Experimenten in, en een oproep met betrekking tot de waddenzee
Uitgegeven op 08-01-2010 om 04:46  |  link  |  bewaar  |  print

WADDENREGIO - Kokkelvissers beginnen met experiment oestervisserij in de Waddenzee.En een oproep voor een vergadering over een gezamenlijke organisatie voor het behoud van de visserij met vaste vistuigen op de Waddenzee en de aangrenzende Noordzeekustzone



Na jarenlang wachten is het eindelijk zover. De overheid is met een proef begonnen om beroepsmatige op Japanse oesters te vissen in de Waddenzee. Zodra de vorst gaat liggen, gaan vier Waddengoud gecertificeerde kokkelvissers deze uitheemse oestersoort met de hand vangen en verkopen. Vier jaar lang vissen zij met hightech apparatuur op de schouders, zodat Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Visserij precies kan zien waar ze hebben gevist. Via het experiment moet duidelijk worden welke effecten de professionele oestervisserij heeft op de natuur en of het economisch rendabel is om deze nieuwe visserij te introduceren.

De vissers werken samen met Meromar Seafoods uit Harlingen. Dit bedrijf heeft de vissers geholpen een bedrijfsplan te schrijven, zodat zij aan het experiment mogen deelnemen. “Tegelijkertijd biedt Meromar ons afzetmogelijkheden voor onze oesters“, aldus visser Rienk Nadema uit Witmarsum. Vervolgens verpakt Meromar Seafoods de oesters en verhandelt ze. “De oesters krijgen het keurmerk Waddengoud. Hiervoor zijn onlangs richtlijnen voor visserij en verwerking opgesteld. Dit betekent voor de consument herkomst- en duurzaamheidgarantie. Met creëren van afzet voor dit nieuwe waddenproduct hopen wij een positieve bijdrage te leveren aan het experiment”, vertelt André Seinen, directeur Meromar Seafoods.

De exotische Japanse oester is in de jaren zestig uitgezet in de Oosterschelde nadat de platte oester door een ziekte zwaar te lijden had. De Aziatische variant rukte snel op via de Noordzee naar de Waddenzee. De Japanse oester heeft geen natuurlijke vijanden, doordat vogels de schelpen niet open kunnen krijgen. Het gevolg is een heuse plaag. Nu introduceert de mens voorzichtig een nieuwe natuurlijke vijand: de mens zelf. Dit om het natuurlijk evenwicht weer terug te brengen. Slaagt het experiment dan is het eens te meer duidelijk dat oestervisserij op het wad geen schadelijke effecten met zich mee brengt. Dit betekent een nieuw economische impuls voor de regio.

Oproep
Voor een vergadering over een gezamenlijke organisatie voor het behoud van de visserij met vaste vistuigen op de Waddenzee en de aangrenzende Noordzeekustzone

Aan de vissers met vaste vistuigen op de Waddenzee en aangrenzende Noordzeekustzone

-Vissers met (schiet) fuiken op vaste visvakken
-Vissers met vaste kameropstellingen
-Vissers op de vrije gronden met staand want, schietfuiken, kubben, zegen, ankerkuil, vaste kuil, hoekwant/beuglijnen, …


De vergadering zal worden gehouden op:

Vrijdagmiddag 22 januari 2009 om 14.00 uur
In het dorpshuis van Wijnaldum
S Schaafstrapaed 1
8857 BT WIJNALDUM
Telefoonnummer van het dorpshuis: 0517-591070


De vergadering wordt georganiseerd in overleg met het Productschap Vis, de Nederlandse Vissersbond, PO Wieringen en de verschillende lokale vissersverenigingen. Alle vaste vistuigvissers van de Waddenzee en aangrenzende Noordzeekustzone zijn uitgenodigd.

Het doel van de vergadering is het oprichten van één gezamenlijke organisatie voor de visserij met vaste vistuigen in de Waddenregio. Voor het voortbestaan van deze traditionele visserij is samenwerking binnen één regionale organisatie van groot belang. Bijvoorbeeld voor het behoud van de visvakken bij sluizen en spuikommen en voor de visserij met hoekwant, kubben en (schiet)fuiken is een regionaal aalbeheerplan nodig. Zo’n plan voor het hele Waddengebied kan alleen door een regiobrede organisatie worden opgesteld en uitgevoerd. Ook voor de visserij op de droogvallende platen en op het Noordzeestrand is er een continue dreiging van afsluitingen, beperkingen en verboden. Voor het behoud van de visrechten op droog is daarom een stevige organisatie nodig.

