Gerbrand Bakker in bibliotheek Wieringen tijdens Boekenweek
Uitgegeven op 10-03-2007 om 20:15  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op woensdag 14 maart verzorgt Gerbrand Bakker, schrijver van het boek ‘Boven is het stil’, op uitnodiging van bibliotheek Wieringen een lezing in Café de Harmonie. Hij is hiermee de speciale gast tijdens de Boekenweek.

'Ik heb vader naar boven gedaan.' Zo begint Boven is het stil, het romandebuut van Gerbrand Bakker. In al zijn eenvoud is dit een geweldige openingszin. Het is geen gekunstelde zin, Bakker probeert geen indruk te maken, zet geen borst op. De eenvoudige, bijna kale, heldere stijl van het boek is de grote kracht van dit goede debuut. Boven is het stil vertelt het verhaal van Helmer, een 55-jarige Noord-Hollandse boerenzoon. Op een dag besluit hij dat het 'anders' moet. Hij verhuist zijn oude, opgebrande vader naar een slaapkamer boven en neemt zelf de slaapkamer van zijn vader - moeder is al jaren dood - beneden in gebruik. De boerderij is nu van hem.

Deze verwisseling moet een andere verwisseling ongedaan maken. Helmer heeft een tweelingbroer gehad, Henk, met wie hij onafscheidelijk was verbonden. Hij is 35 jaar eerder op negentienjarige leeftijd bij een ongeluk, veroorzaakt door vriendin Riet, verdronken. Henk was de lieveling van zijn vader en was voorbestemd de boerderij over te nemen... Gerbrand Bakker werd op 28 april 1962 geboren in Wieringerwaard. Na het VWO studeerde hij cultureel werk aan de Agogische Academie in Leeuwarden en Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Al tijdens zijn studie schreef Gerbrand kinderboeken, o.a Perenbomen bloeien wit. In 2003 was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Gerbrand begon aan een avondopleiding tot hovenier. Naast zijn opleiding was Gerbrand druk bezig met zijn eerste volwassen roman Boven is het stil, verschenen in maart 2006. Twee maanden later werd hem het Gouden Ezelsoor uitgereikt voor het best verkopende debuut. Tevens ontving hij de Debutantenprijs, is hij genomineerd voor de AKO literatuurprijs, de Anton Wachter prijs en is het boek verkozen tot Uitgelezen Keuze 2007 door Selexys boekverkopers. Tevens staat het boek op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2007 en is het uitgeroepen tot boek met Het Mooiste Boekomslag.

De lezing wordt gehouden in de Harmonie, Kerkplein 1, 1777 CD Hippolytushoef en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 4,00 in de voorverkoop en € 5,00 aan de zaal. Reserveren wordt aanbevolen. Dit kan tijdens de openingsuren van de bibliotheek,
per e-mail: info@bibliotheekwieringen.nl en telefonisch via 0227 593141.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Luchtfoto - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...