Alleen vergunning voor West 6 van Kees Groot op Waddenzee, WR 10 mag tot 2013 doorvissen
Uitgegeven op 12-10-2010 om 08:57  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HAAG – Het ministerie van LNV schuift experimenteerders in mosselzaadinvang aan de kant. Demissionair minister Verburg blijft bij haar standpunt dat de zogeheten experimenteerders in alternatieve mosselzaadinvang niet voor een definitieve vergunning in aanmerking komen. Een specifieke uitzondering maakt de bewindsvrouw voor West 6, ´de pionier van het eerste uur´. Directeur Kees Groot krijgt evenals alle reguliere bodemkwekers wel vergunning om mosselzaad via innovatieve methodes in te vangen.

Op aandrang van de Tweede Kamer moest LNV-minister Verburg onderzoeken hoe MZI-experimenteerders van met name het eerste uur ruimte geboden kan worden. Eind vorig jaar werd gestart met voeren van verkennende gesprekken met alle betrokken partijen. In eerste instantie waren dat alleen West 6 en Mosselzaadbedrijf Prins & Dingemanse WR 10. Totdat zich nog 20 experimenteerders aandienden die op een kleinschalige manier (in totaal 22 experimenten) hebben geprobeerd om mosselzaad los van de bodem in te vangen. In de meeste gevallen betreft dat ook reguliere kwekers die op eigen initiatief vroegtijdig op alternatieve wijze zijn gaan invangen.Vervolgens bleek het voor de minister niet mogelijk om te komen tot een juridische afbakening van de ‘pioniers’.

Vóór er sprake was van een MZI-verdelingsbeleid, zoals dat vorig jaar augustus door Verburg bekend werd gemaakt, zijn er in de tijd gezien twee perioden te markeren. De eerste periode betreft de periode dat verondersteld werd dat geen enkele vergunning nodig was. De tweede periode betreft de periode dat officieel sprake was van experimenteerbeleid waarbij een beperkt aantal experimenteerders met vergunningen een experiment heeft uitgevoerd. Alle 20 ondernemers hebben zich geconformeerd aan dat experimenteerbeleid.


De WR 10 Johan Prins dreigt het onderspit te delven, foto www.schollekop.nl.
In die tweede fase, toen sprake was van experimenteerbeleid, is volgens de minister bij de vergunningverlening steeds duidelijk gesteld dat de vergunninghouders hier geen rechten aan konden ontlenen en het experimenteerbeleid eindig was. Voor de eerste fase, toen gesteld werd dat geen vergunningen nodig waren en er geen specifiek experimenteerbeleid gold, geldt dat inherent daaraan is dat er geen duidelijke en harde gegevens beschikbaar zijn over die periode.

Tijdens de gesprekken bleek dat meerdere ondernemers claimen juist in die eerste periode activiteiten uitgevoerd te hebben. Verburg: ,,Dat varieert van verkennende gesprekken, ontwerpen en eerste ideeën op de tekentafel tot het in meerdere of mindere mate doen van daadwerkelijke investeringen. Het is voor mij niet mogelijk hier een eenduidige en rechtvaardige grens te stellen die leidt tot een afbakening van de ‘pioniers van het eerste uur’.´´

Onrechtvaardig

Kees Groot vertelt content: ,,Het zou zeer onrechtvaardig zijn als wij buiten de boot waren gevallen. Wij hebben laten zien dat het mosselzaad los van de bodem ingevangen kan worden. Nu zien we met belangstelling uit naar een invangvergunning zonder einddatum.’’ Groot is van mening dat het mosselzaadinvang gebeuren nog lang niet uitontwikkeld is. De praktijkervaring leidt nog steeds tot nieuwe inzichten. ,,De kunst is om een stabiele compacte mosselzaadinvangunit te ontwikkelen, die zo min mogelijk ruimtebeslag vergt’’, zegt Groot, die afgelopen week een deal heeft gemaakt met de Firma L. Nieuwenhuize en Zn BV voor de overname van een kleine 3.000 ton ‘najaarszaad’.

Woordvoerder Ronald de Vos van Mosselzaadbedrijf Prins & Dingemanse WR 10 laat zich minder loffelijk uit over de bewindsvrouw die volgens hem ´in haar laatste dagen als minister van LNV een oplossing forceert´. Zijn bedrijf krijgt tot en met 2013 een vergunning voor alternatieve invang. Onbegrijpelijk noemt De Vos het dat de minister de gesprekken met de sector na de brief aan de Kamer heeft gestaakt.

,,De brief aan de Tweede Kamer doet geen recht aan de situatie waarin we zitten. Nu wordt de oplossingsrichting door haar onderbroken en dat is totaal onterecht. Wij vinden onszelf ook pioniers en laten ons niet zomaar aan de kant schuiven. Daarom willen we de dialoog aangaan om te praten over de politieke en juridische kant van het invangverhaal, waar toen we er mee begonnen helemaal geen wetgeving voor was.’’

De Vos acht het wel goed dat de minister bij monde van de Directeur Generaal Hoogeveen de groep experimenthouders en pioniers opdracht heeft gegeven om met de verschillende natuurorganisaties en de PO te spreken. Deze gesprekken zijn inmiddels gaande en staan onder leiding van Wouter van Zandbrink als onafhankelijk adviseur. Van Zandbrink noemt het onverteerbaar dat de minister het overleg zonder overleg heeft afgebroken. ,,Maar ja, het is een rare tijd. Vandaag heb je een minister die morgen weg kan zijn’’, reageerde Van Zandbrink afgelopen dinsdag.

Directeur Huub Lacor van Roem van Yerseke voelt zich als pionier met de conclusie van minister Verburg zeer tekort gedaan. ´De Roem´ was er destijds ook als de kippen bij om mosselzaad op een alternatieve manier in te vangen. Tot zijn verbazing is zijn bedrijf evenals ondermeer Rederij Schot en Vette & Verhaart (die er ook vroeg bij waren, red.) uiteindelijk onder de 20 experimenteerders gerangschikt. ,,Wij zijn blijkbaar andere Nederlanders en gaan daar ook zeker op reageren’’, reageert Lacor beslist.


Minister Verburg over West6
,,De oprichter van het bedrijf West 6 komt van buiten de mosselsector en is ruim vóór de anderen en zonder dat er sprake was van enige vorm van MZI’s in Nederland, eigenstandig gestart met het experimenteren met MZI’s. In de loop der jaren heeft hij hierin geďnvesteerd. Mede door zijn inzet zijn de MZI’s ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Hij heeft hiermee in grote mate bijgedragen aan de transitie van de mosselsector. Ik ben voornemens de betrokken ondernemer via het verlenen van een vergunning in staat te stellen om, gelijk aan de mosselkwekers uit de sector, zijn MZI’s te kunnen blijven exploiteren.´´

Bron www.visserijnieuws.nl
(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hĂ©t creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij cafĂ© Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
16-04-2024 Dodelijk slachtoffer bij ongeval op Afsluitdijk Den Oever
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Algemeen nieuws: