Nederlanders ventileren te weinig!
Uitgegeven op 20-09-2006 om 14:22  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HAAG - Bijna de helft van de huishoudens ventileert te weinig. De meeste Nederlanders denken dat de binnenlucht in hun eigen huis gezond is. Daarom start het ministerie van VROM met een nieuwe Postbus 51-campagne over wat goed ventileren is. Met een handige online ventilatietest kunnen mensen hun eigen ventilatiegedrag beoordelen en verbeteren. De meeste Nederlanders denken dat de binnenlucht in hun huis wel gezond is.

“Slechte ventilatie leidt tot gezondheidsklachten als hoofdpijn, benauwdheid en astma. Er komen vocht- en schimmelplekken op de muren. Bovendien kost het extra energie om zo’n woning te verwarmen”, zegt staatssecretaris Van Geel van Milieu.

Dat Nederlanders te weinig ventileren en het probleem onderschatten blijkt uit onderzoek naar de ventilatiecampagne in 2005. Om mensen te helpen hun woning goed te ventileren is een speciale ventilatietest ontwikkeld op www.vrom.nl/ventileren.

Luchten is onvoldoende
“Veel mensen denken dat als je regelmatig het raam openzet er voldoende frisse lucht in huis komt. Dat is een fabeltje. Als je de ramen sluit is de gezonde lucht binnen een half uur verdwenen”, vertelt Van Geel. Er doet nog een ander hardnekkig fabeltje de ronde: dat het energieverspilling is als je altijd een raampje open hebt. “Het tegenovergestelde is juist waar. Je bespaart op de stookkosten. In een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. Het kost veel minder energie om droge lucht te verwarmen dan vochtige.”

Altijd roosters of (klap)raam open
Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Dat wil zeggen: altijd de ventilatieroosters- en schuiven licht geopend, ook in de winter en bij regen. Of anders een (klap)raam op een kiertje (met anti-inbraakstang). De ventilatiesystemen na het douchen en koken gebruiken en extra ventileren als er gerookt wordt. Maak verder regelmatig de ventilatieroosters schoon en vervang tijdig stofzuigerzakken.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Storm aan de Bierdijk 1981 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...