Garnalen naar opvangprijs
Uitgegeven op 18-10-2008 om 10:38  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER – De hele garnalenvloot is zondagnacht zonder restricties naar zee gegaan. De poging van de aanvoerders om de prijs op te vijzelen is niet gelukt. De teleurstelling is groot. De garnalen zakken naar het opvangniveau van 1,57 euro of draaien misschien wel door.


Wieringer garnalenvissers hebben maar liefst drie weken voor de kant gelegen, vissers uit Harlingen en Lauwersoog twee weken. Een handvol kotters in de noord viste door, net zoals de garnalenvloot in de zuid en een enkele vlagkotter. Tot grote frustratie van de overgrote meerderheid die bleef liggen om de prijs voor iedereen en op langere termijn in de lift te krijgen. In de zuid konden weekvangsten tot zelfs 11 ton gerealiseerd worden. Deense en het gros van de Duitse vissers bleven ook vissen, deels met een vangstbeperking (nog steeds, deze week maximaal drie ton).
De garnalenmarkt zit muurvast, wij gaan naar 1,60 tot maximaal 2,10 euro voor de grote garnalen´´, zegt directielid Willem Smit van garnalengigant Heiploeg. Vorige week vrijdagmorgen werden er in Zoutkamp zelfs nog garnalen ingevroren. Ondanks de ´staking´ in Nederland werd er meer aangeboden dan de versmarkt aankon. Smit: ,,Wij hebben de afgelopen weken wekelijks 300 ton uit Denemarken en Duitsland aangeboden gekregen. We hebben grote voorraden, de verkoop is niet geweldig, het ziet er echt niet goed uit. Het is crisis op de markt.´´
In Den Oever heeft de PO-Wieringen vorige week vrijwel dagelijks met haar vissers vergaderd: over aanvoer, prijzen en een lidmaatschap van de Transnationale Garnalen-PO. De teleurstelling van Wieringen is met name dat de afgelopen weken er vissers waren die onbeheerst doorvisten en de conclusie werd getrokken dat het zo geen zin heeft om plannen te maken.
De Wieringers zijn huiverig om onder druk te tekenen voor de zogeheten TPO zonder gedegen kennis van de statuten en voorwaarden. Harlingen en Lauwersoog hadden dat als voorwaarde gesteld om afspraken te kunnen maken. ,,Maar we zijn er wel van overtuigd dat we naar een gezamenlijke structuur moeten en de getoonde verbondenheid vorm moeten geven om MSC-garnalen te kunnen leveren´´, zegt zaakvoerder Ab Post van de PO-Wieringen. Een iets hoger bod (namelijk 2,25 tot 2,75 euro tegenover de eerdere 2,00 tot 2,50 euro) van grootafnemer Klaas Puul met een vangstbeperking van maximaal 3 ton per schip werd begin vorige week afgewezen en ging dus van tafel. Vrijdag gingen de weinige ´klokgarnalen´ onder de twee euro.
Puul gebruikt dezelfde woorden als concollega Smit om de situatie om de garnalenmarkt aan te geven, en heeft zijn contractvissers eind vorige week ook aangegeven niet verder te kunnen gaan dan 1,60 tot 2,10 euro. In de voorraad is de afgelopen weken geen bres geslagen, ondanks de grote vloot die voor de kant lag. Puul kreeg wekelijks nog 200 ton binnen uit de zuid en Duitsland (van ondermeer De Rousant).
Dinsdag hoorde Puul al van aanvoeren van 6 ton garnalen in anderhalf etmaal, hij is bang dat er deze week minimaal 1,5 miljoen kilo wordt aangevoerd en dat daar niet allemaal kopers voor te vinden zullen zijn. ,,De enige oplossing die ik ken, en dat is een heel vervelende: het gros tot eind november voor de kant, met alleen een paar honderd ton voor de vershandel. Anders gaat de boel voor een paar jaar naar de kloten´´, aldus Puul.

