Herdenking in Hippolytushoef druk bezocht
Uitgegeven op 04-05-2011 om 22:18  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF Ė Ongeveer tweehonderd mensen woonden de jaarlijkse 4 mei herdenking bij. Na een dienst in de Hippolytuskerk werden op de begraafplaats op Zandburen de oorlogsslachtoffers herdacht.

De dodenherdenking stond dit jaar in het teken van voormalig Nederlands IndiŽ. Het thema was dan ook ĎOorlog ver wegí. Burgemeester Marjan van Kampen gaf in haar openingswoord een kort historisch verslag van de gebeurtenissen in IndiŽ en trok de lijn van die oorlog door naar het heden. Een zestal spelers bracht het verhaal van een doktersgezin in een Jappenkamp tot leven. De slechte omstandigheden, het gebrek aan voedsel en water, uren durende appel in de brandende zon en de wreedheden van de Japanners liepen als een rode draad door het verhaal. Aan het einde werd stilgestaan bij wat oorlog met mensen doet. Soms komt het goede, moed en naastenliefde, boven, soms het laagste, diefstal en egoÔsme.

Tijdens de plechtigheid werden alle namen van de Wieringer oorlogsslachtoffers genoemd, zoals Simon Lont. Hij ging vanwege de oorlogsdreiging in 1939 naar Nederlands IndiŽ in de veronderstelling daar veilig te zijn. Na de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan werd hij onder de wapenen geroepen en sneuvelde op 24-jarige leeftijd. Voor Nederland kreeg de oorlog in IndiŽ nog een vervolg: De politionele acties. Daarom werd dit jaar speciaal stil gestaan bij de daarin gesneuvelde Wieringers. De namen van de zestien geallieerde vliegeniers, die op Wieringen begraven zijn, werden eveneens genoemd.

Na de plechtigheid liepen de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats. Daar speelde Dirk Bak bij het monument voor de in IndiŽ gevallen Wieringers de ĎLast Postí. Na de daarop volgende twee minuten stilte werd het Wilhelmus gezongen. Burgemeester van Kampen legde namens de gemeente bloemen bij het monument. Daarna werden door de aanwezigen ook bloemen gelegd bij de graven van verzetsheld Marten Snoodijk en de geallieerde vliegeniers. Bij de plechtigheden bewezen ook veteranen de eer aan de gesneuvelden.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
5G
Ja
Alleen als het veilig is
Overbodig
Nee
  
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Stroe 1947 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...