Veel belangstelling voor marathon over de 75-jarige Afsluitdijk
Uitgegeven op 10-03-2007 om 20:12  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - In verband met het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk wordt op zaterdag 28 april een marathon georganiseerd. Een unieke loop met de start voor het gemeentehuis in Hippolytushoef en finish voor het gemeentehuis van Witmarsum. Veel belangstellenden uit alle delen van het land en ook uit het buitenland hebben zich al aangemeld.

Deze hardloopwedstrijd is een van de vele festiviteiten rondom het jubileum van de Afsluitdijk. Bij de organiserende Sportvereniging Friesland uit Sint Jacobiparochie ontstond het idee om een wedstrijd over 30 kilometer van Den Oever naar Zurich te houden. Maar waarnemend burgemeester mevrouw van Kampen van de gemeente Wieringen en burgemeester Piersma van de gemeente Wûnseradiel, waar Witmarsum onder valt, bedachten een ander plan. Zij wilden dit evenement een uniek karakter meegeven door de gemeentehuizen van beide “buurgemeenten” met elkaar te verbinden door de start en de finish daar te laten plaatsvinden. De officiële afstand is hierdoor ook gewijzigd. Niet de afstand van 42,2 kilometer die bij een marathon hoort, maar 44,4 kilometer die beide gemeentehuizen van elkaar scheidt wordt afgelegd. De meting van de route is door Jan Kooistra van de SVFriesland verricht met de Jounes Counter, een door de internationale atletiekwereld erkende meetmethode. Naast deze afstand kan er op ook op kortere afstanden worden gestart waarbij de finish steeds in Witmarsum is. Zo kan er gestart worden bij het Monument voor 32,1 kilometer, vanaf Breezanddijk voor 23,4 kilometer en vanaf Kornwerderzand voor 12,4 kilometer. Verder kan de lange afstand als estafetteloop door 4 personen worden gelopen met als wisselpunt de andere startpunten. Om elf uur lost waarnemend burgemeester van Kampen het startschot. Vanaf het gemeentehuis wordt gelopen via de Elft, de Oosterkruisweg en de Havenweg naar de Afsluitdijk richting finish in Witmarsum.

Rijkswaterstaat geeft medewerking door het dichthouden van de bruggen bij Den Oever en Kornwerderzand. De Atletiekvereniging Wieringermeer verzorgt onderweg de nodige verzorgingsposten. Diverse vrijwilligers aan zowel de kant van Noord-Holland als aan Friese zijde worden ingezet om alles in goede banen te leiden. Het Rode Kruis afdeling Harlingen verleent medewerking met drie teams. Waddentours Harlingen zal de lopers van Witmarsum ’s morgens naar Hippolytushoef brengen.

De belangstelling voor deze unieke loop is nu al groot. Uit alle delen van Nederland en ook uit het buitenland schrijven deelnemers zich in. De landelijke pers besteedt aandacht aan dit sportieve evenement en ook de televisie zal verslag doen.Ook op de internationale ultra marathonkalender staat deze loop vermeld.

Inschrijving kan via de website van de SVFriesland en op de dag zelf vanaf 9 uur bij Café de Harmonie in Hippolytushoef. Op de site worden details en de actuele situatie gegeven van dit grootse loopevenement.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...