LANDELIJKE BAGGERTOP ON OOSTWAARDHOEVE
Uitgegeven op 07-06-2003 om 14:55  |  link  |  bewaar  |  print

Slootdorp - Proefboerderij De Oostwaardhoeve in Slootdorp vormt volgende week woensdag 11 juni het podium voor een landelijke baggertop. Vertegenwoordigers op het gebied van (verontreinigde) baggerspecie, de opslag en reiniging ervan komen bijeen.

Het initiatief van deze themadag gaat uit van Baggernet, een landelijk netwerk waarin professionals kennis uitwisselen op het gebied van bagger. Het uitdiepen en schonen van modder vormt een nationaal probleem waar steeds meer overheidsinstanties zich mee bezighouden. Om er maar eens enkele te noemen; gemeenten, waterschappen en gerenommeerde milieutechniekbedrijven. Logischerwijs dat er op de lijst van genodigde sprekers enkele belangrijke namen staan. Namens Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland voert Ellen van Mulligen het woord. De visie namens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt uitgedragen door Derk Jan Marsman. Esther Spielman geeft een toelichting op de stand van zaken namens het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.

Het middagprogramma staat in het teken van een heuse 'thuiswedstrijd', die wordt geopend door Peter Goedbloed. Hij is bedrijfsdirecteur van de Oostwaardhoeve en dus gastheer. Op de Oostwaardhoeve is een modern baggerdepot ingericht waar met behulp van ecologische technieken ingenieuze reinigingstechnieken worden uitgeprobeerd. Op de Oostwaardhoeve gebeurt dat onder meer met wilgenhout dat in de baggerbodem groeit. Door het wortelgestel, zo wordt althans aangenomen, versnelt het zelfreinigend vermogen van bagger zich met sprongen tegelijk. Die aanpak blijkt echter een kwestie van tijd en bovendien neemt deze methode de nodige ruimte in beslag.

Daar tegenover staat echter dat alles op milieuvriendelijke wijze wordt toegepast, zonder tussenkomst van chemische processen. 'De natuur verricht het werk', is de stelregel. Om dat in de praktijk aan te tonen, volgt ter afsluiting van de baggertop een bedrijfsexcursie langs de besproken percelen van de Oostwaardhoeve. Een en ander wordt nader toegelicht door Arnoud Ursem van De Vries & Van de Wiel Milieutechniek, een bedrijf dat veel aanzien geniet op het gebied van baggerproblematiek.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Den Oever Hofstraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...