Kunstcafé op de korte Afsluitdijk, plus beelden uit het verleden
Uitgegeven op 26-08-2009 om 05:03  |  link  |  bewaar  |  print

VAN EWIJKSLUIS - Naar aanleiding van het artikel over de rommelmarkt bij het voormalig Hotel Amstelmeer, ontving de redactie een aantal mooie oude foto's van Loes Ansink Molenaar en een artikel geschreven door Marion Lont over de plannen die er met dit monumentale pand zijn.


Het hotel in 1970, de ouders van Loes, Piet en Rie Molenaar, hebben de zaak van 1970 tot 1980 gedreven.

Het pand ziet er nu niet uit, maar daar komt verandering in.


Een mooi biljart.

Sfeervolle bar.

De pomp in 1975.
door Marion Lont, bron NHD
DEN HELDER - Nu werkt en doceert Lydia de Loos nog in haar atelier Nova Zembla aan de Willem Barendszstraat 159 in Den Helder. Met de aankoop van het voormalige hotel en pompstation Amstelmeer op de Korte Afsluitdijk aan de N99 bij Van Ewijcksluis hangt een verhuizing in de lucht.

Het pand in de bouwstijl van de Amsterdamse school zal zowel van binnen als van buiten geheel in oude glorie worden hersteld.

'Troostlozer dan dit kan niet', staat op Google Earth als vermelding bij het pand, geven Lydia de Loos en haar man aan. De bloemetjes zijn reeds buiten gezet. Dat doet al vrolijker aan. Het wachten is op groen licht van de gemeente Anna Paulowna en de provincie. Lydia: ,,De gemeente staat positief tegenover de plannen. Iedereen die er langs rijdt vindt het zonde dat het pand is verloederd.'' Het gebouw op de dijk deed dienst als hotel, benzinestation en bood na een periode van leegstand onderkomen aan buitenlandse werknemers.

Voor het Helderse stel is het een uitdaging die past bij het bedrijf dat veel workshops geeft en een kunstuitleen heeft: ,,Ons plan is om er kleinschalige horeca, een kunstcafé, van te maken. Met koffie en zelfgemaakt broodjes en taarten.'' De eerste appeltaart heeft zij net voor het interview gebakken. In het sfeervol ingerichte atelier tussen talloze schilderijen van haar hand en vele schildersezels voor cursisten of vrijgezellen die een avondje komen schilderen, doen Lydia en haar rechterhand Mart, hun verhaal.

Want dit project waar zij zijn ingestapt is geheel van hun samen. Zo zullen zij voortaan ook onder Lydia en Mart Art naar buiten treden. ,,We zitten nu anderhalf jaar in Den Helder en daarvoor was ik al actief in de boerderij aan de Belkmerweg in Sint Maartenszee. Mart helpt met de inrichting van exposities, de atelier en workshopruimte, de inkoop van materialen en hij is zakelijker dan ik.''

Bij de restauratie van het pand aan de rand van het Amstelmeer, met uitzicht over het water richting Wieringen, zal de inbreng van haar echtgenoot groot zijn.

Parel

Mart: ,,Het moet de parel van de Polder worden. Ik ga alles in eigen beheer verbouwen. De bedoeling is om het tot in detail in originele staat terug te brengen. Mooi strak.'' Zij zijn op zoek naar foto's van vroeger van het pand uit 1937. De strooptocht naar meubels en decoraties uit die tijd is al begonnen.

Het is een grote stap, een gewaagde stap ook, geeft Lydia aan. ,,Maar het kwam op ons pad en we vonden het een hele gave plek. Een droomplek. Ik vind ook niet dat ik afscheid neem van Den Helder, van de plek waar ik opgegroeid ben. De vuurtoren is mijn visitekaartje. Mijn hart en mijn roots liggen er. Maar op de nieuwe plek hebben we meer mogelijkheden. En we hebben geen parkeerprobleem meer.''


Pompstation.

De typische "bootvorm" van het hotel.

Bar met biljart.

Toen nog een klinkerweg.

Rug van een oude ansichtkaart.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Te koop Renault Modus bouwjaar 2008
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Gert Huls in de Aurora Bar - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...