Hooijmaijers drukte deals door
Uitgegeven op 22-05-2010 om 15:52  |  link  |  bewaar  |  print

HAARLEM - Ton Hooijmaijers (VVD) heeft er als provinciebestuurder in Noord-Holland persoonlijk voor gezorgd dat de provincie nadelige en riskante contracten heeft afgesloten met projectontwikkelaar Lago Wirense voor de aanleg van het Wierringerrandmeer.

De van corruptie verdachte Hooijmaijers legde in 2007 als gedeputeerde een negatief ambtelijk advies – hetgeen intern destijds als een uiterst middel werd beschouwd om de provincie te behoeden voor wanspoed – naast zich neer.

Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en uit vertrouwelijke documenten over het megaproject, dat behalve het onderwater zetten van een groot landbouwgebied in de kop van Noord-Holland ook de aanleg van natuurgebieden en de bouw van 2.000 woningen behelst.

Hooijmaijers bereikte in 2006, toen er veel discussie was over het Wierringerrandmeer, een akkoord met baggeraar Boskalis en VolkerWessels Vastgoed, die samen de bouwcombinatie Lago Wirense vormen.

Kreeftenoverleg

Het overleg dat Hooijmaijers had met de bouwer en de baggeraar werd op het provinciehuis aangeduid als het ‘kreeftenoverleg’ – een verwijzing naar het visrestaurant waar de bespreking plaatsvond. Tijdens het diner maakte de VVD-gedeputeerde op 18 punten afspraken, die hij vervolgens doorgaf aan zijn ambtenaren.

Anderhalf jaar lang probeerden de ambtenaren Hooijmaijers en de projectontwikkelaar ervan te overtuigen dat de afspraken onaanvaardbare risico’s inhielden voor de provincie, maar zij stuitten daarbij op een muur van onbegrip. Uiteindelijk bleef er voor de provinciemedewerkers niets over dan in november 2007 een negatief ambtelijk advies uit te brengen, In het negatieve advies staat onder meer dat de provincie 54 tot 100 miljoen euro zou kunnen verliezen op de aanleg van het meer. Ook stelden de ambtenaren dat er tussen de betrokken marktpartijen en overheden geen enkel vertrouwen was, en dat de private partijen – in tegenstelling tot de provincie zelf – nauwelijks risico liepen.

Terzijde geschoven

Hooijmaijers vond deze conclusies onaanvaardbaar, blijkt uit vertrouwelijke gespreksverslagen. Het ambtelijk advies werd vervolgens terzijde geschoven en bereikte nooit de leden van de Provinciale Staten in Noord-Holland. Zij stemden in maart 2008 in met een grote rol voor de provincie Noord-Holland in de aanleg van het Wieringerrandmeer.

De statenfracties van SP en D66 zeggen ‘geschokt’ te zijn over het bestaan van een negatief ambtelijk advies.

Bron; De Volkskrant
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Naastepad - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...