Ook de dorpskermis wordt moeilijk uitvoerbaar, kan helaas niet met de opgelegde regels
Uitgegeven op 09-07-2020 om 01:17  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - (door redacteur Henk-Jan Wittink) De kermisreizigers worden er niet vrolijk van. De regels opgesteld door de 'Veiligheidsregio' maken het welhaast onmogelijk om iets te kunnen organiseren deze zomer.


Dit jaar geen vertier voor de kinderen en geen inkomsten voor de reizigers. Danny kan niet rammen. (Foto Henk-Jan Wittink, archief Wieringernieuws)

Leek er nog enig euforie te zijn ontstaan toen bekend werd gemaakt dat de Kermis in Hoorn doorgang kan vinden vanaf 8 augustus, zij het in beperkte opstelling, blijken de regels welhaast niet uitvoerbaar voor de kleine Kermissen in de dorpen zoals in Hollands Kroon. Zo stelt de Veiligheidsregio (VR) dat de organisatie moet plaatsvinden op een beperkt en afgesloten terrein met duidelijke looproutes en entrees. Er mogen op de kermisterreinen geen horeca (alcohol verstrekkende bedrijven) aanwezig zijn of direct gelegen op of langs de betreffende Kermis. Bijzonder is wel dat juist in de brandhaarden van de uitbraak er nu wel Kermis wordt georganiseerd terwijl er in Hollands Kroon al wekenlang geen besmettingsval bekend is, laat staan ziektegevallen.

Dit betekent dat in alle dorpen waar toevallig een horecabedrijf langs de Kermis is gevestigd deze niet in aanmerking komen. Welnu, dat is in de meeste dorpen juist wel het geval, Kermis is veelal in het centrum waar ook de café's zijn gevestigd. De ondernemers van de Kermis voelen zich nu blij gemaakt met een dode mus. Het is welhaast niet uitvoerbaar. Geen vermaak voor de kinderen dit jaar, ergo... totdat er een vaccin is, dit kan weleens langer duren dan dit jaar. Wieringernieuws sprak met een aantal ondernemers, zowel Henk-Jan Jonker als Barry Groot zien het dan ook somber in, een verloren jaar is het volgens hen. Henk-Jan is nog gelukkig in staat om op een vrachtauto te rijden en zo nog iets te kunnen verdienen. Barry Groot gaat dit jaar met zijn snackwagens eerder dan normaal oliebollen verkopen en heeft gelukkig een aantal standplaatsen om snacks te verkopen. Voor andere families is het een verloren jaar.

De redactie ving wel geluiden op van mensen die dan thuis maar iets van een Kermisborrel gaan organiseren. Deze mensen moeten wel in de gaten houden dat de 'anderhalvemeter' maatregel wel in acht dient genomen te worden, ook op je eigen erf. Al met al is de uitspraak van de premier dat alles wel kan mits.... een loze belofte of toezegging. De gemeenteraadsleden kunnen hier niets aan veranderen, hoe graag zei dit ook willen, dit is opgelegd vanuit Den Haag en daar moeten wij het mee doen, het is niet anders.

We houden er wel 'de moed in', Edwin Bellis bakt dit jaar wel Tulen, gaat de Kermis toch nog een beetje door. Café De Kasteleen denkt ook hard na over een alternatief programma, laten wij het er beste van hopen. Het is jammer dat er niet een paar draaimolens, eendjes vissen, trektouwtjes en ballen gooien voor de kinderen komen.

(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Het weer...
het kan mij niet heet genoeg
het is wel weer mooi geweest zo
  
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Te koop Nissan micra 1.2 acenta, 1e eigenaar
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Au! - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...