Keezen in de Kasteleen
Uitgegeven op 13-01-2011 om 19:02  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - In het tijdperk van computers, internet en games is het bijzonder leuk om te zien dat het oud Hollandse spel KEEZEN bijzonder populair is. In West Friesland en verder in Noord Holland wordt dit spel al volop beoefend. met zelfs officiële competities.

Keez-gezelschapspel - verkrijgbaar bij de Ukkie Shop in Hippolytushoef!


Het spel kan gespeeld worden op borden voor twee, vier of zes personen. Het doet denken aan een mengeling tussen Mens erger je niet, klaverjassen en pesten. Met een viertal pionnen dient elke speler aan de hand van een aantal speelkaarten zo snel mogelijk het bord rond te spelen waarbij hij gehinderd kan worden door zijn tegenspelers. Diegene die als eerste zijn pionnen in het thuishonk heeft gaat vervolgens zijn maat helpen om ook deze pionnen binnen te krijgen. De spelregels zijn simpel en snel aan te leren. Maar toch zit er zoveel in het spel dat het tot het laatste moment spannend blijft welk koppel er gaat winnen.

De herkomst van het spel is niet echt bekend, zo wordt er gezegd dat het uit de buurt van Akersloot komt, andere beweren weer dat in West friesland of op Terschelling de bakermat ligt, zeker is wel dat het al jaren oud is.

Op Wieringen zijn inmiddels al een flink aantal beoefenaars. Het wordt gespeeld door jong en oud. Er is nog niemand geweest die, nadat hij of zij eenmaal kennis had gemaakt met het spel niet enthousiast is geworden. Daarom hebben Thea en Leen van café De Kasteleen besloten om KEEZ-avonden te gaan organiseren op de laatste vrijdagavond van de maand, met de bedoeling er een competitie van te maken voor een ieder die dit spel al beoefent of hiermee kennis wil maken.
De eerste avond zal worden gehouden op 28 Januari a.s. Aanvang 20.30 uur. Voor Keezborden zal worden gezorgd. Het worden zeker gezellige avonden en zoals in de spelregels staat: het kan zomaar laat worden. Heeft U ook zin om kennis te maken met dit spel of gezellig een paar spellen te keezen, kom dan naar de “Keezteleen op Vrijdag 28 Januari. Waar zal worden gespeeld volgens de “Akerslooter” regels.

Keez-gezelschapspel - verkrijgbaar bij de Ukkie Shop in Hippolytushoef

Zoals u al via het Wieringer Nieuws heeft vernomen is de Ukkie Shop inmiddels gestart met de verbouwingsopruiming. Er zijn al vele artikelen voor leuke prijsjes de deur uitgegaan. De Ukkie Shop beloofde de klanten een nieuw en uniek assortiment wat gaat komen in de winkel. Inmiddels zijn al een paar nieuwe items in de winkel geplaatst.

Nieuw in de Ukkie Shop:
- regenlaarzen ;
- zilveren ballerina schoentjes voor de meisjes te verkrijgen in maat 28 t/m 35;

en..... de nieuwe spelrage : Het Keez-spel!!!

De Ukkie Shop heeft sinds kort het alleenrecht op Wieringen om het gezelschapspel "Keez-bordspel" te verkopen. Het Keez-spel is begonnen als groot houten bord, inmiddels is het verder ontwikkeld en is het van kunststof gemaakt en te verkrijgen in een handige doos. Er zijn verschillende uitvoeringen van het spel, namelijk voor 2, 4 en 6 personen. Het 4 persoonsbord en het 6 persoonbord kunnen nog verlengt worden met een aanvulset voor 2 extra personen!
Degene die het spel 1 keer heeft gedaan, is onmiddelijk "verslaafd". Een spel om te onthouden, leuk voor een verjaardag als kado of om lekker met vrienden een avondje samen te "keezen"!

Tot ziens in de winkel. De verbouwingsopruiming is nog de hele maand januari en februari !!

Openingstijden: dinsdag en donderdag 09.00 t/m 15.00 uur , woensdag 09.00 t/m 12.00 uur , vrijdag 09.00 t/m 17.00 uur en zaterdag van 09.30 t/m 16.00 uur!!
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Stratenmakers - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...