Vogels bekijken op het Balgzand
Uitgegeven op 30-07-2010 om 12:54  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Wat is er op het Wad te zien? Op vakantie trekken sommigen er op uit om op verre bestemmingen vreemde vogels te zien. Maar gewoon thuis blijven en wachten tot trekvogels uit het noorden langskomen is eigenlijk veel simpeler. Dat kan tijdens de excursie op zaterdag 7 augustus van 11.00 – 13.30 uur op het Balgzand, tussen Den Helder en Wieringen. De gids van Landschap Noord-Holland neemt u dan graag mee.


Kluut (klein) foto Ger Tik.

De najaarstrek begint inmiddels alweer flink op gang te komen. Het is altijd weer spannend om te ontdekken welke soorten het Balgzand bezoeken. Groenpootruiter, lachstern en oeverloper zijn trekvogels die we nu kunnen verwachten. Maar de natuur zorgt altijd weer voor verrassingen die het “spotten”’van vogels zo leuk maken. Komt er misschien een visarend langs of een slechtvalk? Algemene soorten zoals wulp, tureluur en kluut zien we vast wel. Niet bijzonder misschien, maar met een verrekijker komen er altijd prachtige details in beeld. Vogels zijn zo mooi!

Ook voor beginnende vogelaars en kinderen is dit een leuke excursie. Als u op tijd aanwezig bent staat de koffie en thee klaar.

Er zijn fietsen beschikbaar, maar het is ook mogelijk dat we gaan wandelen. Aanmelden is gewenst en kan via de InformatieWinkel, tel. 088-006 44 55. Ter plekke aansluiten kan ook. De kosten voor de excursie bedragen € 6,50 per persoon, voor Beschermers € 3,50 en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. Neem een verrekijker mee als u die heeft en trek stevige schoenen aan. Verzamelen bij informatiepunt ‘t Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

Genieten van libellen, vlinders en andere fladderaars. Wandelexcursie in de buurt van Kolhorn


Libelle, foto Ger Tik

De naam Waardkanaal zal de meeste natuurliefhebbers in Noord-Holland weinig zeggen. Toch is dit kanaal in de buurt van Kolhorn zeker de moeite van een bezoek waard. Wandel mee met de gids van Landschap Noord-Holland op zaterdag 7 augustus van 13.30 – 16.00 uur. Deze keer besteedt hij vooral aandacht aan mooie insecten. U komt zeker enthousiast thuis!

Landschap Noord-Holland heeft in het verleden drassige plekken langs het Waardkanaal gemaakt waardoor er veel valt te beleven. Men let tijdens de excursie speciaal op libellen en vlinders. Het zijn de mooiste insecten die in ons land leven. Libelles brengen de eerste periode van hun leven als larf in het water door. Na verloop van tijd veranderen ze van waterdier in een vliegend insect. Libellen zijn woeste vliegers die hun prooi tijdens de vlucht vangen. Hoewel ze er gevaarlijk uitzien hoeven we niet bang te zijn. Ze kunnen ons niet steken of bijten.

In de bloemrijke ruigten van het Waardkanaal kan het wemelen van de vlinders. Soorten als dagpauwoog, distelvlinder, groot koolwitje en kleine vos vliegen hier veelvuldig rond. Ook voor de vogelliefhebbers is het zaak de oren en ogen open te houden. Regelmatig zweeft de bruine kiekendief boven het riet en doortrekkende witgatjes en oeverlopers houden zich op langs de oevers van het water.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen € 6,50, Beschermers betalen € 3,50 en kinderen tot 12 jaar € 2,50. Wij raden u aan stevig schoeisel te dragen en een verrekijker mee te nemen.

Vertrekken bij het Van de Stergemaal. Neem op de Waarderpolderhoofdweg bij boerderij Waterloo (nr. 25) de Van de Sterweg. Dit is ten noorden van Kolhorn.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Kukel - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...