Gewezen burgemeester liet zich in met ‘verkeerde’ lieden
Uitgegeven op 31-08-2006 om 14:43  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN – Zelfs de cameraploeg van NOVA toog onlangs naar Wieringen waar de breuk tussen de gemeenteraad en burgemeester Titia Lont de gemoederen hoog heeft doen oplopen. Een jonge, overenthousiaste burgermoeder die botst met een star, verouderd ambtenarenapparaat – het vormde de opmaat voor een politieke rel van jewelste.

Een affaire die bij tijd en wijle zelfs soapachtige trekjes begint te vertonen. Want de voor ontslag voorgedragen Lont mag dan door de burgers op handen worden gedragen, helemaal vrij van onbesproken gedrag is zij volgens gemeentewoordvoerder Martin Scholten niet. Echter, dáárover wenst verder niemand iets te zeggen. Dus lieten de diverse fractievoorzitters van de verschillende lokale politieke partijen voor het oog van de draaiende camera’s uit Hilversum niets los over de ware redenen achter het verzoek tot Lonts ontslag, dat binnenkort door Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vermoedelijk definitief zal worden beslecht.

Einde verhaal? Neen. Bij lange na niet. Het ontslag zal door de strijdbare Lont zeker worden aangevochten. Rehabilitatie is wat zij minimaal eist.

Daarbij heeft de stormachtige opkomst en ondergang van het voormalige Haagse raadslid ook iets losgemaakt. Eindelijk, zo menen talloze burgers, iemand die haar mond heeft open gedaan over de vermeende vriendjespolitiek, waar ambtenaren op het gemeentehuis in Hippolytushoef zich jarenlang aan zouden hebben bezondigd. In dat kader valt vooral de naam van gemeentesecretaris Jan Wittink veelvuldig – de man met wie Lont zo hevig in de clinch lag.

Visie
Het waren dan ook diezelfde Wittink cum suis die met lede ogen toezagen hoe de nieuwbakken burgermoeder zich na haar installatie inliet met mensen, waar de gemeenteraad zich liever niet mee wenst te associëren. Hans Ott bijvoorbeeld, eigenaar van wegrestaurant De Zingende Wielen, een man met een mening. En – zoals hij zelf zegt – met een visie.

Ott: ,,De raad heeft het over burgemeesteronwaardig gedrag, zonder er verder iets aan toe te voegen. Dat stemt nieuwsgierig natuurlijk. Heeft ze wel eens een borreltje gedronken met de lokale bevolking? Heeft ze daarbij soms een wind gelaten? Heeft ze zich iets te amicaal met bepaalde mensen opgehouden? Daarover gaan dan allerlei verhalen. Alleen bij navraag weet dan niemand precies hoe of wat. En weet je: ik vraag zulke dingen niet eens aan haar. Te gênant voor woorden gewoon.”

,,Titia kwam hier zo nu en dan, ja. Ook wel ’s avonds, gewoon voor een praatje en een alcoholvrij afzakkertje. Zelfs dan zie je sommige mensen al kijken: zouden ze soms…? Tja, zo gaat dat hier. Waar rook is, is vuur. Terwijl we het hier gewoon hebben over een open, belangstellende vrouw, die zich – in tegenstelling tot de meeste andere politici – graag onder de mensen begaf. Het veld verkennen, noem ik dat. Kijken wat er leeft onder de mensen.”

Bombarie
In plaats van de burgemeester afserveren, had de Wieringer gemeenteraad er verstandiger aan gedaan zichzelf eens kritisch onder de loep te nemen, meent Ott. ,,Ik noem Wieringen wel eens schertsend ‘Het Land van Nooit’. Met veel bombarie zijn hier de afgelopen decennia prestigieuze projecten aangekondigd als De Poort van Holland, het Zuiderhavenproject, een grootschalig kringloopproject en ook mijn eigen Plan Ott, zeg maar de herinrichting van de havens. En wat is er van al die grote ambitieuze plannen terecht gekomen? Precies, helemaal niets.”

,,Er wordt op Wieringen net zo lang getreuzeld met de besluitvorming, dat het uiteindelijk allemaal gewoon niet doorgaat. Hetzelfde debacle voorzie ik nu met het Randmeerproject. Nog even en alle grote projectontwikkelaars zijn alweer afgehaakt. Het ontbreekt de raad aan lef, besluitvaardigheid en daadkracht, waardoor Wieringen op den duur zal wegkwijnen en doodbloeden. Dus weet je wat er straks volop gebouwd kan worden? Extra bejaardenhuizen.”

Bouwvergunning
Saillant is dat juist nu het gemeentelijk ambtenarenapparaat van vriendjespolitiek wordt beticht, ook oud-burgemeester Jan Baas onder vuur is komen te liggen. De bouwvergunning van zijn in Oosterland verrezen ambtswoning zou van geen kant deugen. En het was ook Titia Lont opgevallen, zo liet zij de voorbije weken in de diverse media optekenen, dat sommige personen en bedrijven bij aanvraag van vergunningen geen strobreed in de weg werd gelegd, waar anderen stelselmatig werden tegengewerkt.

