Drie dode vossen gedumpt in Wieringerrandkanaal
Uitgegeven op 18-03-2011 om 15:28  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Gisteren heeft een visser in de rietkraag van het Wieringerrandkanaal, drie doodgeschoten vossen gevonden. De vossen zijn daar gedumpt. De politie werd gewaarschuwd.



De vossen zijn doodgeschoten. Volgens de politie zijn de vossen gelokt door een lichtbak. Daarna zijn de dieren gedumpt vanaf de stenen brug (op het eind van de Burgerweg), aan de kant van de Wieringermeer.



Schokkende foto's van wat vossen zoal doen bij onder andere weerloze schapen.....






Lees hier eens wat vossen zoal aanrichten.

Op het internet heeft de redactie van Wieringernieuws nog wat aanvullende informatie voor u opgezocht:


Bronvermelding: Albert Hidding www.vulpesvulpes.nl


Beschermde diersoort

De vos werd op 1 april 2002 een beschermde diersoort. Daarvoor viel de vos onder de oude jachtwet en kon vrijelijk worden bejaagd. Op grond van artikel 65 van die wet heeft de minister op 12 mei 2006 de vos aangewezen als een diersoort die overal in Nederland belangrijke schade veroorzaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de vos op de landelijke vrijstellingslijst werd gezet. Met toestemming van een grondgebruiker kan de vos worden bestreden.

De vos is een beschermde diersoort volgens de Flora en Faunawet (artikel 4). Je mag hem niet doden, verwonden, vangen, bemachtigen of met het oog daarop opsporen, tenzij je toestemming hebt van de grondgebruiker of zelf grondgebruiker bent. Een grondgebruiker (eigenaar) mag dus op eigen grond vossen vangen met een kastval of met aardhondjes uitgraven en doden.
Ondanks dat de vos een beschermde soort is staat hij wel op de landelijke vrijstellingslijst waar die op 12 mei 2006 is op geplaatst door minister Cees Veerman. De landelijke vrijstellingslijst is een lijst waarop soorten staan die op landelijk niveau ernstige schade toebrengen aan flora, fauna, waterkeringen, landbouwgewassen en bedrijfsgebouwen.
Wil je bijvoorbeeld als boer vossen bestrijden op je land dan mag dat, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. De voorwaarden zijn deze:

1. de handeling alleen de vos treft en geen andere diersoorten in het gebied;
2. er geen andere bevredigende oplossing bestaat om schade te voorkomen;
3. de gunstige staat van instandhouding van de diersoort niet in gevaar komt als gevolg van de verboden handeling én
4. de handelingen uitgevoerd worden ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij, wateren en bodembroeders.

Als we even kijken naar het 2e punt, en dat is dat er geen andere bevredigende oplossing bestaat om schade te voorkomen in relatie tot bijvoorbeeld een hobbypluimveehouder die kippen kwijtraakt aan een vos dan leert dat ons dat een hobbypluimveehouder niet jagers kan inschakelen om de vos te schieten. Immers, schade kan worden voorkomen door het pluimvee degelijk op te hokken. Dat geld niet voor de bedrijfsmatig gehouden pluimvee want dan praten we over vee en het is ook nog een keer belangrijke schade want het raakt het inkomen van de pluimveehouder.

Boeren bestrijden de vos meestal niet zelf (tenzij hij een jachtakte heeft) maar vragen jagers dat voor hem te doen. Jagers gaan overigens zelf actief bij grondgebruikers langs om toestemming te vragen om op vossen te jagen. Ze doen dat bijvoorbeeld met enige regelmaat bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren die bos bezitten. Krijgen ze toestemming en wordt er voldaan aan de vier genoemde punten dan kunnen ze dus ook jagen op de vos in die terreinen.





Broeinesten van vossen
Jagers hebben het vaak over de terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten omdat dat volgens hun broeinesten van vossen zijn. De terreinen van S.B.B. en N.M.M. worden vaak omgeven door boerenland waar jagers over het algemeen wel de vos kunnen bestrijden. Genoemde organisaties, met name S.B.B. weigeren grondgebruikersverklaringen af te geven zodat er op vossen kan worden gejaagd. Volgens jagers hebben vossen vrij spel in de terreinen en fokken ze tot in het oneindige.

Zoals gezegd is de vos een beschermde diersoort en een vos doden zonder dat er toestemming is van de grondgebruiker is een verboden handeling en in de ogen van de wet een overtreding. Doordat de vos op de landelijke vrijstellingslijst staat bied dat de grondgebruiker de mogelijkheid een verboden handeling uit te voeren zonder daar strafrechterlijk voor vervolgd te worden.

Toegestaande middelen
Middelen die gebruikt mogen worden bij het bestrijden van de vos; artikel 72 (Flora en Faunawet), (toegestane middelen)
Kogel- en hagelgeweren,
Kastvallen en vangkooien,
Aardhonden mogen gebruikt worden van 1 september tot 1 maart
De provincie kan een ontheffing (art 68) geven voor het gebruik van een lichtbak, deze moet dan aangevraagd worden bij de betreffende Faunabeheereenheid, waar het veld is gelegen waar men op vossen wil gaan schieten.
Klemmen, vergif en strikken zijn verboden middelen en ieder gebruik hiervan is een overtreding en dus illegaal!

Schoontijd
De vos mag het hele jaar worden bestreden zonder een schoontijd. Met schoontijd wordt bedoeld een periode waarin de vos niet wordt bestreden om zijn jongen groot te brengen. Echter, het is aan de provincie of er een schoontijd wordt ingesteld. De provincie Drenthe bijvoorbeeld hanteert geen schoontijd. Er mag dus op vossen worden gejaagd in de periode dat ze jongen hebben. Als er dus een zogende moedervos wordt geschoten dan bestaat de kans dat welpen verhongeren in de burcht. De mannetjes leveren wel voedsel aan maar als de jongen te klein zijn om het zelf te verorberen dan volgt de hongerdood. Van 1 maart tot 1 september mogen jagers geen honden gebruiken om op vossen te jagen. Als ze dus een moedervos hebben geschoten en ze willen ook de welpen doden dan moeten ze dus gaan graven. Voor zover ik weet hanteert alleen de provincie Noord-Brabant een schoontijd en daar moet iedere grondgebruiker en jager zich aan houden.

Sluiting van de jacht
Deze en vorige (2010/2011) winter heeft in veel provincies de jacht stilgelegen i.v.m. het slechte weer. Het is de provincie die de jacht sluit op bejaagbaar wild. Soorten als fazant, wilde eend en haas mogen dan niet meer worden geschoten maar de vos valt niet onder deze sluiting. De vos is namelijk geen jachtwild maar een schadesoort. Schadesoorten als de vos maar ook zwarte kraai bijvoorbeeld mogen dus ook bij een sluiting van de jacht nog worden bestreden. En ook hier geld dan dat er toestemming moet zijn van de grondgebruiker.

(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions