Nieuwe vogelsoort in Hollands Kroon… de Kuifrotgans!
Uitgegeven op 10-11-2019 om 13:12  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Sinds deze week loopt er voor de Haukes, net in de Wieringermeer dus, een bijzondere rotgans tussen zijn soortgenoten. De vogel heeft een soort ‘kuif’ die bij rotganzen, en ook andere ganzensoorten, in het wild nooit voorkomt.



De zogenaamde ‘kuif’ op deze rotgans is een zeer zeldzame afwijking, een mutatie die samenhangt met een misvormde schedel. In de schedel van de jonge rotgans zit waarschijnlijk al een klein gaatje, waardoor veertjes naar buiten komen. De zogenaamde ‘kuifveren’ groeien uit een kussen van vet en bindweefsel dat het gat in de schedel bedekt.


Kuifrotgans of Kroonrotgans?

Bij kippen en eenden in gevangenschap werd/wordt er met deze misvorming vroeger wel gefokt omdat het deels overerfbaar is. Bij kippen bevindt het gat zich in het voorhoofd, terwijl het bij eenden en ganzen in het achterhoofd zit, waarbij de vetafzetting onder de ‘kuif’ zich vaak uitstrekt tot in de hersenholte via de schedelperforaties. Het is dus niet geheel ongevaarlijk, een reden waarom er in het verleden, bij het in gevangenschap houden van deze ‘kuifeenden’ lastig mee door te fokken was.

Deze jonge rotgans heeft nog drie broertjes/zusjes, waarvan er eentje een ook een ietsie pietsie van heeft meegekregen zo lijkt het, maar dan bedekt met normale zwarte veren die vrijwel glad het achterhoofd bedekken, zoals bij rotganzen gebruikelijk is. Ook pa en moe zien er normaal uit en begeleiden de vier jonge rotganzen, waaronder de kuifrotgans. Die er prima uit ziet en in goede conditie is. Het is overigens een goed jaar voor de rotganzen, want ze zijn met meer dan 20% jongen teruggekeerd uit Siberië.


De kuifrotgans naast de normale uitvoering van het Wieringer symbool.

Tekst en beeld: Wim Tijsen, wetlandwacht Vogelbescherming Nederland.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Eendenschuur op de Haukes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...