Het geheim van de vleermuizen en vlinders kijken in de nacht
Uitgegeven op 02-07-2010 om 20:27  |  link  |  bewaar  |  print

'T ZAND - Beleef een bijzondere avond in de eendenkooi t Zand. Ze leiden een verborgen leven en zijn alleen s avonds en s nachts te zien:Vleermuizen. Maar ook nachtvlinders kunt u gaan ontdekken.


Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Foto Landschap Noord-Holland


Op vrijdag 9 juli kunt met de gids van Landschap Noord-Holland van 20.30 tot 22.30 uur in de Eendenkooi t Zand op zoek naar deze bijzondere dieren. In de schemering verlaten vleermuizen hun schuilplaats en gaan op jacht naar insecten. Omdat ze dagelijks een kwart tot een derde van hun lichaamgewicht moeten aanvullen maken ze veel vlieguren. Ze vangen soms wel 300 muggen en andere insecten in een nacht. Daarbij laten ze een geluid horen dat weerkaatst op voorwerpen en insecten die rondvliegen. Zo kunnen ze hun prooi localiseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor de deelnemers hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kan men ze op naam brengen. Met wat geluk zal men deze avond meerdere soorten vleermuizen ontmoeten.

Ook zin in een bijzondere avond? Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen 6,50, Beschermers betalen 3,50 en kinderen tot 12 jaar 2,50. Start: Korte Bosweg 47A, 1756 CA t Zand.

Vlinders kijken in de zomernacht. Ook s nachts is er veel te beleven in de eendenkooi t Zand


De geelschouderspanner is een nachtvlinder die in ons land voorkomt. Foto Ger Tik

Weet u dat er s nachts veel meer soorten vlinders rond vliegen dan overdag? De gids van Landschap Noord-Holland laat dat graag zien op vrijdag 9 juli van 22.30 -24.00 uur. De eendenkooi van t Zand is een prachtige locatie om er meer over aan de weet te komen.

Nachtvlinders hebben meestal minder uitbundige kleuren dan de soorten die overdag rondvliegen. Maar ze zijn zeker de moeite waard om eens beter te bekijken. In ons land komen maar liefst 2.000 soorten voor, veel meer dan de ruim vijftig dagvlinders die hier leven. De vlinders worden deze avond gelokt met een speciale lamp die achter een wit laken staat opgesteld. Zo kunnen we zien dat er in de eendenkooi heel veel rondvliegen. Het wordt wel een late avond, maar een belevenis is het zeker.

Gaat u mee? Dan is aanmelden bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland nodig, tel. 088-0064455. De kosten bedragen 6,50, Beschermers betalen 3,50 en kinderen tot 12 jaar 2,50. De Eendenkooi ligt aan de Korte Bosweg 47 bij het dorpje 't Zand.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Poll:
Het weer...
het kan mij niet heet genoeg
het is wel weer mooi geweest zo
  
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familiefoto voornamelijk De Haan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...