Onverwachte Nederlands Biljartkampioen Libre Topklasse bij Steeds Beter
Uitgegeven op 08-03-2007 om 09:54  |  link  |  bewaar  |  print

“Steeds Beter, het kan niet beter”, zo sprak Nationaal arbiter en tevens bondsbestuurslid W. Bouwman na afloop van het volgens hem uitmuntend georganiseerde toernooi om het Nederlands Kampioenschap libre klein Topklasse, toen hij voorafgaand aan de spelershuldiging een tweetal (oud) Wieringers in het zonnetje zette.

Huidig voorzitter en medejubilaris/lid van het eerste uur, Martien Oden (71), werd door hem verrast met een officiële KNBB oorkonde voor 50 jaar lidmaatschap van de KNBB en daarnaast verzekerde hij de onverwacht vanuit zijn huidige woonplaats Heerhugowaard opgedoken oud Wieringer bakker en medeoprichter van het eerste uur, Joop Blank (78), dat ook aan hem in de nabije toekomst een oorkonde zal worden uitgereikt.

Het kampioenschap begon vrijdagochtend 2 maart om 11.00 uur met maar liefst twee missers, echter, dat waren beide pogingen van waarnemend burgemeester Marjan van Kampen, om de acquitstoot te maken; als troost voor haar mag gelden, dat het de “grote jongens” daarna ook niet altijd lukte.

Als grootste van deze jongens gold vooraf ongetwijfeld Eric Dericks uit Wijchen (Gelderland), die door zijn plaatsingsmoyenne van 69,26 voor het volgend jaar reeds is gepromoveerd naar de volgende klasse (1e klasse libre op de grote matchtafel), maar in dit kampioenschap kon hij kennelijk de druk niet aan.

Op de openingsdag won hij twee van de drie partijen, maar speelde daarna achtereenvolgens een maal remise en leed drie maal op rij verlies, zodat hij uiteindelijk uitkwam op de laatste plaats.

De vooraf als nummer 4 geplaatste Hein van den Hurk uit Wintelre (N-Brabant) bewees dit toernooi dat je ondanks een slechte dag nog ver kunt komen en zelfs kampioen kunt worden. Als enige speler bezat hij na de openingsdag de maximale score van 6 matchpunten uit 3 partijen, maar vervolgens maakt hij op zaterdag een sofdag door en verliest beide parijen van die dag.
Na de op zondagochtend door touringcarbedrijf Rasch (Hippo-reizen) verzorgde rondreis over Wieringen, met deskundig commentaar van oud onderwijzer de heer Henk Cornelissen, herpakt van den Hurk zich echter weer en stelt zijn kandidatuur voor de titel, door in de zesde en tevens voorlaatste ronde te winnen van mede titelkandidaat Robert van Stevendaal uit Vogelwaarde (Zeeland), die na ronde vijf de ranglijst nog had aangevoerd en ook nu na dit verlies met 7 matchpunten nog steeds duidelijk uitzicht behoudt op het kampioenschap.

Het meest nadrukkelijk stelt zich na zes ronden de jongste deelnemer, Sven Nabuurs (27) uit Beuningen (Gelderland) kandidaat voor de titel; Nabuurs die vergezeld wordt door een voortdurend notities makende en filmende André Meijer, “mental coach” en tevens teamgenoot in de nationale kadercompetitie, heeft op dit moment evenals van den Hurk 8 matchpunten, maar met 60,78 een duidelijk hoger moyenne dan van den Hurk (38,12).

In de bijzonder spannende slotronde moet Nabuurs het opnemen tegen van Stevendaal en van den Hurk tegen Ericks. Van Stevendaal rekent daarin met gedegen spel af met de jonge Nabuurs, die door velen toch was gezien als de aanstaande kampioen, maar die naderhand verklaarde, dat toch de spanning vat op hem had gekregen en dat zijn arm “vast” zat; ondanks het hoogste toernooimoyenne en de hoogste serie wordt slechts een derde plaats zijn deel; wellicht dat een nadere analyse van de notities en filmbeelden voor de toekomst van nut kunnen zijn.

Door zijn overwinning komt van Stevendaal nu op 9 matchpunten en kan nu niet anders doen dan rustig toekijken hoe de nog spelende van den Hurk te sterk blijkt voor Ericks, de partij in 10 beurten naar zich toe trekt en daarmee met 10 matchpunten, 37,50 moyenne en een hoogste serie van 228 na vier deelnames (waarbij twee maal laatste geworden) nu dan wel, hoewel niet geheel verwacht, tot Nederlands Kampioen Topklasse libre 2006-2007 wordt uitgeroepen en aldus mag gaan genieten van het speciaal voor hem ten gehore te brengen Wilhelmus.

Na deze afsluitende ceremonie overhandigt tot slot Steeds Beter voorzitter Martien Oden, aan alle deelnemers, naast de gebruikelijke gouden, zilveren en bronzen medailles voor de top-drie en een trofee/aandenken voor alle spelers, nog een schilderij, vervaardigd door de lokale amateurschilder Tinus Zwanink en voorstellende een landschapstafereel “ergens” op het voormalige eiland Wieringen. Hierna verklaarde bondsbestuurslid A. Flippo het kampioenschap officieel voor gesloten.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Zeewier - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...