WADDENZEE WORD STEEDS ZOETERUitgegeven op 11-09-2002 om 17:52 |
link |
bewaar |
printWaddenzee -
De Waddenzee wordt steeds zoeter. Dat komt door de grotere toestroom van rivierwater. In de afgelopen 140 jaar is de hoeveelheid zoet water in de Waddenzee verdubbeld. Ook de hoeveelheid meststoffen in het water als fosfaat en nitraat is in die periode meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).Met name de IJssel vervoert steeds meer water, dat in de Waddenzee terechtkomt. Volgens NIOZ-onderzoeker H. van Aken heeft dat met menselijk ingrijpen als het bouwen van stuwen te maken. e verandering heeft volgens het NIOZ geen schadelijke gevolgen voor de flora en fauna in de Waddenzee. De organismen die er leven kunnen tegen de grote veranderingen van het zoutgehalte van het water. Met vloed is de toestroom van zout water groot, met eb daalt het gehalte weer, aldus Van Aken.
De toegenomen hoeveelheid meststoffen zijn afkomstig uit het rivierwater. Gevolg daarvan is dat er meer plankton en algen in het water voorkomen. De garnalenvissers vinden dat een goede ontwikkeling omdat er dan meer garnalen komen. Milieuactivisten vinden dat een negatieve ontwikkeling, aldus Van Aken.