Restaurant 99 in finale kookwedstrijd
Uitgegeven op 03-10-2009 om 13:40  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Friesland College gehuld in culinaire sferen van de Waddenregio
Noord-Holland goed vertegenwoordigd in National Gastronomy Award Waddensea.
Op vrijdag 9 oktober aanstaande vindt de Waddengoud Culinair plaats in het Friesland College in Leeuwarden. In restaurant Amuse van de middelbare hotelschool mag iedereen van 11.30 tot 13.30 uur proeven van al het lekkers wat het Waddengebied op culinair gebied te bieden heeft. Ook strijden acht topkoks, waarvan vijf uit Noord-Holland, in de National Gastronomy Award Waddensea om de titel ĎWaddenkok van 2009í. Tevens komt de finale van de Waddengoud receptenwedstrijd hier ook tot een ontknoping. Entree is gratis.

National Gastronomy Award Waddensea
Chef-kok Steven Klein Nijenhuis van Herberg in de Valk uit Middelstum (Groningen) verdedigt zijn titel die hij in 2005 heeft behaald in de National Gastronomy Award Waddensea. De concurrentie is niet mals met restaurant 99 uit Hippolytushoef en vier restaurants van Texel: Brasserie Rebecca (De Waal), Grand Hotel Opduin (De Koog), Restaurant Noordzee (De Koog) en Eilandkeuken Vincent (Den Burg). Verder doen nog twee restaurants uit Friesland mee, waarvan ťťn van Ameland.

Een vakjury gaat de gerechten beoordelen op smaak, presentatie, gebruik van regionale en duurzame ingrediŽnten. De jury bestaat uit: Fred Dijsselbloem (voorzitter Euro-Toques en voorzitter van de jury), Guido Panjer (winnaar Gouden Koksmuts 2008) en Bert van Manen (chef-kok van het Kurhaus in Scheveningen en voormalig chef Ďd equipe van het Koksgilde Nationaal Team).

Culinaire markt en proeverij
Vijf restaurants aangesloten bij Frysl‚n Culinair en leerlingkoks van het Friesland College maken voor het publiek allerlei gerechten met echte waddeningrediŽnten. Bezoekers mogen hiervan proeven. Bovendien presenteren de wedstrijdkoks hier hun gerechten en laten deze proeven.

Receptenwedstrijd
Friesland College koks maken voor de finale van de Waddengoud receptenwedstrijd van de drie genomineerde recepten gerechten. Genomineerden mogen meehelpen. De jury voor deze wedstrijd bestaat uit de Friese tv-kok en voorzitter van de jury Reitse Spanninga, directeur van de Waddenvereniging Hidde van Kersen en docent keuken van het Friesland College Robbert Kiffers.

Waddengoudprijs
Tot slot krijgt het restaurant die het meest gebruik maakt van regionale en duurzame ingrediŽnten een aparte prijs: de Waddengoudprijs. Om de winnaar te bepalen gaan Hans Revier van de Waddenvereniging en tevens lector Mariene Wetlands Studies aan Stenden Hogeschool en de Hanzehogeschool, en Henk Pilat van Stichting Waddengroep via de inkoopbonnen kijken naar de herkomst en of de ingrediŽnten duurzaam zijn.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Succes 1 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...