Restaurant Ongder de Kukel heeft met de retro rookkamer de verbouwing afgerond
Uitgegeven op 25-08-2010 om 18:35  |  link  |  bewaar  |  print


HIPPOLYTUSHOEF - Restaurant Ongder De Kukel van gastvrouw Berber de Lange en kok Henry Heutink heeft dit jaar op verschillende fronten een aantal verbouwingen ondergaan. Het restaurant bleef tijdens en tussen de werkzaamheden door gewoon geopend, een knap staaltje van organiseren.


Een lust voor de tong en nu ook voor het oog!

Het pand aan het Kerkplein in Hippolytushoef kent een rijke historie. Zo'n 45 jaar geleden vestigde Jan Doves er zich met zijn familie en werd het pand een sportzaak.

"Sturka" stond er op de lichtreclame op de gevel, een woord dat je als klein jongetje nooit meer vergat. Hierna volgden er een aantal andere winkeliers inclusief het postkantoor totdat het gebouw in oktober 2003 in gebruik werd genomen als restaurant. Het bleek een schot in de roos, in de 10 jaar dat Ongder de Kukel bestaat is het inmiddels een begrip op Wieringen en tot ver in de regio geworden. De gasten komen zelfs uit Friesland en voor een bus toeristen uit ItaliŽ wordt de hand ook niet omgedraaid. Het restaurant was ten tijde van de opening al een plaatje, maar in de loop der jaren kwamen er een aantal wensen bij de uitbaters naar boven. Ook het rookbeleid van de overheid leidde er toe dat er eind vorig jaar werd begonnen met een grondige renovatie en uitbreiding van het restaurant.


De entree - tevens garderobe - is een winkeltje uit grootmoeders tijd. Je kijkt er je ogen uit.

De gevel is geheel opgeknapt, de kozijnen zijn aangepast en er is schitterend snijvoegwerk aangebracht door Bob Spigt. Aan de zijkant is de nieuwe entree gebouwd. Als men binnenkomt loopt men tegen het antieke winkeltje aan. Tal van snuisterijen, kruidenierswaren en antieke blikken uit grootmoeders tijd staan hier opgesteld. Aan de achterkant van het gebouw is een grote opslag aangebouwd en is de keuken gemoderniseerd. Het plafond is vervangen door een uniek houten systeemplafond, een lust voor het oog. In het restaurant is aan de noordkant het paradepaardje gesitueerd, een "retro-rooksalon", een ruimte waar de mensen zich kunnen terugtrekken om even te genieten van een sigaretje. Wat opvalt in deze ruimte is de schitterende vloer, een idee van tegelzetter Leon Dingjan. "Hij was er zo fanatiek mee bezig, hij kwam zelfs op eerste en tweede Pinksterdag tegels plakken", aldus Henry Heutink.


De rookkamer, er is veel aandacht aan de details besteed. U herkent vast wel een huiskamer met eind jaren zestig en begin jaren zeventig invloeden. De mozaÔekvloer is een waar kunststukje geworden, inmiddels heeft Leon al meerdere opdrachten gekregen om in deze stijl iets te leggen. De schilderijen maken het geheel af.

Door de nieuwe inrichting is er meer ruimte gekomen voor de gasten. Er kunnen nu tussen de negentig en honderd gasten plaatsnemen in de Kukel. Het is nu ook mogelijk om met zo'n dertig mensen apart plaats te nemen. "Trouwpartijen zijn tegenwoordig wat beperkter in omvang, de mensen kiezen vaker voor een diner of een buffet, eerder zat men tussen de andere gasten in, nu heeft men meer privacy", aldus Henry Heutink. Deze ruimte kan worden afgescheiden met een paar kamerschermen.


Extra ruimte door een stukje interne uitbreiding leverde een intiem plekje op voor een klein gezelschap.

De nieuwe gevel, men zit binnen niet meer in het zicht door de grote voormalige etalageramen. Wel kan men van binnenuit nog steeds de hele Hoofdstraat overzien.

Het oude plafond was niet mooi maar functioneel. Het nieuwe plafond is dat ook, maar het is nu een stuk mooier en gaat op in de kleurstelling van de rest van het restaurant. Het materiaal kan er ook nu uitgelicht worden, het is dus een systeemplafond gebleven. De Wieringers Jeroen Lont en Ernst-Jan Schouten hebben dit huzarenstukje geklaard. Er is zoveel mogelijk met plaatselijke aannemers gewerkt, zo was de hoofdaannemer BDH bouw en verzorgden Smit en Tijsen de installaties.

De verbouwing is steeds opgesplitst in onderdelen. Zo is vorig jaar voor de Kerst het plafond aangepakt, met Pasen de nieuwe entree, terwijl juist voor de Kermis de rookkamer gereed is gekomen. In het voorjaar is de aanbouw aan de keuken ook afgerond. Het schilderwerk is voor een groot deel door Henry zelf gedaan. Berber heeft in die periode haar handen vol gehad met het zoeken naar spulletjes voor het interieur. Alles bij elkaar is het een hele ingreep geweest aan het Kerkplein. Om het geheel een extra feestelijk tintje te geven is de menukaart deze week ook gedeeltelijk vernieuwd. Dit gebeurt echter op details, de vertrouwde gerechten zult u absoluut terug vinden.

De produkten worden overigens zoveel mogelijk uit de streek betrokken; Wieringer Weidevlees van Piet Ottens, zeetong van de WR 244 van Han Ypma, garnalen van de WR 181 "Gerritje", paling van Simon Wigbout, Tessels bier en biologische groenten via Eenhoorn Veldboer uit Hoorn. De keukenbrigade weet hier vervolgens wel raad mee. De porties zijn riant en Ongder de Kukel is in recensies steevast "top of the bill!" Zaterdag en zondag is de Kukel geopend vanaf 12.00 uur, de riant belegde broodjes vinden tijdens de lunch gretig aftrek. Er worden ook steeds meer broodjes besteld en afgehaald. Vanaf een uur of vijf worden er alleen gerechten van de grote kaart geserveerd.


De hobby van Berber, antieke voorraadbussen.

Buiten is er plaats voor 16 gasten op het terras.

Zeven jaar geleden waren er wel mensen sceptisch toen Berber en Henry het restaurant openden. De jaren daarna hebben bewezen dat restaurant Ongder de Kukel inmiddels niet meer is weg te denken uit Hippolytushoef. Eigenlijk treffen wij het op Wieringen met zo'n groot aanbod van restaurants op het voormalig Zuiderzee eiland. En wat nog belangrijker is; steeds meer mensen weten de weg naar het mooie Wieringen te vinden. Als u een hapje wilt eten in Ongder de Kukel is het verstandig om eerst even een telefoontje te plegen. Kijk daarvoor op www.odk.nl, hier kunt u alvast de smaakpapillen opwekken door een kijkje te nemen op de mooie website, u leest daar ook de openingstijden. Namens Wieringernieuws wensen wij u dan ook smakelijk eten!
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Succes 3 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...