Hoe groot de macht van ambtenaren op Wieringen is, kun je merken aan de terughoudendheid van Cees Overtoom, voormalig kroegbaas. Een markant heerschap, dat doorgaans geen blad voor de mond neemt. Maar eenmaal geconfronteerd met de verwikkelingen binnen het gemeentehuis, zegt hij: ,,Hou op, schei uit! Meer dan twintig jaar heb ik gesodemieter gehad met die ambtenarij. Probleem is dat zodra ik mijn mond erover opendeed, ze me meteen weer terugpakten met een of andere vage verordening. Zelfs als ik er nu iets over zeg, zul je zien dat ze mijn opvolger in hotel-café De Harmonie het leven zuur zullen maken.”

Henk Veenman was jarenlang hoofd groenvoorzieningen van de gemeente. Totdat hij door de beleidsbepalers uit zijn functie werd ontheven. En toeval of niet: ten faveure van de zwager van de gemeentesecretaris. ,,Eh, ja, graag zou ik hier het een en ander over vertellen”, zegt Veenman. ,,Alleen ben ik op dit moment nog steeds in dienst van de gemeente en beraad ik me nog op de te nemen stappen. Het lijkt me dus verstandig voorlopig even te zwijgen.”

Verboden
Gelukkig wil Cees Overtoom – hij kan het toch niet laten – nog wel iets kwijt: ,,Alle kroegbazen op Wieringen hebben onlangs een schrijven gehad van één of andere ambtenaar. Nu is het weer per direct verboden om nog langer buiten bier te tappen. We kunnen hier in Hippo dus wel stoppen met onze succesvolle buitenevenementen op het Groene Hart. En ook in Den Oever is buiten in het zonnetje een biertje drinken rondom de dijk een van de pijlers waar de jaarlijkse Flora- en Visserijdagen op drijft. Kijk, dát is nou de gemeente Wieringen. Het is allemaal te zot om los te lopen.”

Ondertussen is Titia Lonts ster rijzende: interviews met alle landelijke media, van Trouw tot De Telegraaf, gevraagd door de SP om in De Bilt te solliciteren, zelfs een tv-optreden in Claudia’s Showboat van de VARA. En haar populariteit heeft tot de oprichting van een heuse protestbeweging geleid: Transparant Wieringen. Een groepering die via een ingezonden brief in de lokale krant laat weten ‘zich te beraden op economische sancties en protestacties, om te laten zien dat de verziekte bestuurscultuur niet langer wordt geaccepteerd’.

Het liegt er allemaal niet om. Dus hoe de affaire ook moge aflopen, één ding is zeker: reeds vóór de start van het prestigieuze Randmeerproject staat Wieringen weer helemaal op de kaart. ,,Best knap”, vindt ondernemer Hans Ott, ,,voor het Land van Nooit.”

Artikel: Derk Johansen
(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
05-04-2020 Overleden mevrouw de Groote-Wisse
05-04-2020 75 jaar vrijheid
04-04-2020 Voedselbanknieuws: Nieuwe VIP-locaties
04-04-2020 Foto van het weekend
04-04-2020 Stuurhuis kotter uitgebrand in haven Den Oever
04-04-2020 Op stap in Hollands Kroon
04-04-2020 Exposities en musea
04-04-2020 Motor plofkraak gedumpt op Vatrop
04-04-2020 75 jaar vrijheid
04-04-2020 Afgelaste evenementen
04-04-2020 Dankbetuiging
03-04-2020 Shop tankstation Hippolytushoef geheel vernieuwd
03-04-2020 TalentNED lanceert nieuw team voor Nederlands grootste schaatstalenten
03-04-2020 Bericht van het Kappershuis Stroe
03-04-2020 Wij staan ook in deze tijd voor u klaar! Uw gezondheid, nog steeds onze zorg!
03-04-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
03-04-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
03-04-2020 Oorlogsbronnen uit Hollands Kroon online
03-04-2020 Extra ondersteuning voor huisartsen
03-04-2020 Plofkraak Rabobank Hippolytushoef
03-04-2020 Kerknieuws
03-04-2020 Kermisexploitanten maken zware tijden door
02-04-2020 Waddenfonds steunt project ‘Donkerte van het Waddengebied’ met 1,5 miljoen euro
02-04-2020 Verhuizing bewoners Noorderlicht pas na coronacrisis
02-04-2020 Bedrijven willen belangeloos ondersteunen tijdens coronacrisis
02-04-2020 Helpt elkander en blijf gezond, Wieringernieuws draagt ook zijn steentje bij
02-04-2020 Principe afspraak tussen Digitale Stad en Kabeltex
02-04-2020 Verhoog de productiviteit in je kantoorruimte met deze 5 tips!
02-04-2020 Koning-Hoeve verbijsterd over Brabantse aankoop Noord-Hollandse stikstofruimte
02-04-2020 Tips voor het weekend
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Kukel - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...