World Design in de Wereldwinkel
Uitgegeven op 19-08-2010 om 20:13  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - De Wereldwinkel in Hippolytushoef heeft een speciale collectie van designontwerper Piet Hein Eek in huis.

Ontwerper Piet Hein Eek heeft een speciale collectie van hout en keramiek ontworpen voor Fair Trade. Hij zei meteen ja toen hij gevraagd werd om naar Vietnam te gaan om met producenten van Fair Trade Original te werken. Eek: 'Ik hou helemaal niet van reizen. Maar Fair Trade Original is een bedrijf waar ik graag iets voor wil doen. Interessant voor mij was het ook dat ik producten mocht ontwerpen die juist veel handwerk vragen.' Samen met Sophie van Heijningen, productontwerper bij Fair Trade Original, en met de houtbewerkers en pottenbakkers in Vietnam bedacht Piet Hein Eek opvallende producten van resthout en ontwierp een serie vazen waarin traditionele schilderingen en moderne vorm samengaan.

Ontwerper Piet Hein Eek studeerde in 1990 af aan de Design Academy in Eindhoven met een opvallend project: een kast van sloophout. Die gaf hem direct nationale bekendheid en sindsdien is het hem voor de wind gegaan. Hij heeft tentoonstellingen gehad in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in het Groninger Museum en maakte aluminium meubilair voor het MoMa in New York. Zijn werkterrein is inmiddels behoorlijk uitgebreid, maar zijn uitgangspunten zijn in de loop der jaren niet wezenlijk veranderd.

Vazen van keramiek

Voor het keramiek reisde Eek naar het keramiekdorp Bat Trang in Noord-Vietnam. Piet Hein Eek: 'Ik kwam terecht in een goed uitgerust fabriekje, waar ze op basis van mijn tekeningen al mallen hadden gemaakt. Ze waren heel voorzichtig als ik dingen voorstelde die anders waren dan ze gewend zijn. In de keramiekwereld is die angst reŽel. Als je eenmaal de klei, het glazuur en de manier van stoken op elkaar hebt afgestemd, wijk je daar zo min mogelijk van af. Want bij de kleinste variaties word je vaak al verschrikkelijk afgestraft. Na veel besprekingen over de mogelijke oplossingen kwamen de eerste producten uit de mallen. Plots ontstond het gevoel dat het misschien wel kon.'
Hetzelfde gebeurde toen ze de decoraties op de vazen gingen bepalen. Met de masterpainter zocht Piet Hein Eek naar de mooiste motieven voor op de vazen. 'We wilden gebruik maken van traditionele motieven. Door die op een net iets andere manier toe te passen, kunnen die heel modern en grafisch worden. Maar ja, zij schilderen hun decoraties al eeuwenlang op dezelfde manier. En dan komt er een eigenwijze Hollander die zegt dat je de bamboestengels juist onregelmatig op de vazen moet zetten. Na veel schetsen en praten kwamen we samen tot vier mooie decoraties met bamboe, bloesem, kraanvogels en bloemen.'

Dutch Design in Development

Fair Trade Original en Piet Hein Eek werden bij elkaar gebracht door Dutch Design in Development (DDiD). DDiD koppelt Nederlandse ontwerpers aan kleine producenten in ontwikkelingslanden. Samen met lokale ontwerpers en ambachtslieden worden nieuwe producten ontwikkeld die passen in de hedendaagse westerse markt. DDiD werkt voornamelijk in opdracht van Nederlandse importeurs om de verkoop van duurzaam geproduceerde producten uit ontwikkelingslanden in Europa te bevorderen. DDiD biedt Nederlandse ontwerpers de gelegenheid om inspiratie op te doen en te werken in andere omstandigheden met vaak nog niet eerder gebruikte materialen en technieken.

MAI Vietnamese Handicrafts

De producentgroepen waarmee Piet Hein Eek aan het werk ging zijn aangesloten bij Mai Vietnamese Handicrafts, opgericht in 1988 om iets te doen voor straatkinderen. Al snel richtte de organisatie zich op een meer structurele oplossing: het creŽren van werkgelegenheid voor vooral vrouwen. Vooral de laatste jaren groeit het bedrijf flink. 30% van de winst komt ten goede aan een fonds voor studiebeurzen en leningen aan kleine bedrijven.

Piet Hein Eek zijn ontwerpen zijn vanaf deze week te bewonderen in de Wereldwinkel in Hippolytushoef. World Design op Wieringen echt heel apart!

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Folklore eind jaren vijftig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...