Wieringer Natuurnieuws: Klutenkolonie op ijsbaan Westerland
Uitgegeven op 03-07-2011 om 19:46  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERLAND - Deze week zijn op de ijsbaan van Westerland in de Normerpolder de eerste van maar liefst twaalf klutennesten uit gekomen.


IJsbaan met op achtergrond de kantine en op voorgrond 2 jonge kluutjes

Kluten zijn sierlijke witzwarte steltlopers die op de grens van water en land leven. Ze zeven kleine insecten en slakjes uit het water door hun omhoog gebogen snavel heen en weer te bewegen in water en modder. Aangetrokken doordat de ijsbaan in het kader van agrarisch natuurbeheer tot half juni plas-dras staat, is er een heuse broedkolonie ontstaan. Vroeger moeten er op het zogenaamde Woudstrand, zoals de Normerpolder ook wel heet, ook kluten gebroed hebben volgens Jan Mulder.


Kluutje net uit ei, de karakteristieke opgewipte hebben ze nu al

Onder de kluten zit een gekleurringde vogel die 15 jaar geleden als kuiken op Oostvoorne is geboren. Kluten kunnen oud worden, de oudste kluut is 24 jaar geworden. In Nederland broeden ongeveer 5.000 paartjes, dat is een kwart van alle Europese vogels. Tot enkele jaren terug broeden er op het Normerven ook regelmatig vogels tot wel 100 paar. Maar door de voortschrijdende successie en de komst van vossen wijken de vogels uit naar andere plekken. O.a. op de eilandjes in het Amstelmeer, waar ze veiliger zitten. En uiteraard de ijsbaan van Westerland, waar dit jaar ook 14 kieviten en een witte kwikstaart(Wierings is Akkermantje) gebroed hebben.

Je kunt dus letterlijk en figuurlijk spreken van een natuurijsbaan!

Wim Tijsen, Wetlandwacht Vogelbescherming, Westerland.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Primulastraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...