75 jaar vrijheid
Uitgegeven op 09-04-2020 om 07:18  |  link  |  bewaar  |  print

Inkwartiering van Duitse militairen

HOLLANDS KROON - 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en kon Nederland de vrijheid vieren. Ooit was die oorlog heel dichtbij. De verhalen van degenen die het meemaakten, maken dat duidelijk. Vandaag het verhaal over de inkwartiering van Duitse militairen.

Je was tijdens de bezetting verplicht om onderdak te bieden aan soldaten. Dat huisvesten van soldaten noem je inkwartiering. En die inkwartiering werd dus 'gevorderd': als je opdracht kreeg om soldaten onderdak te geven, dan moest je dat doen.Dit is een vordering tot inkwartiering bij A.C. Beets te Middenmeer in augustus 1940. Hij moest onderdak verlenen aan 13 militairen en 3 paarden. Het is een bijzonder briefje als je let op de datum waarop de inkwartiering ingaat en de datum van de ondertekening. En kwam de vordering van de burgemeester of van de Duitse Weermacht?
Het was ook een bijzondere plek. Het perceel H10 aan de Westermiddenmeerweg was oorspronkelijk bedoeld als vliegveld. In 1939 werden er een huis en schuur gebouwd voor veehandelaar en schapenhouder A.C. Beets. Toen Nederland mobiliseerde werden funderingen gestort voor hangars en loodsen die er verder niet kwamen. Op 10 mei moest de familie Beets plaats maken voor militaire bezetting. Ze gingen voorlopig wonen in Wieringerwerf.

Het Duitse leger heeft het oude vliegveld overgenomen om er een schijnvliegveld van te maken. Het terrein moest dus ook bewaakt worden. Daarom werd inkwartiering gevorderd in het huis van Beets. Maar in augustus 1940 woonde Beets al niet meer op de Westermiddenmeerweg. Het gaat hier dus eigenlijk niet om inkwartiering, maar om overname van het huis door de 13 militairen. Vandaar dat het 'zonder voeding' is - er woonde niemand meer toen de militairen kwamen.


Foto Historisch Genootschap Wieringermeer

Bron: www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Bezetters gearresteerd - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...