Hulzebos Wieringer kampioen 2010
Uitgegeven op 01-08-2010 om 11:49  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Donderdagavond werd het 2e Open Wierings Kampioenschap (OWK) wielrennen verreden. Marc Hulzebos (Govers-Verdoes) toonde zich de sterkste en kwam solo over de streep. Hij deed tevens goede zaken in de strijd om het Klein/Verdoes klassement.

Foto's Dick Helmerhorst.

Aan de start 65 renners, 40 renners minder dan vorig jaar. Maar met de vakantie en bouwvak is dat wel te verklaren. Er moest gekoerst worden over 1uur + 5 ronden. Op het snelle rondje Westerklief/Oosterklief lag het tempo vanuit de start gelijk hoog. Ondanks dat het parcours nergens vlak is, leken weinig renners daar last van te hebben. Na 4 ronden reden Marc Hulzebos & Arjen Bos (Olbers & IJlstra) weg uit het peloton. 2 renners konden nog de sprong maken naar de kop nl. Cees Snoek (Greuter Volendam) & Maurits Büsse (West-Frisia). De 4 werkten goed samen en hadden al snel een halve minuut voorsprong op het peloton, dat geen aanstalten maakte om een achtervolging te organiseren. Op kop van het peloton verdedigde de 2 sterke ploegen (Govers-Verdoes & Olbers & IJlstra) de vlucht van de koplopers. Enkele eenlingen probeerde de sprong naar voren te maken. Veel-winnaar Brian Burggraaf (Hoofddorp), dit jaar al goed voor 14 zeges, waagde de overtocht maar haalde het niet. Dit mede door het straffe windje wat dwars over het parkoers waaide. Ook leider in het Klein/Verdoes klassement Rick v. Breda waagde de sprong, maar ook hij kon de aanluiting niet maken.

De voorsprong van de 4 was inmiddels 48 seconden, en als het peloton de Westerklief afdaalde konden ze de kopgroep op de Oosterklief zien rijden. Na een uur koers kwamen de laatste 5 ronden op het rondebord. Voor in het peloton was er even wat schermutseling. Een groep van 12 renners reed licht vooruit bij het peloton. Maar een ronde verder was alles weer samen. Dit had wel tot gevolg dat de voorsprong van de 4 koplopers terug liep naar 32 seconden. Maar dit was nog ruim genoeg om vooruit te blijven. Bij het ingaan van de laatste ronde plaatste Marc Hulzebos een demarrage, precies op het moment dat Bos van kop af kwam. Er werd even getwijfeld, en Hulzebos had al 50 meter te pakken. Bos probeerde met Büsse en Snoek een achtervolging op te zetten, maar bij deze 2 was het kaarsje al uit gegaan. Op Oosterklief was de voorsprong al 7 seconden. Bos probeerde het alleen. Hij kwam wel dichterbij maar kon Hulzebos niet meer achterhalen. De Nieuwedieper won, Bos werd 2e. Büsse reed nog weg bij Snoek en eindigde 3e, Snoek 4e. Sander Koomen (Olbers & IJlstra) won de sprint van het peloton.

In het Klein/Verdoes klassement deed Hulzebos goede zaken. Hij neemt de leiding over van Rick v. Breda, die geen punten paktte. Hulzebos mag dus in de volgende wedstrijd (de 1e Schelphorst na-zomer competitierit op 7 augustus) starten in de vikingtrui. v.Breda staat 2e, Arjen Bos bezet plaats 3.