Dodenherdenking Wieringen 2010
Uitgegeven op 01-05-2010 om 18:02  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Op dinsdag 4 mei worden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht in de Hippolytuskerk. Het is vijfenzestig jaar geleden dat er een einde kwam aan de tweede wereldoorlog. Waarom dan nog herdenken? Het is al zolang geleden. Tijdens de herdenking wordt speciale aandacht besteedt aan de verhalen van Wieringer dwangarbeiders.


(foto Remco Zwart)

Herdenking
Nazi-Duitsland had gedurende de oorlog steeds meer arbeiders nodig, omdat Duitse mannen aan het front moesten vechten. Toen zich vanuit het bezette Nederland niet genoeg vrijwilligers meldden, werden alle mannen tussen de 18 en 35 jaar verplicht om in Duitsland te werken. In het boek Wieringen tijdens de oorlog 1940-1945 staan dagboeken van zes Wieringers die tewerkgesteld werden in Duitsland. De dagboekverhalen zijn voor de herdenking op 4 mei bewerkt en worden deze avond door zes jongens en mannen gespeeld. Dankzij de dagboeken worden we vijfenzestig jaar later ontroerd door de woorden die deze weerloze mensen hebben nagelaten.

Ook wordt het verhaal verteld van een kleindochter, wiens grootvader tijdens de grote razzia in december 1944 opgepakt wordt en nog geen maand voor de bevrijding tijdens zijn tewerkstelling in Duitsland overlijdt. De invloed van deze gebeurtenis ligt nog steeds als een zware deken over het gezin. Uit dit verhaal spreekt het belang van herdenken; om te troosten, te delen, en om erkenning te geven aan allerlei gevoelens zoals boosheid om onrecht, verdriet en onmacht.

Zoals elk jaar worden de namen van alle gesneuvelden genoemd. Burgemeester Marjan van Kampen en de leden van het 4 mei comitť lezen de teksten. De liederen worden gezongen door het Museumkoor en de Kindercantorij van de MichaŽlskerk, o.l.v. Kees Klein. Jan Dekker bespeelt het orgel.

Stille tocht
Na het samenzijn in de kerk volgt een stille tocht naar de begraafplaats Zandburen. Bij het graf van Marten Snoodijk wordt om 20.00 uur de Last Post geblazen door Dirk Bak, gevolgd door twee minuten stilte. Aansluitend wordt het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen. De burgemeester zal samen met twee kinderen een krans leggen, gevolgd door de Wieringer veteranen. Daarna is er voor iedereen gelegenheid tot het leggen van bloemen.
De dodenherdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op de radio door de lokale omroep Zuiderzee.

Programma in Hippolytushoef:
18.40 uur aanvang herdenkingsbijeenkomst in de Hippolytuskerk
19.35 uur stille tocht naar begraafplaats Zandburen
20.00 uur het blazen van de Last Post met aansluitend twee minuten stilte
20.02 uur het zingen van het Wilhelmus en leggen van bloemen
(advertentie)
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kooibos - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...