Bloemen en ganzen bij de Verzakking
Uitgegeven op 22-07-2010 om 10:09  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Een excursie van Landschap Noord-Holland bij het Amstelmeer. Het Amstelmeer is een prachtig gebied met veel natuur. Langs de dijk naar Wieringen ligt het moerasgebied de Verzakking. Zowel voor vogels als voor planten is het een bezoek waard. Dat kan op vrijdag 30 juli van 19.30-22.00 uur met de gids van Landschap Noord-Holland.


De Verzakking ligt langs het Amstelmeer, tegen de Waddendijk. Foto Theo Wester.


Bij de aanleg van de dijk naar Wieringen in 1924 ontstond een probleem door de veenlagen in de ondergrond. De dijk verzakte en de grond er onder werd voor een deel naar buiten gedrukt. Hierdoor ontstond de Verzakking. Omdat er onder de dijk zout water uit de Waddenzee naar binnen sijpelt is de natuur er bijzonder. Zo groeit er rode ogentroost, een plant die een zilte ondergrond nodig heeft. Verder komt er moeraswespenorchis voor, een wilde orchidee. Bijzonder is ook het goudknopje dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt.

Ook bij vogels is het gebied in trek. Er zitten altijd ganzen en de bruine kiekendief is vaak zwevend boven het riet te zien. In de buurt zijn in het Amstelmeer recent een paar eilandjes aangelegd die in trek zijn als broed- en rustplaats.

De excursiewandeling start bij Eetcafé De Brug, De Binnenhaven 2, 1761 JR Van Ewijcksluis. Als u in het bezit bent van een verrekijker, neem deze dan mee. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen € 6,50, Beschermers betalen € 3,50 en kinderen tot 12 jaar € 2,50.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

De eerste trekvogels zitten alweer op het Balgzand

Wandelexcursie langs vogelparadijs tussen Den Helder en Wieringen.


Het is nog lang geen herfst, maar de eerste trekvogels zijn alweer te zien op het Balgzand. De natuur is altijd verrassend en misschien zitten er wel bijzondere soorten tussen. Het informatiepunt ’t Kuitje is op zaterdag 31 juli van 10.00 – 14.00 uur vrij toegankelijk. Er is onder meer een prachtige diaserie te zien en u kunt er terecht voor vragen. De gids van Landschap Noord-Holland neemt u om 10.30 en 11.15 uur graag mee op excursie.

Als we het Balgzand bezoeken is het hoog water. De vogels hebben tijdens de eb voedsel gezocht op het Wad. Op het Kooijhoekschor rusten ze uit en wachten af tot het weer laag water wordt. Zo krijgen we ze vanaf de dijk van dichtbij te zien. Het zijn dikwijls vrij algemene soorten als wulp, tureluur en kluut. Maar nu de najaarstrek langzaam op gang komt ook leuke als groenpootruiter, lachstern en oeverloper. En wie weet hebben we heel veel geluk en komt er een vroege visarend langs…

Ook voor kinderen is dit een leuke excursie. Als u op tijd aanwezig bent staat de koffie of thee staat voor u klaar.

Aanmelden is gewenst en kan via de InformatieWinkel, tel. 088-006 44 55. Ter plekke aansluiten kan ook. De kosten voor de excursie bedragen € 6,50 per persoon, voor Beschermers € 3,50 en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. Neem een verrekijker mee als u die heeft en trek stevige schoenen aan.

Verzamelen bij informatiepunt ‘t Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Haan Tours presentatie - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...