Willem Nijholt en Philip Freriks bij KopGroep Bibliotheken
Uitgegeven op 24-10-2009 om 20:43  |  link  |  bewaar  |  print

NOORDKOP - Zondagmiddag 8 november vindt er een bijzonder optreden plaats bij KopGroep Bibliotheken. Theaterlegende Willem Nijholt gaat na jaren afwezigheid op het toneel eenmalig weer de planken op.

Als eerbetoon aan Hella Haasse vertolkt hij Oeroeg, het boek dat dit jaar centraal staat tijdens Nederland Leest. De roman werd tot solovoorstelling bewerkt door Yvonne Keuls. De voorstelling is op de slotmiddag van Nederland Leest te zien in Koninklijk Theater Carré. Daarvoor speelt Nijholt slechts een viertal try-outs, waaronder bij KopGroep Bibliotheken. Een uniek optreden dus.Willem Nijholt geniet grote bekendheid als acteur op televisie, het toneel en in musicals. Tegenwoordig zet hij zich als docent in voor een nieuwe generatie acteurs op de academie in Nijmegen die zijn naam draagt. Nijholt werd geboren Nederlands-Indië en kwam als kind in een Jappenkamp terecht. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Nederland. In zijn jeugd kreeg hij Oeroeg cadeau, maar hij was toen niet geïnteresseerd in Indië. De pijn was nog te vers. Jaren later kwam het boek alsnog onder zijn aandacht en raakte hij diep onder de indruk van het verhaal.

De voorstelling Oeroeg wordt voor de pauze gespeeld. Na de pauze gaat nieuwslezer Philip Freriks, als ambassadeur van Nederland Leest, in gesprek met de schrijfster Nicolette Smabers. Zij is auteur van verschillende boeken voor volwassenen en kinderen. Haar thematiek sluit bijzonder goed aan bij de thema’s van Nederland Leest 2009. Haar nieuwste boek ‘De man van gas en licht’ gaat over de cultuurverschillen tussen ‘blanke en bruine Nederlanders’ in Indonesië. Het is de bedoeling dat er 8 november ook een discussie tot stand komt met het publiek.

Voorstelling Willem Nijholt en discussie Philip Freriks met Nicolette Smabers op zondagmiddag 8 november in de centrale bibliotheek van Den Helder, Bernhardplein 76. Aanvang 15.00 uur. Toegangskaarten verkrijgbaar in de bibliotheek € 10,- voor leden van de bibliotheek en € 12.50 voor niet-leden. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveren is noodzakelijk. Telefonisch (0223) 623434 of denhelder@kopgroepbibliotheken.nl
(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Eendenschuur op de Haukes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...