Open dag jeugdtheater in Vikingschip
Uitgegeven op 11-10-2009 om 06:08  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Op zaterdag 17 oktober beginnen de theatercursussen voor kinderen en jongeren weer in het Vikingschip te Den Oever met een open les, zodat kinderen en jongeren vrijblijvend kennis kunnen maken met de verschillende cursussen theater en theatersport.

In de cursus voor kinderen van 6 t/m 10 jaar, bestaande uit 16 lessen is spelen leren; en leren een spel! Loopt een kind over van zelfvertrouwen, en staat het graag in de belangstelling, of is het juist heel verlegen? In beide gevallen is deze cursus heel geschikt. De groep wordt begeleid door Jolanda van Hamersveld, die al jaren cursussen verzorgt voor Stichting Kunst en Cultuur Vikingschip.

Door middel van verschillende spelvormen wordt gewerkt aan expressie door middel van houding, beweging, en mimiek; maar ook aan concentratie en stil zijn. Aandacht en respect voor elkaar leren hebben is ook zeer belangrijk; door kleine en aangepaste vormen van improvisatie leren de kinderen op elkaar te letten en samen te werken. Voor de ontspanning wordt gebruik gemaakt van verschillende (kinder-)yogaoefeningen. Vaak wordt er in de schoolvakanties aan decorstukken gewerkt door kinderen die dat willen en daarvoor gelegenheid hebben.

In de loop van de cursus wordt samen met de kinderen een thema voor de eindpresentatie bedacht. Met veel of weinig tekst, geïmproviseerd of met een script? Dat is afhankelijk van wat er ontstaat, of wat de mogelijkheden zijn in de betreffende groep. In ieder geval zijn er muziek, licht, geluid en zelfgemaakte decorstukken; soms beeldprojecties; in de theaterzaal van het Vikingschip wordt alle techniek uit de kast gehaald om er een prachtig schouwspel van te maken, gratis toegankelijk voor iedereen die maar wil komen kijken. De lessen zijn op zaterdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur. De open les op 17 oktober, vrij toegankelijk voor alle belangstellende deelnemers, biedt een leuke gelegenheid om het eens te proberen!

Voor de jongeren van 10 jaar en ouder staat er weer theatersport op het programma. Theatersport is een vorm van improvisatietheater. Improvisatie is populair: op televisie, in programma’s zoals de Lama’s en sinds kort de Badgasten, waarbij cabaretiers elkaar uitdagen in verschillende facetten van deze sport. De oorspronkelijke bedoeling van theatersport is oefeningen doen vanuit de principes: spontaniteit, positiviteit, spelplezier, samenwerking en hulpvaardigheid. Op deze manier ontstaat een manier van theater maken waarbij de spelers enorm veel plezier beleven en zich toch ontwikkelen in hun spel. Jongeren leren vooral rekening houden met elkaar, elkaar helpen en respecteren; maar vooral: samen lol hebben.

De lessen zullen worden verzorgd door Jan Dekker, enthousiast theatersporter bij theatersportvereniging Expreszo uit Hoorn. Als muzikant en entertainer hoopt hij iets extra’s toe te kunnen voegen aan de lessen. De cursus bestaat uit 16 lessen; met aan het eind een presentatie waarbij de leerlingen onderverdeeld worden in teams die voor publiek elkaar uitdagen. Bij deze eindpresentatie worden ze begeleid door de docent, die er echt een feestje van weet te maken, met uiteraard ondersteunende muziek! De eindpresentaties zijn in de theaterzaal van het Vikingschip en altijd gratis toegankelijk voor een onbeperkt aantal belangstellenden; hoe meer publiek hoe leuker!
De lessen voor deze groep zijn op zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur. De cursus start ook op 17 oktober met een open les, vrij toegankelijk voor alle belangstellenden.

Voor informatie kan men bellen met Marjan Smit 0227-593630 of kijk op www.vikingschip.nl op de pagina van de stichting.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Afsluitdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...