Biljartvereniging STEEDS BETER 50 jaar
Uitgegeven op 01-03-2007 om 07:25  |  link  |  bewaar  |  print

Van links naar rechts: Christof IJzer, Aart Schouten, Bram Takes, Giel Bügel, Jan de Does, Piet Luiken, Koos Verbiest, Simon Doves, Jan Visser, Martien Oden, Meindert Korf en Fred van Tol. Op de groepsfoto ontbreken: Piet Versluis, Leo Onnekink, Frank Ottens, Jeroen Lont, Tom Noot en Ruud Goedhart
WIERINGEN - Huidig voorzitter en medejubilaris/lid van het eerste uur, Martien Oden (73), blikt terug: Op 10 januari 1957 is het allemaal begonnen, Marinus Engel, kastelein van het toenmalige hotel “De Haan” aan de hoofdstraat in Hippolytushoef, organiseerde een biljarttoernooi om het “Wieringer Kampioenschap” en nodigde daarvoor de volgende acht als goede biljarters bekend staande Wieringer spelers uit: Bram v.d. Walle, Hein Lont, Jan Koorn, Jan van Nuland, Joop Blank, Jan Doves, Henk Engel en Martien Oden.

Iedereen moest 150 caramboles maken en speelde zeven ronden (avonden); de beste speler toen was zonder twijfel Joop Blank, maar uiteindelijk eindigden Oden en Blank gelijk en werd Martien Oden na barrage (beslissingswedstrijd) als 23 jarige benjamin toch de eerste Wieringer Kampioen.

Dat toernooi sloeg bij iedereen zo goed aan, dat besloten werd met elkaar in clubverband onder de naam Steeds Beter door te gaan en hiermee was de club een feit, hoewel zij formeel nooit is opgericht.

In 1963 sloot Steeds Beter zich aan bij de “bond” (K.N.B.B.) en kwam kortstondig uit voor het district Den Helder, maar verruilde dat al in het seizoen 64/65 voor het district Schagen, alwaar we zijn gebleven tot aan september 2006, toen de beide districten Den Helder en Schagen fuseerden tot de regio Noord West Nederland.

Omdat de belangen van een hotel-café eigenaar lang niet altijd strookten met die van Steeds Beter verkasten we in de loop der jaren nogal eens van speellokaliteit, zo hebben we behalve bij hotel de Haan ook jarenlang gespeeld bij Concordia, bij de Postboot in De Haukus, weer terug naar Concordia en nu sinds eind jaren negentig in de kantine van sporthal “Wieringen” aan de Belterlaan.

In die 50 jaar zijn door de verschillende leden individueel, zowel als in teamverband in verschillende klassen en spelsoorten vele districts-kampioenschappen en meerdere regionale titels behaald en is zelfs een aantal malen deelname aan een Nederlands Kampioenschap behaald, wat helaas geen titels heeft opgeleverd, maar wel enkele ereplaatsen.

Zelf werd ik zelf districtskampioen libre 1e klasse in het seizoen 63/64, nogmaals in 1967 en in 1972 in de 2e klasse driebanden zowel districts- als ook gewestelijk kampioen en behaalde in Cadier en Keer (Limburg) een 6e plaats bij het Nederlands Kampioenschap.

Eind jaren 90 werd ik districtskampioen in de 2e klasse bandstoten en hiermee had ik dus in elke discipline een districtstitel op zak. In de spelsoort libre bereikte ik in de jaren zeventig mijn top toen ik promoveerde naar de hoofdklasse, maar ik kon de daarvoor benodigde trainingstijd niet met mijn maatschappelijke situatie verenigen en was dus na 5 seizoenen weer terug in de 1e klasse.

Vanaf eind jaren 90 doe ik het wat rustiger aan, de leeftijd gaat spreken en dus schrijf ik niet overal meer voor in, wel heb ik als hobby biljartles geven (op verzoek) opgepakt en dat bevalt me prima. Bestuurlijk en organisatorisch ben ik de afgelopen 50 jaar actief geweest als voorzitter van Steeds Beter, wat ik inmiddels al 30 jaar doe en ook sinds 1970 als bestuurslid van het district Schagen, vanaf commissielid, notulist en vice voorzitter tot voorzitter in 1985 en i.v.m. de fusie met Den Helder sinds 2005 ere-voorzitter van het district Schagen. In de hoogtijdagen van de lokaal bekende biljarter Rini Kooy organiseerde ik op zijn verzoek als wedstrijdleider in de Postboot te Den Haukus 11 maal het Nederlands Kampioenschap groot biljart en ontving daar grote spelers als Dick Jaspers, Raymond Burgman, Harry v.d. Ven, uiteraard Rini Kooy zelf en vele anderen.

In de speellokaliteit van Steeds Beter organiseer ik nog steeds ieder jaar een invitatie kadertoernooi (het Herman Quanttoernooi) en een invitatie libre toernooi (het Martien Oden toernooi). Als vereniging Steeds Beter beleefden wij in 2002 een hoogtepunt, toen wij de organisatie van het Nederlands Kampioenschap bandstoten 2e klasse toegewezen kregen van de K.N.B.B., hetgeen een prachtig evenement werd en aan dit hoogtepunt wordt nu een vervolg gegeven, door de, dankzij ons 50 jarig jubileum, toewijzing van de organisatie van alweer een Nederlands Kampioenschap en wel die in de Topklasse libre.

Deze zal worden gehouden van 2 t/m 4 maart a.s. en de deelnemers moeten daarbij 350 caramboles scoren om te winnen, hetgeen ze allemaal in theorie wel in een enkele beurt aankunnen. Dat belooft dus wat, straks in sporthal “Wieringen”; ik hoop, samen met al mijn clubgenoten, u daar te mogen verwelkomen.

Nadere bijzonderheden hierover volgen binnenkort in dit medium. Martien Oden in gesprek met PR medewerker Koos Verbiest.
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...