Zijn de Vikingen op Wieringen geweest?
Uitgegeven op 28-08-2019 om 18:30  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Sporen van bewoning zijn er nooit gevonden, maar toch kan het niet anders of de Vikingen hebben zich enige tijd op Wieringen gevestigd. Misschien om te overwinteren, wie zal het zeggen. Maar dat er Vikingen op Wieringen (tijdelijk) hebben gewoond blijkt uit het feit dat omstreeks het jaar 850 na Chr. Iemand zijn kostbare bezittingen aan de Wieringer bodem toevertrouwde.In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief. Enkele jaren later werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. Deze schatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten van Westerklief Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven. Ze verzamelden het zilver op hun tochten langs de handelsplaatsen als Gotland, Haithabu, Kaupang, York en Dorestad. Wieringen was van oudsher een belangrijke plaats langs de internationale handelsroutes van Denemarken naar Dorestad en van Denemarken via de Noordzee naar Engeland.

In het Viking Informatiecentrum op Wieringen worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen en afbeeldingen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Chr.).

Dit jaar zal voor de 10e keer de Vikingdagen in Den Oever worden georganiseerd op 7 en 8 september a.s. van 12.00 tot 17.00 uur. Er is voor jong en oud van alles te zien en te beleven, o.a. boogschieten, vechtdemonstraties, broodjes bakken, koken, bronsgieten, smeden, hout- en leer bewerken, kubben en hamergooien, kortom het laten zien van het dagelijks leven van dit tot de verbeelding sprekend volk.

De toegang is gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage zeer op pijs gesteld. Ook de toegang tot het Viking Informatiecentrum is deze dagen gratis.

Het Viking Informatiecentrum is uitermate geschikt voor groepsbezoek of voor schoolklassen (geschiedenisles). De medewerkers zijn u gaarne van dienst. Ook is het Viking Informatiecentrum het begin- en eindpunt van diverse Fiets- en wandeltochten. Hiervoor kunt u terecht bij het VVV Wieringen, dat in het Informatiecentrum is gevestigd.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website: www.vikingen.nl

Viking Informatiecentrum
Havenweg 1 ‚Äď 1779 XT Den Oever
Telefoon: 0227 510467
Geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur
Entree: Kinderen tot 12 jaar 2,50 euro, ouderen 3,50 euro (incl. koffie of thee).
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Te koop VW Up 1.0 bmp move up
€ 14.244,-

Wieringer historie:
Mollenvangen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...