TPO

Afgelopen dinsdag belegde de TPO een spoedvergadering in Duitsland, en voorzitter Johan Nooitgedagt deed afgelopen weekend nog in het Weekjournaal van de Vissersbond een oproep aan ´andere Nederlandse PO´s (Wieringen) met garnalenbelangen´ zich voor 14 oktober aan te melden als lid. ,,Alleen op die manier kan op constructieve wijze worden samengewerkt aan verbetering van de prijsvorming en met toestemming van de mededingingsautoriteiten.´´
Vast staat dat er sowieso teveel aangevoerd wordt voor de markt. Ook de financiële wereldcrisis speelt hierin volgens Nooitgedagt een rol. ,,Voorraden moeten wel gefinancierd worden. Daar moet niet te licht over gedacht worden. Ik hoop het niet, maar er komt zo een moment dat garnalen helemaal niet meer worden afgenomen. Wij zullen dus moeten vissen met verstand. Ik kan en mag dat echter niet proberen af te dwingen´´, aldus Nooitgedagt. De Vissersbond heeft afgelopen weekend haar leden voorlopig het advies gegeven maximaal twee etmaal per week te gaan vissen.
Na berichten uit Wieringen en vervolgens ook Harlingen vorige week dat de TPO-vergadering niet afgewacht zou worden, liet voorzitter Tjeerd Dussel van Hulp in Nood weten dat er vanaf maandag 13 oktober ook vanuit Lauwersoog weer volop gevist gaat worden. ,,Het is jammer om te constateren dat onze eensgezindheid op deze manier om zeep wordt geholpen zonder ogenschijnlijke winst. Een ervaring rijker, maar een illusie armer´´, meldt Tjeerd Dussel, die constateert dat ´we´ op de korte termijn tot de opvangprijs zullen worden veroordeeld en dus uiteindelijk met z´n allen voor de kant zullen verdagen.
,,Het wordt dus: allemaal gas geven´´, zegt een teleurgestelde Johan Rispens (ZK 18), bestuurslid van de vissersvereniging HIN. Niet zonder emotie vervolgt de Zoutkamper schipper: ,,Laat het ook maar in de soep lopen, zo hangt de vlag er hier op de haven van Lauwersoog nu bij. Er zal van hogerhand ingegrepen moeten worden, wij kunnen het duidelijk niet zelf.´´
Ondanks het pessimistische persepectief voor de prijsvorming wil voorzitter Dussel wel kwijt dat in zijn beleving de afgelopen weken een aantal winstpunten is behaald. Hij doelt daarbij op een herstelde verhouding met de collega´s in Wieringen, de verbondenheid met ´tig´ Duitsers net over de grens, de in gang gezette gesprekken over krakers in Duitsland en Denemarken en de solidariteit van niet-leden die ook voor de kant bleven.

Bron; Visserijnieuws, met dank aan Nils Luijt.

(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Actueel...
03-04-2020 Kermisexploitanten maken zware tijden door
02-04-2020 Waddenfonds steunt project ‘Donkerte van het Waddengebied’ met 1,5 miljoen euro
02-04-2020 Verhuizing bewoners Noorderlicht pas na coronacrisis
02-04-2020 Bedrijven willen belangeloos ondersteunen tijdens coronacrisis
02-04-2020 Helpt elkander en blijf gezond, Wieringernieuws draagt ook zijn steentje bij
02-04-2020 Principe afspraak tussen Digitale Stad en Kabeltex
02-04-2020 Verhoog de productiviteit in je kantoorruimte met deze 5 tips!
02-04-2020 Koning-Hoeve verbijsterd over Brabantse aankoop Noord-Hollandse stikstofruimte
02-04-2020 Kerknieuws
02-04-2020 Iedereen blijft in ieder geval nog vier weken thuis, je hoeft je niet te vervelen
02-04-2020 Foto van het weekend
02-04-2020 Afgelaste evenementen
01-04-2020 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
01-04-2020 De Kasteleen gaat online met De Andere Quiz
01-04-2020 Hollands Kroon voert tijdelijk 'coronalogo'
01-04-2020 Sterke stijging nieuwe krantenabonnees
01-04-2020 Corona. Wat nu?
01-04-2020 Schepen voorlopig niet naar het zout
01-04-2020 Ontheffing nodig voor landbouwvoertuigen hoger dan 4 meter
01-04-2020 Axxicom, corona en de bescherming van thuiszorgmedewerkers en hun cliënten
31-03-2020 Project Wieringerhoek ter inzage
31-03-2020 De Smulhoek
31-03-2020 Clementie bij invordering aanslag gemeentelijke belastingen
31-03-2020 Grenzen Hippolytushoef en Den Oever op papier gewijzigd
31-03-2020 Fietspad Terpweg westzijde verdwijnt
31-03-2020 Winterbediening bruggen en sluizen verlengd
31-03-2020 De kledingbakken gaan weer open!
31-03-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
31-03-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
31-03-2020 Thuiswerk-app Zoom populair
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Herman Hollander - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...