KNRM Den Oever redt drie jachten op één dag
Uitgegeven op 09-05-2010 om 07:43  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Soms is het druk, soms is het rustig. De maanden hiervoor waren voor de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij door de lange winterperiode bijzonder rustig. Die tijd is voorbij: donderdag zes mei kan de geschiedenisboeken zelfs in als ‘lekker druk’. ’s Morgens omstreeks twintig over zes piepten de luid loeiende pagers vrijwilligers al wakker. Diezelfde dag was het voor station Den Oever nóg twee keer raak!Aan de weersomstandigheden (NO, 5bft, zonnig) zal het niet hebben gelegen, maar waar wel aan, dat blijft de vraag voor de bemanning van de reddingboot Johanna Margareta. De ‘Timekeeper’, een 12 meter lang jacht met één Franssprekende opvarende blijkt ongeveer drie mijl buiten Den Oever op de Nieuwe Zeug te zijn gelopen. Volgens de schipper al vanaf 23.00 uur de avond voordat de reddingboot arriveerde. Maar, waarom roep je de Kustwacht dan niet aan, en vertel je dat je op een droogte bent gelopen? Wachten op de getijdenwisseling is op het IJsselmeer letterlijk wachten totdat je een ons weegt…
De sluismeester van het Stevinsluizen-complex was het uiteindelijk, die alarm sloeg. De Timekeeper lag toen al dik zeven uur vast. Dat resulteerde in piepende pagers op de nachtkastjes, maar zorgde er wel voor dat het jacht ongeschonden verder kon. De 600 paardenkrachten van de Johanna Margareta trokken het jachtje vlot en zo kon de schipper na dik zeven uur wachten zijn reis vervolgen. Dat er veel geluk voor de Fransman is geweest, kun je wel zeggen. Moet je eens nagaan wat er had kunnen gebeuren als de wind ’s nachts was aangewakkerd en het hele onderschip was opengereten!

Casiopeida
’s Middags om 13.05 zorgde de ‘Casiopeia’ voor de tweede keer die dag voor actie. Bij de tweede Sportboei liep de schipper ,die een Duitse nationaliteit had, op de klippen van de IJsselmeer- bodem. Hij sloeg wel direct alarm en ook hij met zijn vier passagiers konden veilig worden gesteld door de KNRM. Terwijl het jacht haar reis weer vervolgde en de Johanna Margareta aan het diesel bunkeren was, riep de kustwacht de reddingboot via de marifoon aan. “Het zeiljacht ‘Allegia’ maakt water tussen Den Oever en Andijk. Willen jullie daar met spoed hulp bieden?”


Behulpzaam als de KNRM altijd is, werd dit verzoek gehonoreerd. De bergingspomp werd uit het boothuis gegrist en er werd met spoed koers gezet naar het hulpbehoevende jacht. Daar aangekomen werden opstappers overgezet. Een ietwat in paniek geraakte schipper had het lek al bij Den Oever geconstateerd, maar vertrouwde erop dat als hij af en toe wat water hoosde, hij veilig in Enkhuizen kon aankomen.Geschrokken
Toen- tot overmaat van ramp- zijn stuurautomaat het óók begaf, riep hij de Kustwacht aan, die op zijn beurt de reddingboot alarmeerde. De man werd ondertussen door een opstapper gerustgesteld. Het euvel bleek een gebroken waterafvoer, waardoor er af en toe enkele liters water de kajuit in stroomden. Het probleem is door één van de KNRM-vrijwilligers provisorisch met een zeem gedicht en er werd al zeilend koers gezet naar Medemblik. Daar werd de lichtelijk onderkoelde schipper onder begeleiding van de redders in de jachthaven opgevangen en onder de douche gezet, zodat hij wat van de schrik kon bekomen. Hij is later door zijn vrouw opgehaald.

Door: Mike Muller, PR- KNRM station Den Oever, Wieringen!
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jachthaven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...