Vissers kunnen zich voor deze vergadering aanmelden door een email te sturen naar “vaste vistuig visserij Waddenzee”: vvv.waddenzee@gmail.com . De agenda en eventuele stukken zullen u dan tenminste 1 week van tevoren worden toegestuurd.
TOELICHTING

Waarom één organisatie voor vaste vistuigvisserij in de hele Waddenregio?

Eén gezamenlijke organisatie die zich actief bezig houdt met alle zaken aangaande de visserij met vaste vistuigen in de Waddenregio is van groot belang. Het toekomstperspectief van deze visserij staat op het spel doordat er vanuit verschillende beleidsvelden steeds nieuwe beperkingen worden opgelegd.

De meest acute dreiging is het landelijke aalbeheerplan. Het gebruik van fuiken, schietfuiken, kubben en hoekwant is verboden in de maanden september, oktober en november. Ook worden er visserijvrije zones bij de zoet-zoutovergangen voorbereid. De enige mogelijkheid om hieronder uit te komen is het opstellen van een decentraal aalbeheerplan voor de Waddenregio. De uitvoering, controle en handhaving zullen we zelf regionaal moeten regelen. Daarvoor één regionale organisatie nodig.

Ook voor de procedures tegen de jaarlijks terugkerende uitbreiding van verboden gebieden is één gebiedsdekkende belangenorganisatie nodig. De zogenoemde artikel 20 gebieden vormen een sluipende bedreiging voor de visserij met vaste vistuigen op de vrije gronden. Het Productschap Vis voert namens de vissers de jaarlijks terugkerende procedures voor bezwaar en beroep. Op dit moment kan het Productschap alleen optreden namens vissers waarvan een individuele machtiging is ontvangen. Het organiseren daarvan kost tijd en energie die beter aan de belangenbehartiging zelf kan worden besteed. Daarom heeft ook het Productschap behoefte aan één organisatie van vaste vistuigvissers in de Waddenregio. Hetzelfde geldt voor het aanstaande Natura 2000 beheerplan waarin een groot deel van het ‘bestaand gebruik’ van de Waddenzee en de Noordzeekustzone zal worden geregeld.

Vissers met vaste vistuigen die niet lid zijn van een bestaande vissersvereniging en/of producentenorganisatie kunnen direct lid worden van de nieuw op te richten organisatie. De meeste vissers zijn echter al lid van een (lokale) vissersvereniging of producentenorganisatie. Binnen deze organisaties vormt de visserij met vaste vistuigen een minderheid en het is lastig om vanuit de verschillende organisaties de belangen van de visserij met vaste vistuigen goed te behartigen. Het doel is dat vissers die zich aansluiten bij de nieuwe organisatie lid kunnen blijven van hun (lokale) vereniging zonder dat zij alles dubbel moeten betalen. Hoe dit precies zal worden vormgegeven is nog onderwerp van overleg. De nieuwe organisatie zal daarnaast op veel dossiers gaan samenwerken met (de organisaties van) vaste vistuigvissers aan de zoete kant van de dijk, sleepnetvissers in de spuikommen en vaste vistuigvissers in de andere regio’s.

We nodigen u van harte uit om op 22 januari mee te denken over de vormgeving van deze nieuwe organisatie. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar “vaste vistuig visserij Waddenzee”: vvv.waddenzee@gmail.com .
(advertentie)
Actueel...
25-04-2024 De bibliotheek maakt je wereld groter
25-04-2024 Overleden de heer en mevrouw Numeijer
25-04-2024 Turnsters GV-Wieringen presteren uitstekend tijdens finaleweekend
25-04-2024 Kerknieuws
25-04-2024 Nieuwbouwplannen schoollocaties Hippolytushoef vertraagd
25-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
25-04-2024 Onafhankelijk Hollands Kroon steekt handen uit de mouwen
24-04-2024 Auto rijdt het Ulkediep naar binnen
24-04-2024 Koningsdag 2024
24-04-2024 Pieter Scheltus na stratenmaker nu campingeigenaar
24-04-2024 Resultaten Inwonerspeiling gemeente Hollands Kroon bekend
24-04-2024 Uitslagen sjoelen DAS Raak
24-04-2024 Een inspiratie dag voor vrouwen én mannen op zaterdag 11 mei 2024
24-04-2024 Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Still Be Loved
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 Veteranencafé
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
22-04-2024 Wel of geen weightgainers voor een gezonde levensstijl
22-04-2024 Asieldier van deze week konijn Ginny
22-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
(advertentie)
Occasions