ONDERZOEK NAAR KANSEN VMBO ONTWIKKELING
Uitgegeven op 16-02-2003 om 13:07  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringerwerf - Een van buiten aangestelde projectleider gaat onderzoeken welke afspraken er mogelijk te maken zijn voor verdergaande ontwikkelingen van het vmbo in de Kop van Noord-Holland. Dat is gedeputeerde H. Schipper gisteren overeengekomen met vertegenwoordigers van vmbo onderwijs in de Noordkop.
In Wieringerwerf hebben directies van Wiringherlant in Wieringerwerf, het Clusius en de RSg in Schagen en het Savo uit Den Helder, allemaal scholen voor voortgezet onderwijs, afgesproken dat er eind april een rapportage moet zijn, die inzicht geeft in alle ontwikkelingen waarmee het vmbo in de Noordkop te maken krijgt. Schipper: ,,Dan denk je niet alleen aan te verwachten aantallen leerlingen, maar ook de toestroom, waar komen ze vandaan, de relatie met de economische ontwikkelingen in de regio, de problematiek van het openbaar vervoer, enz. We willen allemaal daarover eerst een goed beeld hebben. ''
Op dit moment spelen allerhande ontwikkelingen door elkaar. Het Savo wil een dependance neerzetten in Julianadorp, het Clusius wil een dependance in Anna Paulowna, en Wiringherlant overweegt een agrarische afdeling op te zetten, eventueel samen met het Clusius. Sommige ontwikkelingen kunnen scholen zelfstandig doorzetten, voor anderen is medewerking van de overige scholen nodig. Om daarin enige orde te scheppen kunnen scholen een regionaal arrangement overeenkomen, dat wordt aangestuurd door de provincie. Ook het ministerie van onderwijs speelt daarin mee. De provincie Noord-Holland heeft voor de ontwikkelingen in de Noordkop inmiddels een projectleider aangesteld, die met de scholen gaat praten, en alle ontwikkelingen samenbundelt in een rapport, dat de basis moet kunnen zijn voor eventuele verdere besluitvorming. De kwaliteit van het onderwijs en de positie van de leerlingen staan daarbij centraal.
Gedeputeerde Schipper: ,,Ik heb geconstateerd dat de materie heel gevoelig ligt en complexer is dan aanvankelijk verwacht. Maar ik vond het gesprek heel constructief, en we willen allemaal een goed beeld van de situatie voor het vmbo in de Noordkop. Daar hebben we even de tijd voor nodig. Daarna hopen we dat we naar een regionaal arrangement kunnen komen, naar een regionaal aanbod voor het vmbo waarmee je klaar bent voor de toekomt. Daarbij ben ik me overigens heel goed bewust dat scholen ook hun eigen verantwoordelijkheid hebben, en daar ga ik niet aankomen.''
Nog onlangs heeft het gemeentebestuur van Anna Paulowna gesteld, dat concurrentie tussen de scholen funest is voor het onderwijs in de regio. Daarbij werd een pleidooi gehouden voor het totstandkomen van een overeenkomst tussen alle vmbo-scholen, met name door een regionaal arrangement.
Overigens wordt bij de vmbo-scholen in Alkmaar en omgeving op dit moment ook gewerkt aan het opzetten van een regionaal arrangement.

(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Aanvoer Zeewier Wieringen 1928 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...