Vogels kijken in Westfriesland en bezoekje aan eendenkooi t Zand
Uitgegeven op 02-05-2010 om 05:20  |  link  |  bewaar  |  print

TWISK - Bij Waterberging Twisk zijn veel soorten te zien! Landschap Noord-Holland en KNNV Hoorn organiseren op zaterdag 8 mei van 10.00 tot 15.00 uur een vogelkijkdag op een bijzondere plek; bij Waterberging Twisk. Dit jaarlijkse evenement levert steeds veel vogels op. Als het weer een beetje meezit zien we in de loop van de dag soms wel 70 verschillende soorten! Kom langs om dit natuurgebied zelf te beleven, er staan telescopen voor u klaar!


Foto Ger Tik, Kluut.


Rust, openheid en nattigheid zijn kenmerken van Waterberging Twisk. Daardoor is dit gebied erg geschikt voor veel vogelsoorten. De kort begroeide delen rond de waterplas zijn erg in trek bij vogels die we vooral kennen van het boerenland. Grutto’s, tureluurs, scholeksters en kieviten komen er volop voor. Grote kans dat u op deze dag kieviten met pullen rond ziet lopen! Tussen deze bekende soorten zitten ook minder alledaagse verschijningen als kluut, bontbekplevier en kleine plevier te broeden.

In mei is de vogeltrek in volle gang en is het altijd weer spannend op zoek te gaan naar wat er aan “voorbijgangers” aanwezig is. Wie weet dwarrelen er dwergmeeuwen boven het water of lopen er kemphanen. Misschien zorgt een bruine kiekendief voor paniek onder de aanwezige vogels.

Landschap Noord-Holland nodigt u van harte uit om op deze dag langs te komen. Wij staan klaar met telescopen en verrekijkers en vinden het leuk u iets over de natuur te vertellen. Deze vogelkijkdag is ook leuk voor gezinnen. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Route

U rijdt vanaf Lambertschaag in oostelijke richting over de N239 en slaat direct na de waterberging rechtsaf de Noorderweg in. Na enkele honderden meters vindt u aan uw rechterhand het fietspad met parkeerplaats. Parkeer hier uw auto en loop het fietspad af tot u ons ziet staan. Eventueel kunt u ook parkeren aan het einde van de doodlopende weg direct na de grasdrogerij van Lambertschaag. We treffen u graag bij het infobord op het fietspad aan de zuidkant van het terrein.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle excursies vindt u op www.natuurwegwijzer.nl.

De eendenkooi op z’n mooist

Bij ’t Zand ligt een bijzonder natuurgebiedFoto Jan de Rooij.

Eendenkooien zijn plekjes die je niet gemakkelijk kunt bezoeken. Rust is belangrijk en een groot deel van het jaar is de toegang helemaal niet mogelijk. Op zaterdag 8 mei van 13.30-16.00 uur krijgt u de kans een kijkje te nemen in de eendenkooi ’t Zand. Deze bestaat al bijna 400 jaar en is in mei op z’n mooist.

Waarom trekken eenden naar de kooi en hoe zorgt de kooiker dat ze in de vangpijpen terechtkomen? En wat is de rol van het kooikerhondje?

U krijgt in het nieuwe natuurinformatiecentrum een kopje koffie of thee en kunt er een korte film over de historie van de eendenkooi en het werk van de kooiker zien. Daarna wandelt u met onze gids naar de kooiplas en tuurt naar eenden vanuit de vogelhut.

Vroeger verdwenen ze in de pan, nu worden ze voor wetenschappelijke onderzoek geringd en weer losgelaten. Natuurlijk kijken we ook naar andere vogels. Het is volop broedtijd en veel soorten laten zich uitbundig horen. Wie weet horen we de prachtige zang van de tuinfluiter of de zwartkop.

We nemen ook een kijkje bij de graslanden naast de eendenkooi waar veel weidevogels broeden. Een goede kans dat we jonge kieviten te zien krijgen.

Een indrukwekkende excursie waarbij u van harte welkom bent. Verras uw vrienden of kennissen eens met een bezoek!

Aanmelden voor deze excursie kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen € 6,50, Beschermers betalen € 3,50 en kinderen tot 12 jaar € 2,50. Terplekke aanmelden is ook mogelijk, maar om zeker van deelname te zijn raden wij aan vooraf te reserveren. Start: Korte Bosweg 47A, 1756 CA ’t Zand.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

Aan het einde van de vangpijp gingen de eenden vroeger letterlijk en figuurlijk de pijp uit. Tegenwoordig worden de vogels van een ring voorzien en weer losgelaten. Foto Jan de Rooij.


(advertentie)
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
WR 13 van Ok de Haan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...