Harm Kay zevende bij N.K. Palingroken Kortenhoef
Uitgegeven op 09-09-2019 om 21:22  |  link  |  bewaar  |  print

KORTENHOEF - Het Nederlands Kampioenschap Palingroken wordt jaarlijks gehouden in het oude dorp Kortenhoef in de gemeente Wijdemeren, nabij Hilversum. Vanwege de fraaie ligging midden in het plassengebied is het dorp vermaard bij schilders, schrijvers en schaatsers.

Harm Kay deed ook dit jaar weer mee op 7 september en werd knap zevende in een groot deelnemersveld. In het verleden is hij met zijn broer al eens kampioen geworden in 2001 terwijl Bart Kay in 2004 kampioen is geworden. Alleen de beste 25 deelnemers kregen van de jury punten.

Kijk hier voor beelden bij onze mediapartner RTV Noord Holland:
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/252483/terugkijken-nh-events-bij-nk-palingroken-in-kortenhoef

Organisator van het kampioenschap is de Stichting Vechtplassen Palingrook Commissie (VPC).
De organisatie verwelkomt ieder jaar ruim honderd deelnemers. Zij komen uit alle windstreken van Nederland, want dit kampioenschap betekent echt iets voor een grote groep amateurs en professionals in de kunst van het palingroken. Veel rokers arriveren al in de vroege morgen om de rookinstallatie en het verkoopstalletje in te richten. Het kampioenschap wordt mogelijk gemaakt door de inzet van tientallen vrijwilligers en de steun van vele landelijke en lokale sponsoren.

Wedstrijdpaling
Sinds enige jaren wordt voor de wedstrijd gekweekte paling gebruikt, dit in verband met de teruglopende wilde palingstand. De kweek van paling is op zich milieuvriendelijk, maar niet ideaal. Door het gecompliceerde voortplantingsproces van de paling staat aan de basis noodzakelijkerwijs nog altijd gevangen glasaal. Mede daarom onderschrijft en steunt de VPC van harte initiatieven om de palingstand weer op peil te brengen. Bijvoorbeeld het op een kier openzetten van sluizen om de palingtrek te faciliteren en het uitzetten van jonge gekweekte aal door het Duurzaam Paling Fonds. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat beide maatregelen hoopvolle resultaten geven. Actueel is de nieuwe Vismigratierivier in de Afsluitdijk, die naar verwachting zal leiden tot een spectaculair herstel van de palingstand in het IJsselmeer en de daarmee verbonden wateren.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Aspiration Red 5drs
€ 5.295,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Succes 3 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...