Van graan tot taart door leerlingen rsg Wiringherlant
Uitgegeven op 02-05-2011 om 17:37  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERWERF - Vorige week brachten tweedejaars leerlingen uit de klassen VMBO BB en KB van de scholengemeenschap Wiringherlant een bezoek aan bakkerij Slijkerman in Wieringerwerf. Het bezoek was onderdeel van de maatschappelijke stage.

Leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn verplicht dertig uur per schooljaar een vrijwillige bijdrage te leveren aan de samenleving. De stage is een vorm van leren binnen of buiten de school, de jongeren krijgen door de stage meer sociale vaardigheden, binding en meer zicht op de maatschappij. Rsg Wiringherlant werkt voor deze groep jonge leerlingen met een digitale werkplek: codenaam Future. Hiermee kunnen leerlingen op school het voorbereidende werk verrichten om zo voorzien van informatie de stage te volgen.



,,Wij hebben gekozen om de stage in projectvorm te doen. Vanmorgen hebben we het traject behandeld van het graan, vanaf het land naar de bakkerij en wat gebeurt er dan mee, en de bijbehorende vragen gemaakt. Leerlingen kunnen van alles opzoeken op internet. Een Eyeopener voor veel leerlingen was de ‘Schijf van vijf’, wat moet je dagelijks aan voeding binnen krijgen. Sommige leerlingen ontbijten niet, andere gebruiken geen melkproducten en noem zo maar op. Vooral het zelf doen spreekt leerlingen ontzettend aan, ze zijn op deze manier ook meer gemotiveerd om te werken’’, vertellen de docenten Martijn Steggink, docent Nederlands en Irma de Boer, docent Mens en Natuur. ,,Dat we dit project hier in de bakkerij mogen afronden is geweldig, dat een bakker zich zo enthousiast opstelt en zijn bedrijf beschikbaar stelt dat zou je eigenlijk niet durven vragen. De taarten die worden gebakken en dat zijn er ongeveer vijfentwintig, brengen we naar het zorgcentrum Lelypark en naar de vrijwilligersorganisaties die gevestigd zijn in de Dukdalf in Wieringerwerf’’.



Het bezoek aan de bakkerij begon met een korte uitleg over hygiëne en de werkzaamheden die horen bij het bakken van een taart. Het lijkt allemaal eenvoudig maar er kwam nog heel wat bij kijken, er moest worden gerekend, in welke kom zit wat, hoe werkt de grote mixer, waar dienen de verschillende messen voor en hoe krijg je een opgemaakte taart in de doos. Gestart werd met het ‘tikken’ van de vele eieren, het wegen van de bloem en suiker en het vouwen van de dozen. Daarna moesten de bakvormen worden gevuld en het beslag netjes worden afgestreken. Nadat de oven zijn werk had gedaan mochten de leerlingen aan de slag met de vulling, slagroom en de versierselen.



,,Ik vind het leuk om dit te doen, we beoefenen hier een mooi vak maar je moet er wel wat van maken, het gaat niet vanzelf. Van de leerlingen die een bakkersopleiding volgen blijft de helft over en dat is jammer. Door deze leerlingen hier de taarten te laten bakken in plaats van op school, zien ze hoe het werkelijk gaat. Velen zijn misschien wel eens in de winkel geweest maar nooit hier. Het vraagt wel iets extra’s van ons personeel maar dan doen ze graag. Dat ik hier nu sta wil zeggen dat er vannacht iemand voor mij heeft gewerkt. Maar het is goed dat jongeren kennis maken met het bedrijf en daarnaast is het ontzettend leuk om te doen’’, vertelt bakker Gert-Jan Slijkerman, die vorig jaar de prijs ‘Bakker met ster 2010’ in ontvangst mocht nemen.
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Smederij Jan Luijt, Nieuwstraat Hippolytushoef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...