Boek over A.T. van Wijngaarden
Uitgegeven op 15-09-2019 om 18:04  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Veel beeldbepalende en vaak monumentale panden in Medemblik, Oostwoud, Midwoud, Nieuwe Niedorp, Winkel, Abbekerk en tientallen andere West-Friese plaatsen zijn van de hand van één architect: Arnoldus Teunis van Wijngaarden (1819-1900). Zijn oeuvre omvat zeker 57 gebouwen - kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, wees- en armenhuizen en postkantoren - waarvan er 41 nog tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Maar liefst zeven ervan hebben de status van rijksmonument.

Toch is A.T. van Wijngaarden, die ook nog eens meer dan 50 jaar stadsarchitect van Medemblik was, tot nu toe vrijwel onbekend gebleven. Onterecht, want met zijn eclectische stijl, vergelijkbaar met die van zijn beroemde tijdgenoot Pierre Cuypers, drukte hij een heel eigen stempel op het West-Friesland van zijn tijd.

De Hollands Kroonse Uitdaging heeft meegeholpen bij de totstandkoming van een boek over architect A.T. van Wijngaarden.


Op de foto reikt Edwin Wittink van de Hollands Kroonse Uitdaging een exemplaar uit aan Jacinta Krimp, directeur van KopGroep Bibliotheken.
Het boek voert de lezer langs het leven en werk van A.T. van Wijngaarden, met beschrijvingen van de totstandkoming en de architectuurkenmerken van alle 57 panden, inclusief uniek beeldmateriaal. Uiteraard zijn meerdere exemplaren van dit boek in de collectie van KopGroep Bibliotheken te vinden.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jeugdherberg - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...