De Jorna’s winnen roeiwedstrijd Visserijdagen
Uitgegeven op 23-08-2010 om 17:13  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HELDER – Een van de onderdelen van de Visserijdagen was de roeiwedstrijd op zondag. De flaneerkade stond vol deelnemers en belangstellenden en vijftien teams hadden zich opgegeven. Het werd een ontspannen wedstrijd, waarbij het team ‘De Jorna’s’ met een paar seconden verschil als grote winnaars uit de strijd kwam.Om klokslag twaalf uur werd door alle aanwezigen het glas geheven, met daarin een ferme slok schippersbitter om een goede vaart af te dwingen. Organisator Yorick Spoelstra vertelde de spelregels: “Wie niet binnen vijf minuten de boei haalt, wordt terug gesleept, want we hebben maximaal acht minuten per race per boot, zo simpel is het. Er is een eerste prijs en een originaliteitprijs waar een klein geldbedragje mee is te verdienen en een beker.” Daarna was het aan Tom van den Berg die fungeerde als spreekstalmeester en de hele race van commentaar voorzag.

Aan team Okkehel de twijfelachtige eer om de spits af te bijten. Na wat verwarring over de bezetting, die van een herenteam plots was veranderd in een gemengd team, kwam er na een moeizame start toch nog wat vaart in, maar het kostte op de terugweg wel een eerste peddel, die verloren ging. De tweede ploeg, Van Veen, keek niet op een metertje meer naar links of rechts en voer dwars over de boei, maar vanaf het derde team, de heren van de brandweer, wist iedereen het juiste parcours te varen, hoewel het lang niet voor ieder team was weggelegd om de draai rond de boei aan het eind van het parcours strak te nemen.

Vakantietrip
Het vierde team dat van start ging, was een damesteam. “Nu zijn die jongens van de reddingbrigade toch wel heel behulpzaam”, riep Van den Berg op jolige toon. De dames maakten er een klein vakantietripje van en legde het parcours op hun gemak af. De riemen werden, net als bij sommige andere teams, niet echt gelijktijdig gehanteerd. “Dat noemen we als een krab door het water gaan”, liet Gerrit Klomphouwer weten, die de tijden noteerde.

De Visbuurt werd op voorhand verexcuseert. “Die jongens zijn al een week aan het feestvieren, dan ben je zo snel niet meer”, wist Van den Berg te melden. De eerste echte snelle jongens waren die van het team van Jorna. Zij lieten in 1 minuut en 30 seconden zien dat een snelle tijd behalen beslist mogelijk was. The pirates of the new deep deden het zeer verdienstelijk, evenals het tweede damesteam Ribsensation. Café Woud had niet alleen de tap buiten staan en de deuren wagenwijd open, maar ook een afvaardiging op het water, die het er niet slecht afbracht. Ook de jongens van HD4 rederij Bais hadden er een lekkere vaart in, maar verspilden heel veel tijd met de draai rond de boei.

Jorna
Kinderopvang Wieringen zette een strakke tijd neer en werd meteen herkend als een van de mogelijke winnaars. HD 22, het team van Rik Niks, en de Kameelridders ontliepen elkaar niet veel en GPS beveiliging behoorde duidelijk weer tot de betere roeiers. Na tien minuten pauze was de jury eruit welke drie teams de strijd nogmaals aan mochten binden. Deze ronde was het niet willekeurig een bemanning tot maximaal tien personen, maar werd iedere boot gevuld met acht roeiers en een bestuurder. Ook nu bleek het team van Jorna de sterkste en zij wonnen de beker en de geldprijs. Als tweede eindigde GPS beveiliging en als derde Kinderopvang Wieringen.

Omdat het publiek toch wel wist welke teams de snelste waren, werd de prijsuitreiking direct na de race gehouden en niet zoals gepland later op de dag op Willemsoord. “Tot slot is er nog een originaliteitsprijs te vergeven. Helaas geen teams in leuke kostuums, gekke petten of andere zaken, misschien iets voor de volgende keer? Toch waren we het unaniem met elkaar eens, vanwege de polonaise die ze liepen op de kade, vanwege het in het water springen na de race en vanwege het verliezen van een bril daarbij, gaat de prijs naar het team van de Visbuurt”, verkondigde Spoelstra. Uiteraard werd de polonaise hierna nog even dunnetjes overgedaan.

Bron: Den Helder actueel.Geschreven door Saskia van Kuik
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
asd - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...