk om (gratis!) de tentoonstelling te bekijken, rond te snuffelen bij de marktkramen of van een hapje en drankje te genieten.

De Vikingdagen zijn gratis toegankelijk en duren beide dagen van 12 tot 17 uur.
Het Vikinginformatiecentrum is gelegen aan de rand van Den Oever, vlakbij de N99 op nog geen twee minuten van de A7 en bijna naast het Connexxion busstation.

Over het Vikinginformatiecentrum:
Het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen, in de wandelgangen beter bekend als VIC, is in 2004 gestart als een bezoekerscentrum. De aanleiding voor de bouw is de vondst van drie zilverschatten, toegeschreven aan de Vikingen, nabij Westerklief op Wieringen. In de
vaste tentoonstelling wordt een indruk gegeven van het leven en de cultuur in de regio Noord-Holland Noord ten tijde van de Vikingen, tussen 800 en 1100 AD. Maar ook de periode daarvoor: de ontstaansgeschiedenis van het eiland, de IJstijden en nog veel meer komen aan bod. Pronkstukken van de collectie zijn een replica van de beroemde eerste vikingschat van Wieringen (het origineel ligt in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden), de originele tweede en derde vikingschat en het vroegmiddeleeuwse zwaard dat onlangs is gevonden.

Achtergrondinformatie over het Vikinginformatiecentrum te Den Oever vindt u op www.vikingen.nl.


WIERINGEN - ADVERTENTIE

Trouwreportages Henk-Jan Wittink 06 - 51 333 709 info@fotohenkjan.nl Dit jaar gratis foto's van de feestavond, informeer naar de voorwaarden. Let op! De meeste stelletjes trouwen in de zomer, reserveer op tijd om teleurstelling te voorkomen.


Ook voor studiofotografie (ook bij u thuis!) bent u bij Henk-Jan aan het juiste adres!

Kijk ook eens HIER voor tips op en rondom Wieringen!
(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
R.K. Kerk in Hippolytushoef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...