75 jaar vrijheid
Uitgegeven op 07-04-2020 om 07:53  |  link  |  bewaar  |  print

De Niedorper kermis verboden

HOLLANDS KROON - 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en kon Nederland de vrijheid vieren. Ooit was die oorlog heel dichtbij. De verhalen van degenen die het meemaakten, maken dat duidelijk. Vandaag het verhaal van de jaarlijkse kermis in Niedorp, die niet door ging.

In de Wieringer Courant van 28 juni 1941 stond het voorstel van het gemeentebestuur om de jaarlijkse kermis in Niedorp niet door te laten gaan. De gemeenteraad was toen nog in functie en die had er een dag eerder over vergaderd.
Waarom werd dit besluit genomen? Het was niet voor het eerst, ook het jaar daarvoor was er al geen kermis geweest. En er was niets aan de situatie veranderd. Er was nog steeds 'de aanwezigheid van vreemde bezetting'. En de verduisteringsvoorschriften golden ook nog steeds: er mocht op straat geen licht zichtbaar zijn.Er waren zelfs nog meer redenen bijgekomen om geen kermis te houden. In dezelfde krant stond op de voorpagina dat dansen in het openbaar verboden was. Er mocht na 7 uur 's avonds geen sterke drank verkocht worden en iedereen moest om 12 uur 's nacht binnen zijn. Het bonnensysteem voor eten en drinken en het tekort aan benzine maakten het ook niet gemakkelijk. Dan maar liever geen kermis, vond de gemeenteraad. Ook Anna Paulowna liet weten dat jaar 'geen poldersche kermis' toe te staan.
Maar ja, of dat mensen tegenhield om naar de kroeg te gaan? Dat lees je in de Wieringer Courant van 7 augustus 1941.

Bron: www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl
(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Bouw sluizen Den Oever 1930 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...